Recensie: Sardinië. De mooiste kust- en bergwandelingen, Walther Iwersen en Elisabeth van de Wetering

Zo aan het begin van de zomervakantie heb ik toch maar mooi een aantal delen uit de de serie Rother Wandelgidsen te pakken gekregen. Na de delen Picardië (Noord-Frankrijk) en de Provence (Zuidoost-Frankrijk) ligt nu de wandelgids Sardinië. De mooiste kust- en bergwandelingen van Walther Iwersen en Elisabeth van de Wetering voor me. Ook weer zo’n handzame wandelgids die je overal mee naar toe neemt en die maar liefst 63 wandelingen over het hele eiland bevat. Zo maak je pas echt kennis met de betoverende natuur op Sardinië!

Sardinië is een steeds geliefder vakantiebestemming onder rustzoekers. Het ecotoerisme heeft een aardige vlucht genomen. En dat is niet verwonderlijk met al die prachtige en zeer gevarieerde bezienswaardigheden, ook en juist voor vogelaars. Denk bijvoorbeeld aan de Lagune bij Cagliari. Het Santa Gilla moeras beslaat meer dan 4000 hectare. Het is een hotspot om flamingo’s te zien. In het binnenland wandel je echter door dichte bossen, terwijl je in het oosten bergen aantreft. Verder staat Sardinië bekend om zijn grillige rotskust waar je grotten en druipstenen kunt bekijken. Of wat dacht je van de rode rotsen aan de oostkust van Sardinië? Aan de kust maak je kans op Audouin’s meeuw, Scopoli’s pijlstormvogels, geelpootmeeuw en (mediterrane) kuifaalscholvers. In het binnenland zie je de roodkopklauwier, Spaanse mus en zwarte spreeuw. Ook zwerft de steenarend rond in de bergachtige gebieden. In totaal kun je op Sardinië maar liefst 260 vogelsoorten waarnemen. Ook staat Sardinië bekend om de bijzondere libellen en dagvlinders. Reden genoeg om eens een keer af te reizen naar dit bijzondere eiland.

Hoe maak je nu beter kennis met de natuur dan door lekker door het landschap te wandelen? De serie Rother Wandelgidsen staat bekend om de gedetailleerde wandelroutes die variëren van één uur tot maximaal zes uur. Korte dagtochten dus, en in elke moeilijkheidsgraad. En aangezien elke gids een groot aantal wandelroutes beschrijft, heb je aardig wat te kiezen. Al deze kenmerken zijn ook van toepassing op de wandelgids Sardinië. De mooiste kust- en bergwandelingen. De wandelingen zijn niet geschreven met het oog op vogels kijken. Wel voor een intensieve kennismaking met de natuur. De auteurs hebben ook in dit deel een selectie gemaakt van de mooiste wandelingen. Veel tochten voeren je over grillige rotspartijen, langs bergwanden en de mooiste baaien. Wat te denken van de wandeling Punta Catirina, een wandeling van vier uur over een ongerepte hoogvlakte tussen de steile kalkrotsen van de Monte Albo. Ook de kustwandeling over schitterende rood- en rozekleurige porfierrotsen mag er zijn. In vergelijking met de eerdere twee Rother Wandelgidsen vind ik deze gids een nog volwaardiger reisgids. In de inleidende hoofdstukken krijg je ontzettend veel informatie over vakantieverblijven, gedragsregels in de natuur, geologie, flora en fauna. Ook aan eilandelijke feesten, het klimaat, de beste reistijden, taal, telefoon en veiligheid besteden de auteurs aandacht. Geruststellend om te lezen dat de maffia nooit voet aan de grond kon krijgen en dat er geen afscheidingsbeweging zoals op Corsica actief is. Maar goed, ook op Sardinië moet je geen waardevolle spullen in je auto laten liggen, schrijven Walther Iwersen en Elisabeth van de Wetering terecht.

Rother wandelgids Sardinië

De wandelgids Sardinië is overzichtelijk ingedeeld naar de vier windstreken. Elf wandelingen in het noorden; zesentwintig in het oosten; zes in het westen en twintig in het zuiden. In totaal drieënzestig. Handig is ook het Sardijns-Italiaans-Nederlands lexicon voor wandelaars. Badu is het Sardijnse woord voor ‘wad’; guado is het Italiaanse woord dat je voor ‘wad’ gebruikt. De gratis gps-tracks die je op de site van de uitgever kunt downloaden maken de wandelgids helemaal compleet.

Tweehonderdachtenvijftig bladzijden vol gedetailleerde informatie over wandelen op Sardinië, het is heel veel van al het goede dat je op dit Italiaanse eiland vindt. Het leven is er goed, ga op ontdekkingsreis!

Sardinië. De mooiste kust- en bergwandelingen / Walther Iwersen en Elisabeth van de Wetering / Uitgeverij Elmar / paperback