Recensie: Time to momo Friesland, Lotte Van Der Meij

Friesland. Voor mij een verre provincie die ik te weinig bezoek. Even een dagje vogels kijken kost me een hele tank diesel. En een kleine drie uur met de auto enkele reis. Jammer, want Friesland behoort wat mij betreft tot de beste provincies om vogels te kijken. Zeker wanneer je graag wadvogels wil zien. Helaas besteedt de reisgids Time to Momo Friesland weinig aandacht aan vogels kijken. Het is dan ook geen natuurgids. Maar wie vogels wil kijken die wil ook wat eten, of misschien wel overnachten, of met de rest van de familie eens wat ondernemen en daar biedt deze gids ontelbaar veel suggesties voor. En dus bespreek ik vandaag deze aantrekkelijk vormgegeven reisgids met de nadruk op het maken van (steden)tripjes in Friesland.

Waar staat Time to momo voor, vroeg ik me af. Op de website die op de achterflap staat vermeld, ontdek ik dat er een heuse reisorganisatie achter Time to momo schuilgaat. Voor het team dat verbonden is aan Time to momo staat deze naam voor:

‘Voor ons betekent Time to Momo dat je tijd maakt om een stad op jouw manier te ontdekken. Jij bepaalt waar je overnacht, wat je wilt zien en op welk tempo je dat doet. Jij maakt de keuzes voor jouw stedentrip en wij helpen je daarbij met tips en routes van onze locals in de steden. Wij doen dus het voorwerk voor jou, zodat jij weloverwogen keuzes kunt maken voor en tijdens jouw stedentrip.’

Mooi dus. Je kunt er dus onbekommerd op uit als je een stedentrips boekt via Time to momo. En daarbij geven ze dus reisgidsen uit en de reisgids Time to momo Friesland is er één van. Hamburg, Napels, Brugge, Madrid en Stockholm zijn een paar andere steden in de serie die je hier kunt raadplegen.

Friesland, inclusief de Waddeneilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Met nadruk op de uitjes, bezienswaardigheden, mogelijkheden om te winkelen, logeeradresjes en de leukste dingen om te doen. En natuurlijk ontbreekt aandacht horeca zeker niet.

Alles wordt kort en bondig aangewezen en aangeprezen. Zo word je op Terschelling gewezen op het eten zonder poespas bij Eilandbistro De Boschplaat. Hier worden Franse gerechten geserveerd en dat staat mij wel aan. Terschelling is nu net het enige Waddeneiland dat ik nog nooit heb bezocht. Je kunt er natuurlijk prachtig vogels kijken, maar ook genieten van het aardedonker dat nergens in Nederland donkerder is dan op Terschelling.

recensie time to momo friesland vlieland terschelling ameland schiermonikoog

Op het vasteland vond ik nog een bijzonder natuuruitje: de Ecokathedraal van Louis le Roy. Dit natuurpark kent geen plan, maar wel enorme stapels stenen waartussen de insecten het prima naar hun zin hebben. De natuur kan hier ongehinderd haar gang gaan.

En verder vind je er allerhande natuurbeleving in de meest uiteenlopende vormen. Je neemt een duik in een bijzonder meer, je kunt kitesurfen op het IJsselmeer of je bezoekt het Eise Eisinga Planetarium in Franeker. De nadruk in deze gids ligt dus op leuke dingen doen tijdens een weekendje weg of een vakantie in Friesland. Er worden 43 trips aan je voorgesteld. Lokale bewoners geven hun favoriete tips. Je gaat te voet, op de fiets, met de auto, met de boot of op de schaatsen zou het weer eens een keer gaan vriezen.

De ware rustzoeker moet even door de drukte in deze gids heen kijken. Die zal zijn voordeel vooral doen met de horecatips, want ook wie bedankt voor de stadse drukte moet toch wel eens wat tot zich nemen. Tijdens een vakantie mag dat wel best op een bijzondere locatie. De vakantieganger die op zoek is naar uitjes en tripjes voor het hele gezin kan zich met de reisgids Time to momo Friesland lekker uitleven. De gids is aantrekkelijk vormgegeven. De teksten zijn kort en bondig, toegankelijk en enthousiastmerend. De gids biedt een beetje een internetgevoel. Als surfend door deze reisgids vind je vrijwel zeker iets van je gading, elke dag opnieuw.

Time to momo Friesland / Lotte Van Der Meij / Time to momo / als paperback