recensie rother wandelgids wales

Recensie: Rother Wandelgids Wales, Britta Schulze-Thulin

De serie Rother Wandelgidsen breidt gestaag uit. De handzame wandelgidsjes zijn kennelijk in trek. Vind ik niet gek, want die vijftig wandelingen stop je heel eenvoudig in een jaszak of rugtas. Het nieuwste deeltje is dat met de mooiste kust- en bergwandelingen in Wales, samengesteld door Britta Schulze-Thulin.

Wales, iets kleiner dan de helft van Nederland, ligt tussen Ierland en Engeland verstopt. Bergen vind je er, van de grillige bergen in Snowdonia tot de gemoedelijke Brecon Beacons in het zuiden. Weide- en heidelandschapppen wisselen af. En langs de rotsige kliffen, in de zanderige baaien en riviermondingen is het uitstekend vogels kijken. Ik ben zelf nog nooit in Wales geweest, maar dit gegeven maakt me nieuwsgierig.

In de wandelgids Wales vind je dus vijftig wandelroutes door dit ongerepte landschap. De wandelingen variëren van anderhalf uur tot acht uur. Bij elke wandeling wordt de moeilijkheidsgraad vermeld, evenals begin- en eindpunt, aanwezigheid van horeca, het hoogteverschil en andere praktische zaken. Ook de inleiding bevat veel praktische informatie. Mocht je bijvoorbeeld eens willen wandelen door één van de weelderige tuinen en parken in Wales, dan vind je in de inleiding een overzichtje van de moosite tuinen en parken. Een handig overzicht is dat van de websites met informatie over de regio’s binnen Wales, over het openbaar vervoer en andere zaken die handig zijn voor de toerist. Ontzettend handig is ook de tabel met de mooiste wandelingen.

Wandelen in Wales. Wie deze wandelgids doorbladert, krijgt meteen zin. Het formaat van de gids is evenals alle andere delen in de Rother reeks zo compact mogelijk. Weinig extra gewicht dus, en het neem nauwelijks ruimte in beslag.

Rother Wandelgids Wales / Britta Schulze-Thulin / Uitgeverij Elmar / als paperback

De beste verrekijkers voor wandelaars (want lekker compact en licht):