Recensie: Super food voor familie en vrienden, Jamie Oliver
Een nieuw kookboek van Jamie Oliver, daar mag je hoge verwachtingen van hebben. De populaire televisiekok inspireert wereldwijd talloze mensen in hun zoektocht naar lekker en verantwoord eten. Daar speelt zijn nieuwe boek Super food voor familie en vrienden helemaal op in. Dit kookboek bevat niet alleen superlekkere en spannende gerechten die je smaakpapillen prikkelen. Het zijn ook gerechten die uitgebalanceerd zijn en je nieuwe energie en kracht geven.

 

 

 

 

In Super food voor familie en vrienden draait het allemaal  om goede, verantwoorde maaltijden voor elke dag en voor elk moment. Een hoofdstuk vol gezonde ontbijtrecepten wordt gevolgd door een hoofdstukken als Snelle happen, Gezonde klassiekers, salades en soepen. De foto’s van alle gerechten fotografeerde Jamie Oliver allemaal zelf, omdat hij dan over alles de controle had. Een echte control freak, die Oliver, zo stel ik me voor. En van dat soort auteurs verschijnen de beste boeken.
Begin de dag goed, dat roep ik ook naar mijn kinderen, die gelukkig allemaal goed ontbijten. Zelf kan ik ook niet zonder ontbijt, wel, in Super food heb ik voor jaren inspiratie. Nu nog de tijd nemen om deze ontbijtgerechten te bereiden! Chocoladehavermoutpap benadert nog het meest mijn huidige ontbijt, welja, havermoutpap maar dan zonder chocolade. Hazelnoten mixt Jamie erdoorheen, dadels, een sinaasappel, kokoswater en tachtig gram vers fruit. Als dat geen superfood is, dan weet ik het niet meer. En weet je wat zo aardig is? ‘Dit droge papmengsel blijft zeker 2 weken goed, dus maak meteen een flinke hoeveelheid. Lekker makkelijk ‘s ochtends!’ zo schrijft de chef-kok.

Natuurlijk ontbreken de gezonde ontbijt-smoothies niet. Dat is iets voor mijn dochter die niet zo veel op heeft met ontbijten. Een droge boterham glijdt niet makkelijk door de keel. Zulke types gaan liever voor een smoothie, heb ik de indruk. En daar is niets mis mee. Lekker veel fruit erin en zo nog een paar gezonde ingrediënten, en dan komt het best in orde. En ook een uitkomst: vanaf zekere leeftijd kunnen kinderen zelf een smoothie maken.

Van Oliver mag je natuurlijk veel meer verwachten. Gegrilde runderkebabs bijvoorbeeld. Als hij de spiesjes op de foto zelf heeft bereid, dan is hij erin geslaagd een perfect vleesgerecht te bereiden. Maar ook de Kip jalfrezi met geschroeide paprika en tomatenrijst mag er zijn. En voor wie voorkeur heeft voor vis, die moet de Afrikaanse garnalencurry maar eens proberen. Leuk vind ik ook het hoofdstuk met Keukenhacks. Slimme trucs en handigheidjes voor grote hoeveelheden, die je tijd besparen bij toekomstige maaltijden.

Jamie Oliver is in zijn Super food voor familie en vrienden helder over de uitgangspunten bij dit gloednieuwe kookboek. Balans is voor hem het allerbelangrijkste. De porties onder controle houden en de borden perfect uitbalanceren. Daar gaat het ook om bij gezonde voeding. Verder geeft hij een aantal tips voor super food voor elke dag. Een van die tips is Ontbijt elke dag. En andere: Eet meer vezels. Ook meer beweging en zeer matig met alcohol zijn belangrijke elementen in zijn benadering. Alcohol is giftig voor je lichaam en bevat ook nog eens een enorme hoeveelheid calorieën. Het veroorzaakt soms ook nog eens vreselijk wangedrag. Nou, als dat geen morele aansporingen zijn…

Er staan trouwens nog tal van andere leuke en vooral leerzame hoofdstukken achterin. Over het belang van goed kauwen bijvoorbeeld. En over de zin en onzin van suiker. Voor mijn eigen situatie vind ik het hoofdstuk Koken met kids een erg leuke. Hoe betrek je kinderen bij het bereiden van voedsel en soms ook heel belangrijk: hoe ga je om met lastige eters. Die moeten tenslotte ook hun portie gezonde voeding binnen krijgen. Dat superfood je portemonnee niet perse hoeft te plunderen, legt hij uit in het hoofdstuk waarin hij zijn top tips geeft voor slim inkopen doen. Een van de belangrijkste tips vind ik: ‘Ga als het even mogelijk is voor biologische producten, zowel voor je eigen gezondheid als voor het milieu.’ Een duurzame toekomst is tenslotte ook van groot belang voor de gezondheid van onze kinderen en kleinkinderen.

De missie van Jamie Oliver is om mensen door voedsel een gezond en gelukkig leven te geven. Ik heb stellig de indruk dat zijn nieuwe kookboek Super food voor familie en vrienden daar weer helemaal bij past. Alleen van het zien van de plaatjes al word je vrolijk en blij, laat staan wanneer je die heerlijke gerechten mag bereiden en proeven. Geniet ervan en: eet smakelijk.

Super food voor familie en vrienden / Jamie Oliver / Kosmos Uitgevers / Hardcover