Recensie: Struinen door de schepping, Hanna Holwerda

Nooit eerder verschenen er zoveel leuke natuurboeken voor kinderen. Neem nu dit Struinen door de schepping van Hanna Holwerda. Een vrolijk vormgegeven natuurboek voor christelijke gezinnen. Waarin allerlei leuke weetjes worden gecombineerd met creatieve opdrachten. Leuk voor ouders én kinderen!

 

 

 

Kinderen houden van de natuur. Dat is het uitgangspunt van het natuurboek Struinen door de schepping. Rennen, vlinders kijken, vogels herkennen of hutten bouwen. Stuur een stel kinderen de natuur in en ze hebben het meteen naar hun zin. Mits ze natuurlijk niet hun nette kleren aan hebben. Want je moet wel een beetje vuil mogen worden. En als de kinderen genieten, genieten de ouders ook. Dubbel plezier dus.
Struinen door de schepping van Hanna Holwerda is een natuurboek voor christelijke gezinnen. De natuur wordt beschouwd als Gods schepping. En zoals zoveel christelijke uitgaven heeft dit natuurboek ook een ander doel: ‘Als we kijken en nog een kijken, ontdekken en verwonderen, kunnen we veel leren over God zelf.’ De doelgroep van dit natuurboek is dus duidelijk: christelijke gezinnen met kinderen. Herken je je hierin, dan is dit een bijzonder inspirerend boek. Behoor je niet tot deze doelgroep, hou er dan rekening mee dat bij veel informatie wordt verwezen naar de Bijbel. Zo wordt in elk hoofdstuk een Bijbeltekst aangeboden, hier en daar een gebedstekst en achterin Struinen door de schepping een uitleg van de christelijke en Joodse feesten. Met natuurlijk ideetjes hoe je deze feesten kunt combineren met de natuur. Zo zou je op Pesach op zoek kunnen gaan naar de plant mierik, een plant die verwijst naar de slavernij in Egypte. En met Pinksteren kun je een fluitje van fluitenkruid maken (in Friesland noemen ze fluitenkruid ook wel pinksterbloem). Overigens is dit ook een praktisch boek voor onderwijzers en mensen die actief zijn in een kerk.

Maar voordat je bij de christelijke en Joodse feesten belandt, heb je talloze ideetjes en leuke weetjes aangereikt gekregen. Hanna Holwerda, eigenaar van Educatief Bureau Sterrenschip, bezoekt een aantal biotopen en laat je zien wat je daar kunt beleven en doen met kinderen. Zo kun je in het bos op zoek naar mieren. Of je bouwt een hut. Ook leer je hoe je brandnetels kunt plukken zonder dat je geprikt wordt. Handig voor als je brandnetelthee wilt maken. Bovendien geeft Holwerda per biotoop aan wat je er in elk seizoen kunt doen. Zo ga je in de zomer in het bos op zoek naar eetbare bessen. En neem je in de zomer een duik in het meer. En ga je in diezelfde zomer in een slootje op zoek naar waterdiertjes en geef je ze net als Adam een naam. Spelletjes, proefjes, raadsels en andere opdrachten completeren Struinen door de schepping.

Zo worden negen biotopen beschreven: bos, meer, sloten en beekjes, weide en akkers, heide, de zee, het park, de straat waar je woont en de tuin. En omdat het helaas niet alle dagen mooi weer is, is een apart hoofdstuk gewijd aan natuuractiviteiten die je binnen kunt doen. Een binnentuintje van plastic flessen maken bijvoorbeeld. Dat is toch ook een leuk knutselwerkje voor in de klas of op de kinderclub?

Holwerda reikt overigens niet alleen ideetjes aan, ze geeft ook ontzettend veel informatie over planten, dieren en veel meer. Waarom pissebedden zo heten. Wat het verschil is tussen een rivier en een beek. Hoe heidegebieden zijn ontstaan. En ze wijst je op de schaduwzijden van menselijke activiteiten: de plasticsoep in de zee bijvoorbeeld. Een pedagogisch momentje om kinderen erop te wijzen dat plastic gevaarlijk is voor de dieren die in en op de zee leven. Dit zijn zomaar een paar voorbeelden, Struinen door de schepping staat er vol mee.

Struinen door de schepping is een ontzettend inspirerend en leerzaam boek. Heb je het boek uit, dan kennen je kinderen de namen van de meest voorkomende dagvlinders, een groot aantal vogels en ze herkennen voorjaarsbloemen. De betekenis van feesten als Kerst, Palmpasen, Hemelvaart, Poerim, Soekot en Chanoeka is geen geheim meer voor hen. En heb je een lange autoreis voor de boeg op weg naar een vakantiebestemming, dan speel je het Onderwegbingo dat achterin het boek staat. Handig voor ouders, leerkrachten en anderen die met kinderen de natuur in gaan is het overzicht van Bijbelteksten achterin. Wil je eens iets organiseren in de natuur rond een Bijbeltekst, dan kun je hier snel en eenvoudig zoeken.

Het zal helder zijn dat Struinen door de schepping van Hanna Holwerda een boekje is voor een christelijke doelgroep. Behoor je tot deze doelgroep, dan is het een heuse aanrader. Voor ouders, hun kinderen, voor leerkrachten en voor mensen die actief zijn in de kerk. En organiseer je een kinderkamp, laat je dan zeker inspireren door deze fleurig vormgegeven uitgave. Zeker weten dat de kinderen van de natuur zullen genieten, en jij met hen.

Struinen door de schepping / Hanna Holwerda / Royal Jongbloed / paperback