Recensie: Mijn stoere ontdekboek, Marieke ten Berge

Kinderen moeten meer de natuur in. Dat is een stelling die ik van harte onderschrijf. Ik moet alleen wel bekennen dat ook mijn eigen kinderen behoorlijk verslaafd zijn aan hun blauwe schermen. Nou ja, ik werp maar eens een boek in de strijd. Onze jongste pakt het begerig uit mijn handen en reageert opgetogen: ‘O, dat is cool!’ Mijn stoere ontdekboek van Marijke ten Berge valt dus in goede aarde. 

Fraai en stevig vormgegeven als hardcover. Een groen elastiek om alles bij elkaar te houden. Laat ik allereerst de vormgeving maar eens aanprijzen. Natuurlijk kan de naam voorin genoteerd worden. En dan: op onderzoek, de natuur in! Met Mijn stoere ontdekboek zijn de rollen eens omgedraaid. De ouders kunnen lui op de bank met laptop en iPad blijven zitten. De kinderen gaan met dit boek onder de arm de natuur in. En gelukkig hoeven ze niet ver weg. Misschien hoeven ze de straat niet eens uit om veel moois te ontdekken.

Natuurlijk kunnen ze naar bos, strand of natuurgebied fietsen. Maar dat soort gebieden liggen vaak ver weg. Park en tuin zijn voor de ware natuurvorser al spannend genoeg. Dus ouders: trek je kinderen een waterdichte jas aan en een lange broek. Geef ze een insectenpotje mee plus een loepje. Een kompas, misschien een mobieltje of een fototoestel. Een fles water en natuurlijk wat lekkers. En als het even kan een geschikte verrekijker voor kinderen.

Marieke ten Berge illustreerde en schreef Mijn stoere ontdekboek. Opvallende en frisse tekeningen, iconisch haast. Koolmees, winterkoning, roodborstje, merel en nog een paar veelvoorkomende soorten. Met uitleg hoe je ze kunt herkennen. En dan notitie- en tekenruimte waarin de kinderen zelf aan de slag kunnen. Naam en kenmerken noteren en tenslotte tekenen maar. Een paar bladzijden verderop kom ik in diezelfde stijl planten tegen. Mooi hoor.

Mijn stoere ontdekboek

Ook op allerlei andere manieren zet Mijn stoere ontdekboek aan tot actie. Van het maken van een nestkastje, het vullen van een voedertafel, het samenbinden van een bloemenpers om planten te drogen en het kweken van planten.

En dan wordt het spannend, want er lopen ook in tuinen en parken tal van insecten rond. In de ogen van velen enge beestjes die in werkelijkheid van de prins geen kwaad weten. Gewoon vangen hoor en in een glazen potje doen. En dan goed bestuderen met een vergrootglas. Ik hoop voor je dat je het vliegend hert zult vangen, want die zijn behoorlijk zeldzaam. Ik denk dat je meer kans maakt op pissebed en oorwurm. Ook mooie beestjes trouwens. Wil je eens wat anders vangen, fiets dan eens naar een weiland. In de zomer kun je er vast een krekel of sprinkhaan vangen.

En dan besluit ik deze bespreking van Mijn stoere ontdekboek met een goed werk: het maken van een bijenhotel. Bijen hebben het zwaar in ons land, en dat geldt zeker voor wilde bijen. Jammer genoeg wordt er nog heel veel gif gebruikt en daarvan gaan de bijen dood. Ook is er steeds minder nestruimte beschikbaar voor wilde bijen. En daarom: snoei een paar holle stengels, bind ze samen en hang ze op. Grote kans dat een bij zijn eitjes in de holle stengels komt leggen. Hoe je er een mooi en stevig geheel van maakt, lees je natuurlijk in Mijn stoere ontdekboek.

Dus, ouders op de bank en kinders naar buiten. Met Mijn stoere ontdekboek onder arm heerlijk de natuur in en heel veel moois ontdekken. Prachtige planten en interessante dieren. Zo, als dat niet cool is?

Mijn stoere ontdekboek / Marieke ten Berge / Uitgeverij Callenbach / gebonden

De beste verrekijkers voor vogelaars

De beste verrekijkers

in de prijsklasse tot EURO 300,00

Goede en betrouwbare verrekijkers voor

beginnende vogelaars en voor mensen

die niet te duur uit willen zijn.

1. Vortex Diamondback HD 10x42

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen

Ligt heerlijk in de hand.

2. Bynolyt Stork WPR 10x42 DCF

Een slank en elegant instapmodel.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld en ook verkrijgbaar als 8x42.

3. Kowa SVII 10x42

Lichtgewicht allround verrekijker.

Volledig multi-coated lenzen.

De beste verrekijkers

in de prijsklasse tot EURO 750,00

Verrekijkers die net een stapje verder gaan

in gebruikte materialen, afwerking en gebruikscomfort. 

1. GPO Passion ED 10x42

Hoogwaardig ED glas.

Goede beeldkwaliteit, ook als het minder licht is.

De makers hebben hun sporen verdiend bij Zeiss.

Ligt zeer prettig in de hand.

2. Bynolyt Yellowbird 8x42

Zeer prettig gebruikscomfort.

Zeer scherp en lichtsterk beeld.

Relatief lichte verrekijker.

3. Hawke Frontier EDX 10x42 

Een hoogwaardige verrekijker voor de allround natuurliefhebber.

Lichtsterk met een hoog gebruikscomfort.

Hoogwaardige coatings en prisma's.

Ook verkrijgbaar als 8x42.

De beste verrekijkers

in de prijsklasse tot EURO 1.500,00

Topverrekijkers die qua afwerking en gebruikte materialen je nog een stap verder brengen.

1. GPO Passion HD 10x42

Scherp van rand tot rand.

HD glas en meerdere coatings en dus een briljant beeld.

Zeer natuurgetrouwe kleuren.

2. Leica Trinovid HD 10x42

Robuust en lichtvan gewicht.

Haarscherp beeld en briljant beeld.

Zeer nauwkeurig scherpstellen.

3. Swarovski CL Companion 8x30

Een van de beste verrekijkers van dit moment.

Hoogwaardige materialen en coatings.

Heerlijk lichtgewicht.

De beste verrekijkers

in de prijsklasse vanaf EURO 1.500,00

Dit zijn de Ferrari's onder de verrekijkers!

1. Swarovski NL Pure 10x42

De nieuwe reeks topkijkers van Swarovski. Levert nog meer kijkgemak, helderheid, lichtheid, contrast en stabiliteit op. En met een gezichtsveld van 133 meter is dit model onovertroffen. De ab-so-lu-te topkijker van dit moment!

2. Leica Noctivid 10x42

Het paradepaardje van Leica waarmee je razendsnel en super precies scherp stelt. 

3. Zeiss Victory T*SF 8x42

Het topmodel van Zeiss dat niet alleen een fantastisch beeld oplevert, maar ook nog eens heerlijk in de hand ligt, weet ik uit ervaring. En het gezichtsveld van 148 meter is ook absoluut top. Een geweldige verrekijker!