Recensie: The Jungle Book (film)

Strikt genomen is de actiefilm The Jungle Book natuurlijk geen natuurfilm. Maar zo strikt ben ik niet, en bovendien: wat is een natuurfilm? Ik ben pragmatisch genoeg om The Jungle Book wel een natuurfilm te noemen. Alle dieren zijn gebaseerd op reële wezens. Alleen praten ze in het wild niet, althans, meestal niet. Omdat ik erg van de film heb genoten in de bioscoop, waag ik er toch maar een recensie aan.

De actiefilm The Jungle Book is gebaseerd op verhalen en gedichten van Rudyard Kipling uit de negentiende eeuw. Hij publiceerde de verhalen in tijdschriften en al schrijvende werd het verhaal compleet. De hoofdpersoon is het mensenkind Mowgli dat in de jungle in India wordt opgevoed door wolven. De verhalen waren kennelijk zo krachtig, dat Walt Disney er in de zestiger jaren een tekenfilm van maakte. En zoals veel oude films vroeg of laat weer opnieuw worden vertolkt, bracht Walt Disney ook The Jungle Book opnieuw uit. Niet als tekenfilm, maar als een spannende actiefilm met ontzettend veel vaart.

The Jungle Book is een digitale film en de hoofdpersoon is Mowgli (gespeeld door Neel Sethi). Zijn verhaal zal bekend zijn. Hij wordt opgevoed door wolven in de jungle. Hij heeft een voorgeschiedenis. De angstaanjagende tijger Shere Khan (met de stem van Idris Elba) doodde ooit zijn vader, maar zag het ventje toen over het hoofd. Panter Bagheera (stem van Ben Kingsley) ontfermde zich over het kind en bracht het onder de hoede van de wolven. Mowgli wordt het middelpunt van een controverse tussen de wolven en Shere Khan, die zich wil wreken vanwege de brandwonden op zijn snuit. Mowgli slaat op de vlucht voor de tijger en ontmoet op zijn vlucht slang Kaa (stem van Scarlett Johannsson), beer Baloo (stem van Bill Murray) en de meer dan fantastische aap koning Louie (stem van Christopher Walken). Tussendoor klampt hij zich vast een een gnoe, redt hij een olifantenjong uit de diepe modder en oogst hij honing voor beer Baloo. Alle dieren hebben ontzag voor de mensen, omdat die de beschikking hebben over de Rode Bloem. Een andere benaming voor vuur. Als Mowlgi hoort dat Shere Khan de leider van de wolvenroedel heeft gedood, steelt hij vuur in een dorp en verslaat in een machtige eindstrijd Shere Khan.

the jungle book

Van het begin tot het einde is The Jungle Book een sterke actiefilm die jong en oud weet te boeien. Ik heb althans niet eerder een jeugdfilm met mijn zoon bekeken die ik niet flauw of slechts zo-zo vond. Dat komt ook door de stemmen die gelukkig niet door van die flauwe Nederlandse B-acteurs zijn ingesproken. The Jungle Book is ook voor volwassenen een aanrader. Het is een vrolijke film met veel actie en natuurlijk schrik je af en toe op in je pluche stoel als de zoveelste bedreiging op het toneel verschijnt. Een avonturenfilm van de hoogste orde!

O ja, of The Jungle Book een natuurfilm is? Nou ja, wolven, beren, slangen, gnoes, olifanten, tijgers en apen komen toch echt in de natuur voor. En ook in The Jungle Book. Wat ik een ontzettend leuk detail vond, was de hop die op een zeker moment prominent in beeld komt. Zo zit de hele film vol verrassende elementen. Je flitst van de ene ervaring in de andere. En dan boem, is het verhaal uit en sta je bijna buiten. Maar toch even blijven zitten, want ook de outro is geweldig.

The Jungle Book / DVD

The Jungle Book / Blu-ray