Recensie: Rother Wandelgids Zuid-Toscane, Rolf Goetz

De regio tussen Florence, Chianti, Siena en Maremma is geliefd onder toeristen. Deze fantastische Italiaanse streek biedt alles wat een vakantieganger maar begeert. In de allereerste plaats natuurlijk dat heerlijke weer. Historische steden, schone stranden én uitgestrekte natuurgebieden vind je er. Wist je dat je in Toscane ook heerlijk kunt wandelen? Dat ontdekte ik in de Rother Wandelgids Zuid-Toscane die ik in dit artikel bespreek.

 

 

 

 

In Zuid-Toscane ligt een aantal vermaarde natuurgebieden die het bezoeken zeker waard zijn. Denk aan het Parco Nazionale dell’Arcipelago Toscano. Dit park omvat zeven eilanden, waaronder het bekende Elba. Je maakt er kennis met de mediterrane natuur met haar prachtige baaien, steile rotskusten, rijke flora en bijzondere vogelwereld. In Zuid-Toscane ligt het Parco Regionale della Maremma. Dit park beslaat ongeveer 200 vierkante kilometer. Dennenbossen, moeraslanden en ongerepte stukken worden doorkruist door een netwerk van gemarkeerde wandelpaden. Het spreekt vanzelf dat de Rother Wandelgids Zuid-Toscane je door beide parken voert.
De Rother Wandelgidsen hebben een eenduidige formule. Na de inleidende hoofdstukken volgen een groot aantal wandelingen die gedetailleerd worden beschreven. De gidsen zijn handzaam. Dat betekent dat de beschrijvingen van de wandelingen vrijwel volledig gericht zijn op de route zelf. Je zult nauwelijks uitweidingen aantreffen over vogelsoorten en planten die je tijdens de wandeling kunt zien. Hooguit in de paar regels die elke wandeling introduceren. Bij elke wandeling staat een aantal foto’s en die geven een goede indruk van de natuurschoon die je er aantreft. De Rother Wandelgids Zuid-Toscane focust niet uitsluitend op natuurschoon. Wandelingen die je in de gids aantreft voeren je ook door historische steden en langs ander cultuurgoed. Een brede opzet dus en dat is voor de gemiddelde toerist denk ik heel aangenaam.

Zuid-Toscane dus. Dat is het deel van Toscane dat aan de linkerkant van Italië ligt, bekeken vanuit het zuiden. De auteur heeft maar liefst 50 wandelingen door dit bijzondere gebied uitgezet. In de Rother Wandelgids Zuid-Toscane tref je een link aan waarmee je gps-tracks kunt downloaden. Bij elke wandeling staat de moeilijkheidsgraad vermeld. De kortste wandeling duurt 20 minuten (naar de top van een berg), een zogenaamde ‘bliksemwandeling’. De langste duurt ruim 5 uur. Volgens mij is de beste tijd om in dit deel van Europa te wandelen april/mei en september/oktober. Ik zou liever in het voorjaar gaan vanwege de bloemenpracht die je dan aantreft. Ik lees dat je dan meer dan 70 soorten orchideeën kunt zien in Toscane. En boven je wiekt de slangenarend, want slangen kun je ook tegenkomen tijdens de wandelingen. Een aantal soorten zelfs.

De Rother Wandelgids Zuid-Toscane is een handzaam wandelgidsje dat in elke rugzak past. Lekker strak en klein formaat en ondertussen 50 wandelingen langs de mooiste plekjes. Wat wil je nog meer?

Rother Wandelgids Zuid-Toscane / Rolf Goetz / Uitgeverij Elmar / paperback