Recensie: Rother Wandelgids Provence, Thomas Rettstatt

Vorige week besprak ik de wandelgids Picardië in de serie Rother Wandelgidsen, vandaag is het deel Provence aan de beurt. Dit adembenemende deel van Frankrijk is een geliefd oord voor toeristen. En dat is niet voor niets! Het landschap varieert van woest en ruig tot laaggelegen moerassen en de stranden van de Middellandse Zee. De illustere berg de Mont Ventoux ligt in het gebied en dat zegt wielrenners genoeg. Ga je op vakantie in de Provence dan zeg ik je nu alvast maar dat het boek(je) Rother Wandelgidsen Provence een heuse aanrader is. Waarom dat zo is, lees je hieronder.

Thomas Rettstatt is een fervent wandelaar en heeft er zichtbaar plezier in om wandelroutes uit te stippelen. Of hij er in de praktijk altijd plezier aan beleeft is natuurlijk niet helemaal met zekerheid te zeggen. Hij zal toch ook wel eens op een blaar moeten lopen of bijna struikelen over een steen of tak? Maar zijn wandelgidsjes mogen er zijn. Het deel Rother Wandelgidsen Provence verscheen dit jaar en is denk ik een voltreffer. Dat wens ik hem ook toe. Maar liefst vijftig wandelingen voeren je door het afwisselende landschap van de Provence. Wandelingen die variëren van 1.20 uur tot 6 uur. Die van 6 uur is de langste, trek er gerust een dagje voor uit, je wandelt namelijk door de grote kloof van de Verdon. Een van de vele wandelingen die je door het ruige en bergachtige landschap van de Provence voeren. Voor natuurliefhebbers is het leuke aan dit deeltje dat de meeste wandelingen je kennis willen laten maken met de prachtige natuur. Je loopt over eenzame bergpaadjes, onder de steile kloof van de Ardèche door, je verkent het schilderachtige Moustiers en loopt over stoffige paadjes door het fantastische vogelgebied de Camargue. Bij de twee wandelingen door de Camargue merkt Rettstatt op dat je niets in je auto moet laten liggen vanwege de professionele boevenbende die in de streek actief is. Laat je niet afschrikken, als je eenmaal daar in Zuid-Frankrijk bent wil je de steltkluten, flamingo’s, bijeneters en al die andere bijzondere vogels wel zien, toch?

Ik zei al: Rother Wandelgidsen Provence bevat maar liefst 50 wandelroutes, in noord en zuid, oost en west. Op pagina 9 staan de 10 mooiste wandelingen overzichtelijk vermeld. De Mont Ventoux is er een van, Cap Canaille ook met zijn bijna 400 meter hoge rotswanden die vrijwel loodrecht in de diepblauwe zee storten. Dit zijn de hoogste kliffen van Frankrijk en er te wandelen is een onvergetelijke ervaring.

Rother wandelgids Provence

Hoe vaak hoor ik niet dat Frankrijk een fabelachtig mooi land is, maar dat het jammer is dat er Frans wordt gesproken. Ben je de Franse taal niet machtig, dan is de Franse woordenlijst voor wandelaars achterin de gids erg handig. Ook praktisch is dat bij elke wandelroute het beginpunt, de moeilijkheidsgraad, het hoogteverschil, varianten om de route te verkorten, bezienswaardigheden en eventuele waarschuwingen staan vermeld. Waarschuwingen in de zin van dat het op een bergkam soms erg hard kan waaien, of dat eerder genoemde boevengilde dat ergens actief is.

Mijn ervaring met vakanties in Frankrijk is, dat wij het vaak lastig vinden om een geschikte wandelroute te vinden. Wij wandelen geen lange afstanden en hebben een voorkeur voor kortere routes. Dan is de Rother Wandelgidsen Provence nou precies de ideale gids. Je rijdt simpelweg naar het startpunt en wandelen maar. Voor veel extra gewicht in je rugzak hoef je ook niet bang te zijn. Het formaat is erg praktisch en met 136 gram merk je er helemaal niets van. Kortom: een wandelgids die ik stellig aanraad voor als je naar de Provence op vakantie gaat en van de natuur wilt genieten. Veel plezier!

Rother Wandelgidsen Provence / Thomas Rettstatt / Uitgeverij Elmar / paperback

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)