Recensie: Schitteren in de schaduw, Cor van Gelderen en Wouter van der Tol

Je hebt een tuin met veel schaduw. Dat is lastig planten kiezen, denkt menig mens. Wie toch een groene tuin wil, brengt dan ongetwijfeld een bezoek aan een tuincentrum en koopt daar planten die in de schaduw kunnen groeien. Grote kans echter dat die planten na verloop van tijd toch het loodje leggen. Hoe veel beter zou het zijn dat je zelf eerst een goed plan kunt maken? In zijn boek Schitteren in de schaduw geeft Cor van Gelderen je ontzettend veel praktische tips over tuinplanten die het ook – of juist – naar hun zin hebben in de schaduw.

Alles voor een diervriendelijke tuin

Op Vivara.nl vind je alles waarmee je een optimale leefomgeving creëert voor de dieren in en om jouw tuin. Planten, nestkastjes, insectenhotels en veel meer. En alles op verantwoorde wijze geproduceerd!

Vrijwel overal ter wereld groeien planten. Op droge plekken, hete en koude locaties, in de klei en op kalkrijke gronden. En dus ook in de schaduw. Grote delen van de aarde liggen immers in de schaduw, en vaak nog permanent ook. En dat geldt ook voor jouw tuin. Er zijn maar weinig tuinen zonder schaduw. Er zijn ook maar weinig tuinen zonder een plekje dat vrijwel de hele dag in de schaduw ligt. Zie daar maar eens de juiste tuinplanten te zetten! Voor je het weet legt je duur gekochte plant al snel het loodje. Nee, zomaar zonder plan een tuinplant kopen is zelden goed, en dat geldt zeker ook voor schaduwrijke plekken.

Houden van de schaduw

Cor van Gelderen legt in de inleiding van Schitteren in de schaduw dat hij houdt van de schaduw. Niet alleen creëert het zonlicht vaak sprookjesachtige lichttaferelen, in de schaduw is het zelfs op hete zomerdagen goed uit te houden. Niet voor niets dat alom het belang van aanplanten van bomen wordt ingezien. Bomen zorgen voor schaduw en daarmee voor afkoeling van onze leefomgeving. En dat herken is, want onder onze magnolia is het op een warme zomerse dag de hele dag door goed toeven.

Meerdere factoren spelen een rol

Maar ik herken ook de moeite die veel mensen hebben met de keuze van tuinplanten in schaduwrijke plekken. Wij hebben zelf de ultieme plantenmix nog niet gevonden. De ene na de andere plant die we kopen, sterft af. En een plant als zevenblad woekert juist door alles heen. Nu ontdek ik dat een plant die in de schaduw groeit, niet per definitie een goede keuze is. Ook de grondsoort is van groot belang en natuurlijk speelt ook de vraag mee hoe lang de bewuste plek in de schaduw ligt: permanent of slechts een bepaald moment van de dag?

recensie schitteren in de schaduw cor van gelderen en wouter van der tol

En dat is nu net de kracht van het boek Schitteren in de schaduw. Het geeft niet alleen praktische tips voor de keuze van planten, het geeft ook aan welke planten geschikt zijn voor welke grondsoort. Zand of klei, het maakt nog al wat uit. En hetzelfde geldt voor droog of nat.

Praktische én esthetische tips

Schitteren in de schaduw geeft niet alleen praktische tips, het geeft ook esthetische tips. Welke planten en combinaties ervan zijn aangenaam voor het oog? Niet voor niets heeft één van de hoofdstukken als titel ‘Kijken, kijken en nog eens kijken’. Overigens raak je in Schitteren in de schaduw ook niet snel uitgekeken, want Wouter van der Tol leverde de waarlijk magnifieke foto’s van de mooiste tuinen. De kleuren spatten ervan af. De foto’s zijn dan ook een lust voor het oog! Nu zal niet iedereen bezitter zijn van de enorme tuinen die in het boek figureren, maar daar gaat het niet om. Het gaat er om dat je een idee krijgt van de juiste combinaties van bomen en planten. Niet alleen het mooie wordt overigens verkend, ook de smaakpapillen worden bediend. Er valt namelijk ook heel wat eetbaars te oogsten op schaduwrijke plekken. Doe je dat niet voor jezelf, dan wel voor de vogels in je tuin.

Uitgebreide plantenlijst

De uitgebreide plantenlijst biedt een overzicht van planten en bomen die in de schaduw gedijen. Elke soort wordt uitgebreid beschreven en afgebeeld met een prachtige kleurenfoto. Je leest bij elke soort of het een plant of boom is. In welke mate van schaduw de soort groeit. En tot welke hoogte (welke laag) hij komt. Je kunt aan alles merken dat de auteur professioneel tuinder is. Bij elke soort krijg je aanwijzingen hoe om te gaan met de betreffende soort. En als een plant of boom giftige vruchten draagt, lees je dat ook. Heel belangrijk voor als er vaak kleine kinderen in je tuin spelen.

Conclusie

Schitteren in de schaduw van Cor van Gelderen en Wouter van der Tol is een haast onmisbaar boek voor wie een tuin heeft met veel schaduw. Blind afgaan op het aanbod in een tuincentrum schiet te kort. Je kunt je maar het beste vooraf goed oriënteren. Dat verkleint de kans dat je planten na verloop van tijd toch verleppen en dood gaan. Met dit boek maak je een goed begin met het beplanten van de schaduwrijke plekken in je tuin. Wie het bekijkt, is verkocht. En wie het boek koopt, komt op de juiste manier in actie.

Schitteren in de schaduw / Cor van Gelderen en Wouter van der Tol / Uitgeverij Noordboek / als hardcover