Recensie: Schatten uit de natuur, Dan Green

Wonderen uit de natuur, zo noemt auteur Dan Green de gesteenten die je overal ter wereld kunt vinden. Hak die gesteenten fijn en je stuit op verrassende schatten. Van kleurige mineralen tot glinsterende edelstenen en waardevolle metalen. Plus prachtige fossielen en schelpen. Dan Green bespreekt al deze schatten in zijn fraaie boek Schatten uit de natuur dat niet alleen interessant is, maar ook nog eens een lust voor het oog.

 

 

 

Als jongen was Dan Green al gefascineerd door alles wat de getijden meebrachten. Met zijn zus raapte hij alles op wat hij mooi vond. Van schelpen tot mooie stenen. Wat wilde hij graag ooit eens goud vinden. Dat is hem helaas niet gelukt. Maar wel vond hij nu en dan een steen met een fossiele schelp erin. Toen hij later geologie ging studeerde, ontdekte hij dat mineralen ons ook vertellen hoe onze planeet werd gevormd. En dat fossielen ons vertellen hoe het leven op aarde beïnvloed werd door soms moeilijke omstandigheden. In Schatten uit de natuur kom je al die gesteenten, edelstenen, sierstenen, ertsen, fossielen en schelpen tegen. Een ware ontdekkingstocht door de wereld van het aardoppervlak.
Schatten uit de natuur zet in met een dwarsdoorsnede van planeet aarde. De aarde is een rotsachtige bol met gesmolten gesteente in het hart. Daaromheen zit de korst die op sommige plekken meer dan 50 kilometer dik is. Die korst wordt aldoor van binnenuit aangetast door de hitte. Vulkanische activiteit deed stollingsgesteenten ontstaan. En daar waar kalk, zand of grind in elkaar werden geperst, ontstonden afzettingsgesteenten. En doordat de aardkorst voortdurend in beweging, gaan deze processen altijd maar door.

Wat het boek Schatten uit de natuur zo fraai maakt, zijn de fenomenale foto’s van gesteenten, mineralen, fossielen, schelpen en veel meer. Al deze elementen zijn van dichtbij gefotografeerd en worden sterk uitvergroot afgebeeld. Voeg daarbij de informatieve toelichtingen en je hebt een kostelijk boek in handen. Kostelijk voor iedereen vanaf 12 jaar met interesse voor planeet aarde. Je kunt trouwens ook genieten van de prachtige bouwwerken die de natuur uit steen maakte. Op de bladzijde over zandsteen staat bijvoorbeeld een van de 2000 zandstenen bogen in de Amerikaanse staat Utah. Delicate Arch is de grootste. Deze zandstenen boog overbrugt maar liefst 88 kilometer. Maar ook de mens kan er wat van. Grote zandstenen olifanten bewaken de ingang van het landhuis Nathmalji-ki Haveli in India. Kijk maar eens goed naar de fijne details in het beeld. En als je liever naar een mensenkop kijkt, sla je blik dan iets hoger op de Boeddha met Vier Gezichten, een bezienswaardigheid in Phnom Penh in Cambodja.

In vier uitgebreide hoofdstukken passeren zo gesteenten, mineralen & edelstenen, fossielen en schelpen de revue. Geniet in het hoofdstuk over de fossielen van de fossiele vissen, plantenfossielen, stenen bomen, landdieren, zeereptielen, vliegende reptielen, monsterlijke vleeseters, planteneters en vogeldino’s. Ook hier doen de afbeeldingen je verstelt staan en komt spontaan de lust op om zelf fossielen te gaan zoeken. Graptolieten, belemnieten, trilobieten of zeelelies bijvoorbeeld. En wanneer je zo gelukkig bent dat je op een dag een versteende Lepidotes maximus vindt, dan ben je de koning te rijk. Zeker weten. Ook de andere hoofdstukken zijn trouwens zo mooi vormgegeven. Zoals bijvoorbeeld dat over de schelpen, waarvan je veel soorten vandaag de dag nog in levende lijve kunt aanschouwen. Een van de meest kleurrijke hoofdstukken in Schatten uit de natuur. Het boek sluit af met een verklarende woordenlijst en een uitgebreid register. Kortom, een razend interessant boek en een lust voor het oog.

Al wie interesse heeft voor geologie, fossielen en schelpen, overweeg dit kloeke boek.

Schatten uit de natuur / Dan Green / Gottmer / hardcover