Recensie: Spitsbergen, Fred Geers

Een nieuw deel in de serie Odyssee Reisgids, namelijk over Spitsbergen. Dit onherbergzame en ongerepte eiland is steeds meer in trek onder vakantiegangers. En daarom een reisgids naar dit natuurgebied. Want dat is Spitsbergen in de eerste plaats: oorspronkelijke natuur waar de mens nauwelijks aan te pas komt.

Fred Geers omschrijft Spitsbergen in zijn Voorwoord als ‘vooral leeg’. Behalve dan voor de vogels. De rotsen zijn hun domein. De natuur wordt heftig beschermd in 29 natuurreservaten. Het gaat zelfs zo ver dat je vrijwel nergens vrije toegang hebt tot de natuur. Wil je de natuur ‘proeven’ dan moet dat onder leiding van een gids of tijdens een excursie. Niet alleen trouwens om de natuur te beschermen, maar ook om jou te beschermen. Er zwerven namelijk behoorlijk veel ijsberen rond op Spitsbergen. En die zijn best gevaarlijk, zeker wanneer je een moeder met jong tegenkomt.

De reisgids Spitsbergen geeft alle informatie die je als toerist nodig hebt. Het beschrijft de belangrijkste plaats in het eiland (Longyearbyen, vernoemd naar de oprichter van het stadje), praktische informatie voor het bezoeken van stad en regio’s op Spitsbergen. Natuurlijk een beschrijving van de andere eilanden die bij Spitsbergen horen. En achtergrondinformatie over de bevolking, de geschiedenis, de flora en de fauna. Wil je een reis maken naar Spitsbergen, dan lees je in een van de hoofdstukken wat erbij komt kijken.

Ik ben natuurlijk vooral benieuwd naar de natuur op Spitsbergen. Ik lees allereerst dat Spitsbergen opvallend groen is. In de korte maar intense zomer (de zon gaat dan nooit onder), nemen de planten hun kansen waar. Ze groeien en bloeien uitbundig in de strijd om het voortbestaan. Wat de zoogdieren betreft, de ijsbeer, walrus, zadelrob, ringelrob, Groenlandse walvis, witte walvis, bultrug, dwergvinvis, blauwe vinvis, het rendier en de poolvos worden met name genoemd. Ga je echter naar Spitsbergen, dan ga je ook voor de vogels. Kleine alk, zwarte zeekoet, kortbek zeekoet, drieteenmeeuw, ivoormeeuw, grote burgemeester, kleine jager, vorkstaartmeeuw en Spitsbergsneeuwhoen zijn tot de verbeelding sprekende soorten. De sneeuwgors is de enige zangvogel die op Spitsbergen broedt. Je kunt hem in de winter langs de Nederlandse kust zien.

Wil je een reis boeken naar Spitsbergen, dan vind je achterin de reisgids een handige opsomming van reisaanbieders.

Een bezoek aan Spitsbergen moet wel een onvergetelijke ervaring zijn. Alleen al voor de vogels en zoogdieren die ik hierboven opsomde zou ik graag naar dit polaire eiland gaan. De reisgids Spitsbergen heeft me lekker gemaakt. Voor elke reiziger naar dit ongerepte eiland een heel handige en complete gids.

Spitsbergen / Fred Geers / Odyssee Reisgidsen / als paperback