Recensie: Rother wandelgids Picardië, Thomas Rettstatt

Veel mensen razen op weg naar hun vakantiebestemming in het zuiden door Noord-Frankrijk zonder te beseffen hoe mooi het daar is. Vanaf de snelweg zie je dat niet, daar zie je zo ver je oog reikt aan beide kanten saaie akkers. Maar wijk van de snelweg af en rij het binnenland in. Je komt de mooiste gebieden tegen, is onze ervaring! Ben je een actieve vakantieganger en natuurliefhebber, dan lijkt de Rother wandelgids Picardië een ideale wandelgids om kennis te maken met de fraaie natuur. Lees hieronder waarom.

Picardië strekt zich uit van de Belgische grens in het noorden tot bijna bij Parijs. In het westen klotst het water van Het Kanaal en de Noordzee, in het oosten beginnen de Ardennen. Vrijwel nergens kom je zo’n gevarieerd landschap tegen als juist hier. De zee is voor de oppervlakkige bezoeker altijd hetzelfde, maar voor wie beter kijkt, is de zee elke dag anders. De kust bestaat uit kliffen, duinen, kweldergebieden of stranden. Bossen, meren, rivieren en moerassen liggen verspreid over de regio. Drie gebieden zijn aangewezen als regionaal natuurpark: Parc naturel régional Scarpe-Escaut (landbouw, bossen, moerassen en meren), Parc naturel régional de l’Avesnois (heggenlandschap met veel weiland en bos) en Parc naturel régional des Caps et Marais d’Opale (het fraaie kustlandschap met bossen en moerassen in het binnenland). Drie natuurparken die het bezoeken meer dan waard zijn, op een vier á vijf uur rijden vanuit Nederland (voor wie in Groningen woont iets langer).

Thomas Rettstatt geeft in de Rother wandelgids Picardië een opsomming van planten en dieren je in Noord-Frankrijk kunt tegenkomen. Er groeien zo’n 1.500 plantensoorten en ook de dierenwereld is rijk geschakeerd. Om een paar planten te noemen: steenbreek, zonneroosje, boshyacint, rode schijnspurrie, vleesetende zonnedauw en moeraswespenorchis. Soorten waar veel vogelaars naar uit zullen kijken zijn bijvoorbeeld grauwe klauwier, zwarte ooievaar, waterspreeuw, kwartelkoning en zwarte wouw. Je zult begrijpen dat in de bossen zoogdieren voorkomen als das, vos, wilde zwijnen en herten en je aan de kust zeehonden kunt zien. De gevarieerde flora trekt weer veel bijzondere vlinders aan. Als liefhebber van kustvogels vind ik Boulogne-sur-Mer en de Baai van de Somme fascinerende plekken. Boulogne-sur-Mer staat bekend vanwege de massale vogeltrek in voor- en najaar. Je kunt er zeevogels zien als kleine burgemeester, paarse strandloper en noordse stormvogel. De Baai van de Somme is een fabuleus deltagebied dat je beslist een keer bezocht moet hebben. Overigens kunnen cultuurliefhebbers hun hart ook ophalen in Picardië. Steden als Amiens, Lille en Arrras zijn beslist het bezoeken waard.

Rother wandelgids Picardië

Niet minder dan 50 wandelingen worden je in de Rother wandelgids Picardië aangereikt, variërend in lengte van 1.45 tot 5.00 uur. Korte wandelingen waarvan de meeste voor mensen met een goede basisconditie prima te doen zijn. Omdat sommige heuvels als heuse bergen worden bestempeld waarlangs smalle en steile paden zijn aangelegd (of zelfs stukken zonder pad) maakt Thomas Rettstatt onderscheid tussen gemakkelijke en tamelijke moeilijke routes. Bij elke wandelroute staat het niveau duidelijk aangegeven.

Op pagina 9 stuit ik op een handig overzicht: de mooiste wandelingen in Noord-Frankrijk. Het verbaast me niets dat veel van die wandelingen juist door een van de regionale natuurparken voeren. Cap Blanc Nez en Mont’d Hubert bijvoorbeeld, bieden je vanaf de steile kliffen een weids uitzicht over het smalste punt van Het Kanaal. Op heldere dagen zie je aan de overkant Engeland liggen. Een andere wandelroute voert je juist door het ‘Zwitserland van het noorden’. Rond Lac du Val Joly liggen beboste heuvels, weilanden met koeien en idyllische dorpjes. Dit gebied grenst aan twee natuurparken: dat van Parc naturel régional de l’Avesnois en Parc naturel régional des Ardennes. In deze streek ben ik zelf nog nooit geweest, maar er bevinden zich volgens de Vlinderstichting in Noord-Frankrijk (en Zuid-België) fantastische vlindergebieden.

De wandelingen beginnen in het noorden bij Duinkerken, voeren je langs de kust naar het zuiden en vervolgens tegen de klok in via het noorden van Parijs weer terug richting de Frans-Belgische grens.

De wandeltochten zelf zijn zeer duidelijk beschreven. Facetten als duur, moeilijkheidsgraad, begin- en eindpunt, hoogteverschillen, horeca en verwijzingen naar lange afstandskaarten worden bij elke wandeling vermeld. Elke wandeling wordt duidelijk op een kaartje weergegeven. Waar mogelijk geeft de auteur aanwijzingen voor bezienswaardigheden. Locaties waar je vogels kunt kijken bijvoorbeeld, of vogelkijkhutten. Let wel, die aanwijzingen zijn helder, maar wel summier. Het is een wandelgids die in een beperkt aantal pagina’s (168) vijftig wandeltochten beschrijft. Dat is een prestatie op zich. Neem dus zelf een vogel- of plantengids mee om flora en fauna die je onderweg tegenkomt te herkennen. En probeer je een beetje voor te bereiden op de soorten die je in het gebied kunt tegenkomen. Handig is bovendien dat je GPS-gegevens gratis kunt downloaden op de website van de uitgever.

De Rother wandelgids Picardië maakt deel uit van de omvangrijke serie Rother wandelgidsen waarvan er achterin 32 worden vermeld. Het was voor mij de eerste gids uit de serie die ik in handen kreeg, maar hij smaakt absoluut naar meer. Ik ben bepaald geen lange-afstand wandelaar, met mijn videocamera komt ik vaak niet verder dan een paar kilometer, dus de wandelingen in deze gids zijn ideaal voor mij. Lekker een paar uur wandelen en daarna relaxen. Of, wanneer je lang in de natuur wilt zijn, lekker genieten op mooie punten en daarna de wandelroute vervolgen. Wil je grondig kennis maken met de (natuur)regio’s in Noord-Frankrijk, dan is de Rother wandelgids Picardië een uitstekend hulpmiddel.

Rother wandelgids Picardië / Thomas Rettstatt / Uitgeverij Elmar / paperback

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze in Nederland én Frankrijk, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(verspreid over heel Frankrijk)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)