Recensie, Rother Wandelgidsen Lofoten en Vesterålen, Andrea Kostial

In het uiterste noorden van Scandinavië ligt een eilandengroep zo mooi, dat velen er naar toe reizen: de Lofoten. Meren, vennen, diepe fjorden, bergkammen en gladgeschuurde rotswanden. Van een schilderachtige schoonheid. Vesterålen is minder bekend, maar doet beslist niet onder voor de Lofoten. Een waar wandelparadijs, en daarom dus een nieuw deeltje in de serie Rother Wandelgidsen: de Lofoten en Vesterålen geschreven door Andrea Kostial.

Hoge bergtoppen, alpiene gebieden op slechts vierhonderd meter, hoogveengebieden. Je vindt op de Lofoten en Vesterålen een keur aan landschappen. Landschappen die je uitnodigen om te verkennen. Een aantal kustpaden voert je langs eeuwenoude vissersdorpjes, een meer uit de oertijd, grotschilderingen of herinneringen aan de Vikingen.

Andrea Kostial geeft in zijn voorwoord op de Rother Wandelgids Lofoten en Vesterålen aan dat de meest intensieve periode om de eilandengroep te bezoeken, de zomer is, tijdens de middernachtzon. Het schijnt dat dan het licht onvergetelijk mooi is. Je zult begrijpen dat op een zo bijzondere plek, zo noordelijk gelegen, het ook bijzonder vogels kijken is. Ik schreef al eerder een artikel over vogels kijken op de Lofoten. Zeker even lezen, adviseer ik. Al helemaal wanneer je een globetrotter bent en je gespitst ben op het bezoeken van bijzondere plekken op onze aardbol.

In de Rother Wandelgids Lofoten en Vesterålen word je een groot aantal wandelingen aangeboden. Van eenvoudig tot zwaar, van gezinswandelingen tot wandelingen voor de sportieve die-hard, voor doorgewinterde bergwandelaars dus. Maar liefst vijftig wandeltochten, dat is voorwaar niet weinig. De kortste wandeling duurt ongeveer veertig minuten, de langste maar liefst tien en een half uur. En wandelingen tussen de kortste en de langste zijn er legio.

recensie Rother Wandelgidsen - Lofoten en Vesterålen

Hoewel de Rother Wandelgids Lofoten en Vesterålen er een is in de categorie klein maar fijn (de gids past in vrijwel elke jaszak, heel praktisch), krijg je ook nog eens heel veel achtergrondinformatie over de eilanden. Over het allemansrecht dat in Noorwegen geldt. Maar let op, dat allemansrecht is wel aan bepaalde spelregels onderworpen. Lees ze goed. Allerlei andere nuttige informatie komt ook tot je: over het klimaat, de beste wandelperiode, over de middernachtzon en de poolnacht, natuurlijk over het noorderlicht en de geologie van de eilanden. De eilanden bestaan uit het oudste gesteente dat op aarde is gevonden. Wil je vogels kijken, dan moet je er in de broedperiode zijn. De eilanden herbergen dan miljoenen vogels. Van papegaaiduikers tot drieteenmeeuwen, van sneeuwhoenders tot wilde zwanen. En natuurlijk de grootste populatie zeearenden van Europa. Laten we trouwens de zeezoogdieren ook niet vergeten. Van kegelrob, griend, orka tot dwergvinvis.

De Rother Wandelgids Lofoten en Vesterålen vind ik weer een heel geslaagd deel in de serie van Uitgeverij Elmar. Voor wie de eilanden te voet wil verkennen en heel nuttige en praktische gids. Foto’s, landkaartjes en andere illustraties geven de gids extra uitstraling. En dat voor nog geen twee tientjes. Nou, daarvoor zou ik de gids niet laten schieten. O ja, je krijgt er natuurlijk ook de gps-coördinaten bij. Heel belangrijk tegenwoordig, haast vanzelfsprekend.

Rother Wandelgids Lofoten en Vesterålen / Andrea Kostial / Uitgeverij Elmar / paperback