Recensie: Rustiek kamperen Midden- en Zuidoost-Europa, Bernadette Kuijpers en Abram Muller

Veel mensen slaan de blik al ver vooruit naar de zomervakantie. Ben je een natuurliefhebber, dan zul je vast een uitzien naar een regio waar de natuur heel mooi is. Ben je ook nog eens een liefhebber van kamperen, dan heeft een camping met een natuurlijke ligging vaak een pre. Voor mij ligt de gloednieuwe gids Rustiek kamperen Midden- en Zuidoost-Europa van Bernadette Kuijpers en Abram Muller. Deze gids bevat een selectie van 100 rustieke campings in maar liefst 13 landen in Centraal-Europa. Als je met deze gids nog geen geschikte camping kunt vinden…

 

 

 

Allereerst over de opzet want het moet duidelijk zijn waar de auteurs hun selectie op hebben gebaseerd. Dat zijn een aantal criteria, waaronder natuurlijke ligging, kleinschaligheid, rustige sfeer, ruimte, aardige leiding en weinig stacaravans en/of vaste verhuur. Precies de criteria die wij hanteerden toen we er nog met de tent op uitgingen. De tent ligt nog op zolder en elk jaar opperen we weer om hem weer eens te gebruiken. Stel dat we ons vizier zouden richten op Centraal-Europa, waar zouden we onze tent dan opslaan?

Honderd campings in dertien landen, waaronder Polen, Tsjechië, Hongarije, Slowakije, Roemenië, Bulgarije en Servië. De Balkan doet dus ook vrolijk mee. Macedonië en Albanië ook. Veel voormalig Oostblok dus, en daar vind je tegenwoordig ook heel goede campings, zo ontdek ik in Rustiek kamperen Midden- en Zuidoost-Europa. De campings in de gids worden getoetst aan de criteria die ik hierboven noemde. De auteurs geven aan dat de ene camping hoger kan scoren op een criterium dan een andere. In de omschrijvingen wordt dat dan vermeld.
Waar gaat de volgende kampeervakantie heen? Naar Tsjechië misschien, naar Camping U Dvou Orechu, oftewel: ‘Bij Twee Notenbomen’? Deze camping wordt bestierd door een stel Nederlanders. Altijd handig. De camping biedt uitzicht op het heuvelachtige landschap en is een geweldig uitgangspunt voor wandelingen door diepe wouden, romantische dalen en over bloeiende bergweiden. Kortom: in de omgeving vind je een rijke flora en fauna.

Liever naar Slowakije? Dan naar minicamping Jana. De gastvrouw spreekt Duits en verstaat Nederlands. Daar kun je wel uit afleiden dat ons Hollanders het midden van Europa aardig hebben ontdekt. De Hoge Tatra is er dé attractie. Een hooggebergte waar je bergwandelingen kunt maken. Deze camping is 1 hectare groot en biedt plaats voor 8 plaatsen. De voorzieningen zijn eenvoudig, maar netjes en schoon.

Niet alleen de pure natuurliefhebber komt aan zijn trekken in de gids Rustiek kamperen Midden- en Zuidoost-Europa. Ga je met kinderen op vakantie dan zal het ook bij jou zo zijn dat niet iedereen evenveel zin heeft om dagenlang door een gebergte te wandelen op zoek naar bijzondere flora en fauna. Wil ik op zoek naar dagvlinders op bergweiden, daar geven mijn kinderen voorkeur aan een frisse duik in zee of meer. Ook voor dat soort vakantiegangers heeft deze gids campings opgenomen. Mon Paradis in Kroatië bijvoorbeeld. De camping ligt pal aan zee. Sterker nog: een aantal plekken ligt direct aan het strand. De plaatsen op deze camping zijn wel een stuk kleiner: 48 plaatsen op 0,6 hectare. Maar ruim zul je het niet vaak vinden in Kroatië.

Dit is zomaar een heel beperkte steekproef uit het totaalaanbod in Rustiek kamperen Midden- en Zuidoost-Europa. Ook als je met een gezin wilt kamperen, zijn er rustieke campings te vinden waar alle gezinsleden aan hun trekken komen. Op het overzichtskaartje valt op dat er zoveel verschillende regio’s aan bod komen. Van een camping in het oosten van Polen tot een camping in het uiterste zuiden van Albanië. En alles wat daartussen ligt.

Bij elke camping worden praktische gegevens vermeld over voorzieningen, het adres, gps-coördinaten, de route en een uitgebreide beschrijving. Rustiek kamperen kan prima op locaties waar je met elk type huishouden aan je trekken komt. De gids Rustiek kamperen Midden- en Zuidoost-Europa vind ik een uitkomst voor als je op zoek bent naar een geschikte camping. Ik bedoel, ik word altijd een beetje tureluurs van het overzicht op internet dat geen overzicht is. En hoe betrouwbaar is informatie op internet? Deze gids heeft als voordeel dat een paar deskundige mensen een selectie hebben gemaakt. Dat is een waarborg voor kwaliteit. Geef mij in dit geval dus maar een boek!

In de serie Rustiek kamperen verschenen eerder delen over andere landen: Spanje & Portugal, Scandinavië, Nederland & België, Italië, Frankrijk en Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Mooi dat die reeks weer is uitgebreid. Handige en uitstekende gidsen die je de weg wijzen naar een rustieke camping.

Rustiek kamperen Midden- en Zuidoost-Europa / Bernadette Kuijpers en Abram Muller / Bert Loorbach Uitgeverij / paperback

 

 

De beste lichtgewicht verrekijkers om vogels te kijken: