Recensie: Rother Wandelgids Schotland, Ralf Gantzhorn

Schotland is een land van uitersten. Het kan er flink koud zijn, het regent er veelvuldig en als het niet regent dan sneeuwt het wel, of het stormt. Maar laat je door die gure weersomstandigheden niet afschrikken. De Rother Wandelgids Schotland maakt wel duidelijk dat Schotland een ont-zet-tend mooi land is om te wandelen en te genieten van robuuste en ruige natuur. 

 

 

 

Een ding valt in elk geval van Schotland te zeggen: het is buiten de paar verstedelijkte gebieden een verlaten land. Stranden, kliffen, een bergkam, veenplassen, de landschappen zijn gevarieerd en overweldigend. Schotland vraagt er gewoon om om te voet verkend te worden. Geen wonder dat wandelen tot een van de vaste onderdelen van het Schotse leven behoort. De wandelingen in de Rother Wandelgids Schotland van Ralf Gantzhorn voeren je vooral door de Highlands, het bergachtige gebied in Schotland. Vergis je niet. Je wandelt dan ook over stranden en door andere gebieden. De wandelingen variëren van gemakkelijk tot zwaar. En zwaar is dan meteen ook heel uitdagend: een hoogalpiene, klimvaardigheden vereisende bergkamoversteek. Bij elke wandeling kun je de gps-track downloaden.
Wat zijn de beste maanden om in Schotland te wandelen? Ralf Gantzhorn geeft aan dat dit mei en juni moeten zijn. Dat zijn naar verhouding de droogste maanden en de zon gaat dan nauwelijks onder. Regent het in de morgen, dan kun je laat in de middag alsnog op pad. Ideaal die langere dagen. In de zomer wandelen in Schotland kan ook, maar, waarschuwt de auteur: hou er dan rekening mee dat het land in de greep is van muggen. Deze muggen komen in wolken en dwarsbomen dan ieder verblijf in de natuur.

Schotland staat natuurlijk ook bekend om zijn zeevogelkolonies. De eerste wandelroute in de Rother Wandelgids Schotland voert je langs zo’n enorme kolonie papegaaiduikers, stormvogels en andere zeevogels. De kolonie die is gehuisvest op de rode zandsteenkliffen van St. Abb’s Head. Je hebt er natuurlijk ook een adembenemend uitzicht over de oceaan. Het mooiste strand in Schotland ligt mijlen verderop, in het uiterste westen: Sandwood Bay. Hou er rekening mee dat zwemmen op dit strand is voorbehouden voor de echte bikkels: het water is in de zomer zelden warmer dan tien tot twaalf graden. Een heftige wandeling maak je bij storm bij Yesnaby. Ook al zo’n verlaten oord in het uiterste westen van Schotland. De wilde gegroefde steile kust is hier spectaculair.

De Rother Wandelgids Schotland biedt je vijftig wandelingen aan van wisselende lengte en moeilijkheidsgraad. De wandelroutes liggen verspreid over heel Schotland. Met de hoogste dichtheid aan de westkust. Een inspirerende wandelgids die je door fantastische landschappen voert. Schotland, here we come!

Rother Wandelgids Schotland / Ralf Gantzhorn / Uitgeverij Elmar / paperback