recensie rother wandelgids sauerland bernhard pollmann

Recensie: Rother wandelgids Sauerland, Bernhard Pollmann

Het Sauerland is een populaire vakantiebestemming in Duitsland. In zomer én winter trekken veel mensen naar dit oude hooggebergte om er te genieten van de fraaie natuur. Zelfs oordeel ik natuurlijk met het oog van een vogelaar, maar ook wie niet aan vogels kijken doet, haalt er zijn hart op. Bijvoorbeeld tijdens een wandeling door de natuur. De Rother wandelgids Sauerland beschrijft maar liefst vijftig wandelingen door de mooiste delen van het Sauerland. 

Toch even mijn liefde voor vogels etaleren. In het Sauerland kun je bijzondere soorten als grauwe klauwier, rode wouw en ruigpootbuizerd zien. Naast andere mooie soorten als de geelgors, kruisbek en goudvink. Neem dus altijd een verrekijker mee, al was het maar een compact model dat niets weegt en in een jaszak past…

Sauerland is voor wandelaars uitstekend ingericht. De wandelroutes zijn voortreffelijk bewegwijzerd en er zijn routes voor de beginnende en voor de gevorderde wandelaar te vinden. Lange routes, korte routes. De Rother wandelgids Sauerland beschrijft al deze soorten wandelingen. Oftewel: elk type wandelaar vindt veel van zijn gading in deze handzame wandelgids. In de winter kun je een paar wandelingen zelfs op de ski doen (mits er sneeuw ligt natuurlijk).

De langste wandeling in de Rother wandelgids duurt bijna acht uur. De kortste slechts één uur. Maar ik tref ook twee routes aan die je uitsmeert over twee dagen: die van Lahnhof naar Rodenbach naar Dillenburg. Of die van Lahnhof naar Fuchskaute naar Dillenburg. Speciale aandacht in de Rother wandelgids Sauerland gaat uit naar de befaamde Rothaarsteig, een van de meest bezochte langeafstandswandelpaden in Duitsland. De route voert je ver van de bewoonde wereld en is gericht op natuurlijke hoogtepunten. De route valt uiteen in zeven etappes, waarvan de route van Lahnhof naar Dillenberg er één is. Een aanrader voor wie Duitsland te voet wil verkennen.

De wandelroutes zelf worden heel praktisch beschreven. De moeilijkheidsgraag wordt in symbooltjes weergegeven. Ook zie je of de route geschikt is om met kleine kinderen te lopen. De informatie bij elke route is beknopt, praktisch, kort en is gericht op de essentiële informatie. Een foto, stijg- en daalplaatje en een overzichtskaartje completeren de informatie.

Er even lekker uit in een uitgestrekt natuurgebied niet ver van Nederland of België. Dat kan in Sauerland. En de Rother wandelgids Sauerland biedt je veel inspirerende wandelroutes. Lekker uitwaaien en genieten van de ongerepte natuur. En na afloop natuurlijk heerlijk eten in één van de lokale restaurants. Kortom, weer een vertrouwd deeltje in de befaamde serie Rother Wandelgidsen.

Rother wandelgids Sauerland / Bernhard Pollmann / Uitgeverij Elmar / als paperback en als e-book

Praktische verrekijkers voor een lange wandeling (want lekker licht):