Recensie: Rustiek Kamperen – Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk, Bert Loorbach

Voor veel liefhebbers van de natuur en kamperen is het een jaarlijks terugkerend ritueel: de zoektocht naar een geschikte camping, of zelfs meerdere. Zelf vind ik zoeken op internet altijd een beetje een hachelijke zaak. Ik word een beetje kierewiet van het enorme aanbod. Keuzestress heet dat geloof ik. Het zoeken op het wereldwijde web laat ik graag over aan mijn vrouw. Geef mij maar een boek met een aantal campings die op strenge wijze zijn geselecteerd. Ik vrees dat ik moet toegeven dat mijn vrouw vaak als eerste een geschikte camping weet te vinden. Maar best kans dat ik volgend jaar een keer win (mits we naar Duitsland, Zwitserland of Oostenrijk op vakantie willen, over keuzestress gesproken). Ik heb nu een gidsje gevonden dat precies voor mij is geschreven: Rustiek kamperen, geschreven door Bert Loorbach. Niet te veel en niet te weinig campings. En met leuke omschrijvingen.

Bert Loorbach is zelf eigenaar van een rustieke camping in de Bourgogne, een regio waar het voor vogelaars goed toeven is. Dat was althans mijn ervaring in de meivakantie van 2016. Hij zou dus enig recht van spreken hebben, te meer daar hij al meer dan tien jaar lang naar campings speurt die aan zijn criteria voldoen. Na delen over Italië, Frankrijk, Nederland en België nu dus een deel over rustieke campings in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Volgens de omschrijving heeft de serie een zekere cultstatus bij liefhebbers van kleinschalig kamperen in de natuur. Dat valt lastig te toetsen, maar wil je even weg van drukte en de daarbij horende herrie, trek je dan even terug met een deeltje uit de serie en boek een paar weken (of langer) bij een van de campings die zijn geselecteerd.

Eerst maar eens kijken welke criteria Bert Loorbach hanteert. Want rustiek en rustiek kunnen totaal verschillende werelden zijn. De auteur is daar heel helder in. In de inleiding schrijft hij dat hij heeft geselecteerd op basis van:

  1. natuurlijke ligging
  2. kleinschaligheid
  3. rustige sfeer
  4. ruimte
  5. natuurlijke en authentieke sfeer
  6. aardige leiding
  7. weinig stacaravans en/of vaste verhuur
rustiek-kamperen-duitsland-zwitserland-en-oostenrijk

Niet alle campings scoren op alle punten even hoog, maar wel moet op alle criteria minimaal redelijk worden gescoord. Ook werd kritisch gekeken naar het sanitair. Dat moet vooral schoon zijn. Luxe is een aspect waar minder naar wordt gekeken in Rustiek Kamperen – Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Als vuistregel zijn campings geselecteerd van onder de veertig plaatsen, een enkele uitgezonderd. In ieder geval telt geen enkele camping in de gids meer dan honderd plaatsen. En in Duitsland schijnt het criterium ‘weinig vaste verhuur’ nauwelijks vol te houden zijn, want daar hoort vaste verhuur zo ongeveer tot de kampeercultuur. Schijnt, want met kamperen in Duitsland heb ik zelf geen ervaring.

Wat opvalt is dat Duitsland oververtegenwoordigd is in deze kampeergids. Maar liefst 63 van de 100 campings zijn in Duitsland gevestigd. In Zwitserland bevinden zich er 15 en in Oostenrijk 22. In het onmetelijke Duitsland liggen de zwarte stipjes aardig verdeeld over de vier windstreken. Tot ver in het oosten vind je rustieke campings. Als je wil, kun je een aardige tour uitzetten door het Duitse land. In Zwitserland zijn de campings vooral in het midden gesitueerd, terwijl je in Oostenrijk op de grens Salzburgerland/ Karinthië de hoogste dichtheid aantreft. Vlak tegen de grens met Italië waar het vanouds goed toeven is. Ach, waar niet in Oostenrijk?

Bij elke camping wordt een aantal zeer nuttige gegevens beschreven. Van website, e-mailadres tot de gps-coördinaten. Wil je niet helemaal blindvaren op je gps, dan biedt de routebeschrijving prozaïsche ondersteuning. De aanwezige voorzieningen worden door middel van symbooltjes weergegeven. Elke camping wordt op welwillende wijze geïntroduceerd. Deze gids heeft niet de commerciële uitstraling zoals zoveel gidsen (die er slechts op uit zijn om je tot boeken te verleiden). Nee, de auteur van Rustiek Kamperen – Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk heeft duidelijk een meer inhoudelijke benadering:

‘Je ziet tevreden koeien die klingelend en relaxt hun gras eten. Er stromen kabbelende beekjes met glashelder water door sappige en bebloemde alpenweiden. Hoger vind je strakblauwe bergmeren tussen de ruige rotsen en plukken eeuwige sneeuw.’ – bij Naturcamping Stockham (Oostenrijk).

‘Gelijk naast het terrein zijn mountainbikeroutes. Ook wandelroutes die goed te doen zijn voor kinderen lopen langs het terrein. Leuk is het dan om naar de geneeskrachtige bron te lopen. Deze bron heeft een constante temperatuur van negentien graden, en ligt op een steenworp afstand.’ – bij Strozbüscher Mühle (Duitsland)

De uitvoering van deze gids is eenvoudig. De foto’s zijn zwartwit, maar wil je meer zien van de camping, dan kijk je op internet. Door het formaat en de uitvoering past de gids in elke jas of tas. Echt een kampeergids voor mensen zoals ik. Mensen die geen zin hebben om door een onmetelijke zee aan informatie te moeten zwemmen om eindelijk een geschikte camping te vinden. ‘Gewoon’ een aantal streng geselecteerde campings die op prachtige plekjes zijn gelegen. En ook nog een voordeel: je hoeft niet perse wifi te hebben om te gids te raadplegen. Meenemen dit gidsje, en al helemaal als je door een van de landen Duitsland, Zwitserland of Oostenrijk wilt toeren.

Rustiek Kamperen – Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk / Bert Loorbach / Uitgeverij Blu / paperback

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!