Recensie: Mijn stoere ontdekboek, Marieke ten Berge

Geef vogels een thuis met nestkasten van Vivara

Mijn stoere ontdekboekKinderen moeten meer de natuur in. Dat is een stelling die ik van harte onderschrijf. Ik moet alleen wel bekennen dat ook mijn eigen kinderen behoorlijk verslaafd zijn aan hun blauwe schermen. Nou ja, ik werp maar eens een boek in de strijd. Onze jongste pakt het begerig uit mijn handen en reageert opgetogen: ‘O, dat is cool!’ Mijn stoere ontdekboek van Marijke ten Berge valt dus in goede aarde. 

 

 

 

 

 

Fraai en stevig vormgegeven als hardcover. Een groen elastiek om alles bij elkaar te houden. Laat ik allereerst de vormgeving maar eens aanprijzen. Natuurlijk kan de naam voorin genoteerd worden. En dan: op onderzoek, de natuur in! Met Mijn stoere ontdekboek zijn de rollen eens omgedraaid. De ouders kunnen lui op de bank met laptop en iPad blijven zitten. De kinderen gaan met dit boek onder de arm de natuur in. En gelukkig hoeven ze niet ver weg. Misschien hoeven ze de straat niet eens uit om veel moois te ontdekken.
Natuurlijk kunnen ze naar bos, strand of natuurgebied fietsen. Maar dat soort gebieden liggen vaak ver weg. Park en tuin zijn voor de ware natuurvorser al spannend genoeg. Dus ouders: trek je kinderen een waterdichte jas aan en een lange broek. Geef ze een insectenpotje mee plus een loepje. Een kompas, misschien een mobieltje of een fototoestel. Een fles water en natuurlijk wat lekkers. En als het even kan een geschikte verrekijker voor kinderen.

Marieke ten Berge illustreerde en schreef Mijn stoere ontdekboek. Opvallende en frisse tekeningen, iconisch haast. Koolmees, winterkoning, roodborstje, merel en nog een paar veelvoorkomende soorten. Met uitleg hoe je ze kunt herkennen. En dan notitie- en tekenruimte waarin de kinderen zelf aan de slag kunnen. Naam en kenmerken noteren en tenslotte tekenen maar. Een paar bladzijden verderop kom ik in diezelfde stijl planten tegen. Mooi hoor.

Ook op allerlei andere manieren zet Mijn stoere ontdekboek aan tot actie. Van het maken van een nestkastje, het vullen van een voedertafel, het samenbinden van een bloemenpers om planten te drogen en het kweken van planten.

En dan wordt het spannend, want er lopen ook in tuinen en parken tal van insecten rond. In de ogen van velen enge beestjes die in werkelijkheid van de prins geen kwaad weten. Gewoon vangen hoor en in een glazen potje doen. En dan goed bestuderen met een vergrootglas. Ik hoop voor je dat je het vliegend hert zult vangen, want die zijn behoorlijk zeldzaam. Ik denk dat je meer kans maakt op pissebed en oorwurm. Ook mooie beestjes trouwens. Wil je eens wat anders vangen, fiets dan eens naar een weiland. In de zomer kun je er vast een krekel of sprinkhaan vangen.

En dan besluit ik deze bespreking van Mijn stoere ontdekboek met een goed werk: het maken van een bijenhotel. Bijen hebben het zwaar in ons land, en dat geldt zeker voor wilde bijen. Jammer genoeg wordt er nog heel veel gif gebruikt en daarvan gaan de bijen dood. Ook is er steeds minder nestruimte beschikbaar voor wilde bijen. En daarom: snoei een paar holle stengels, bind ze samen en hang ze op. Grote kans dat een bij zijn eitjes in de holle stengels komt leggen. Hoe je er een mooi en stevig geheel van maakt, lees je natuurlijk in Mijn stoere ontdekboek.

Dus, ouders op de bank en kinders naar buiten. Met Mijn stoere ontdekboek onder arm heerlijk de natuur in en heel veel moois ontdekken. Prachtige planten en interessante dieren. Zo, als dat niet cool is?

Mijn stoere ontdekboek / Marieke ten Berge / Uitgeverij Callenbach / gebonden

 

 

De leukste natuurboeken voor kinderen: