recensie rother wandelgids sauerland bernhard pollmann

Recensie: Rother wandelgids Sauerland, Bernhard Pollmann

Het Sauerland is een populaire vakantiebestemming in Duitsland. In zomer én winter trekken veel mensen naar dit oude hooggebergte om er te genieten van de fraaie natuur. Zelfs oordeel ik natuurlijk met het oog van een vogelaar, maar ook wie niet aan vogels kijken doet, haalt er zijn hart op. Bijvoorbeeld tijdens een wandeling door de natuur. De Rother wandelgids Sauerland beschrijft maar liefst vijftig wandelingen door de mooiste delen van het Sauerland. 

Toch even mijn liefde voor vogels etaleren. In het Sauerland kun je bijzondere soorten als grauwe klauwier, rode wouw en ruigpootbuizerd zien. Naast andere mooie soorten als de geelgors, kruisbek en goudvink. Neem dus altijd een verrekijker mee, al was het maar een compact model dat niets weegt en in een jaszak past…

Sauerland is voor wandelaars uitstekend ingericht. De wandelroutes zijn voortreffelijk bewegwijzerd en er zijn routes voor de beginnende en voor de gevorderde wandelaar te vinden. Lange routes, korte routes. De Rother wandelgids Sauerland beschrijft al deze soorten wandelingen. Oftewel: elk type wandelaar vindt veel van zijn gading in deze handzame wandelgids. In de winter kun je een paar wandelingen zelfs op de ski doen (mits er sneeuw ligt natuurlijk).

De langste wandeling in de Rother wandelgids duurt bijna acht uur. De kortste slechts één uur. Maar ik tref ook twee routes aan die je uitsmeert over twee dagen: die van Lahnhof naar Rodenbach naar Dillenburg. Of die van Lahnhof naar Fuchskaute naar Dillenburg. Speciale aandacht in de Rother wandelgids Sauerland gaat uit naar de befaamde Rothaarsteig, een van de meest bezochte langeafstandswandelpaden in Duitsland. De route voert je ver van de bewoonde wereld en is gericht op natuurlijke hoogtepunten. De route valt uiteen in zeven etappes, waarvan de route van Lahnhof naar Dillenberg er één is. Een aanrader voor wie Duitsland te voet wil verkennen.

De wandelroutes zelf worden heel praktisch beschreven. De moeilijkheidsgraag wordt in symbooltjes weergegeven. Ook zie je of de route geschikt is om met kleine kinderen te lopen. De informatie bij elke route is beknopt, praktisch, kort en is gericht op de essentiële informatie. Een foto, stijg- en daalplaatje en een overzichtskaartje completeren de informatie.

Er even lekker uit in een uitgestrekt natuurgebied niet ver van Nederland of België. Dat kan in Sauerland. En de Rother wandelgids Sauerland biedt je veel inspirerende wandelroutes. Lekker uitwaaien en genieten van de ongerepte natuur. En na afloop natuurlijk heerlijk eten in één van de lokale restaurants. Kortom, weer een vertrouwd deeltje in de befaamde serie Rother Wandelgidsen.

Rother wandelgids Sauerland / Bernhard Pollmann / Uitgeverij Elmar / als paperback en als e-book

Praktische verrekijkers voor een lange wandeling (want lekker licht):

Model

Omschrijving+ Prijzen vergelijken

Compacte verrekijkers in de prijsklasse tot € 100,00

Verrekijkers voor de 'gewone' natuurliefhebber.

Voor incidenteel gebruik bij mooi weer.

Een heel betaalbare verrekijker die nog eens waterdicht is ook. Ideaal voor gebruik op en langs het water. Met zijn 290 gram heerlijk licht. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 114 meter en dat is goed voor dit type verrekijker. Het fijne van Bushnell is dat je liefst 30 jaar fabrieksgarantie krijgt. Dat zegt iets over de kwaliteit. Een goede verrekijker voor wie niet te veel wil uitgeven.

Een heel betaalbare verrekijker die bekleed is met rubber voor beter grip. Met zijn 300 gram heerlijk licht. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 114 meter en dat is goed voor dit type verrekijker. Het fijne bij deze verrekijker is dat je liefst 10 jaar fabrieksgarantie krijgt. Dat zegt iets over de kwaliteit. Een goede verrekijker voor wie niet te veel wil uitgeven.

Een geweldige instapverrekijker voor kinderen! Het lage gewicht maakt deze verrekijker ideaal voor kinderen. En door de iets minder sterke vergroting van 6,5 keer is het beeld veel stabieler. De fabrieksgarantie geldt levenslang. Vortex is een gerenommeerde aanbieder van verrekijkers in allerlei prijsklassen. 

Compacte verrekijkers in de prijsklasse € 100,00 tot € 200,00

Prettige verrekijkers die al iets meer te bieden hebben dan de instapmodellen hierboven.

Samengesteld uit iets betere materialen.

Ook voor dit model van Kowa geldt dat het heerlijk licht is, 260 gram. Deze lichtgewicht verrekijker is waterdicht. Ideaal voor op het water en het voorkomt dat de lenzen plotseling beslaan. Het gezichtsveld is 108 meter en dat is goed. Een goede verrekijker maar wel een stuk duurder dan de vorige.

Ook dit model van Vortex maakt gebruikt van lenzen die voorzien zijn van meerdere coatings. Hij is wel wat aan de zwaardere kant met zijn 397 gram. Maar voor sommige mensen ligt een zwaardere verrekijker weer lekkerder in de hand. Het gezichtsveld is met 110 meter op 1.000 meter gewoon goed. 

Met een gewicht van slechts 228 gram biedt deze verrekijker een heerlijk kijkcomfort. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 125 meter en dat is voor lichtgewicht verrekijkers echt heel goed. Ook de Steiner Safari zit in een (iets) hogere prijsklasse, maar daarvoor krijg je wel een hoogwaardige kwaliteit lenzen. Een goede verrekijker voor wie elke overbodige gram er één te veel is.

Deze lichtgewicht verrekijker van Meopta heeft lenzen die voorzien van meerdere coatings. Hierdoor blijft de vertekening van het beeld aan de randen beperkt. Dit model is waterbestendig. Het gewicht is 400 gram en het gezichtsveld op 1.000 meter 110 meter. De betere kwaliteit lenzen kost (iets) extra.

Compacte verrekijkers in de prijsklasse € 200,00 tot € 500,00

Verrekijkers die een goede kwaliteit met een goede beeldkwaliteit combineren.

Op zoek naar een verrekijker die laat zien dat een goede beeldkwaliteit niet het (aller)duurst hoeft te zijn? Dan is deze verrekijker ideaal voor je. GPO biedt een uitstekende kwaliteit. Het beeld is zeer scherp. De kijker is water- en stofdicht. Echt een genot om door te kijken!

De Zeiss Terra ED zit dicht tegen de topkijkers aan, maar is een stuk goedkoper. Reken op hoogwaardige lenzen en een waterdichte afwerking (tot 1 meter diepte). Dit model weegt 310 gram en het gezichtsveld is 97 meter op 1.000 meter. Dat is iets minder dan de modellen hierboven. De meerwaarde van dit model is de uitstekende beeldkwaliteit.

Een kwaliteitsmodel dat is ontwikkeld voor de actieve wandelaar en vogelaar. Kowa is een gerespecteerde aanbieder van telescopen en verrekijkers. De lenzen zijn voorzien van meerdere coatings waardoor de beeldkwaliteit beter is dan de goedkoopste modellen.

Met dit model zitten we in de subtop. Een schitterend afgewerkte verrekijker die stof- en waterdicht is, uitgerust is met hoogwaardige lenzen (nog beter dan de voorgaande modellen). Het gezichtsveld ligt op 140 meter. Dit model is wel iets zwaarder, namelijk 540 gram. Dat komt door de diameter van de lenzen. Die is met 32 millimeter net iets groter dan de eerder genoemde modellen.

Compacte camera's in de prijsklasse vanaf € 750,00

Er zullen maar weinig mensen het verschil tussen deze verrekijkers en die in de absolute top opmerken.

Swarovski, de naam zegt al voldoende. De verrekijkers in de CL Companion serie staan garant voor kwaliteit. Zowel de materialen als het beeld blinken uit. Met een blikveld van 132 meter levert deze verrekijker ook nog eens een heel stabiel beeld.

Swarovski, de naam zegt al voldoende. De kleinste verrekijker van Swarovski is meteen een genot om door te kijken. Een topverrekijker voor wie gaat voor compact én haarscherp.

Robuust, lichtgewicht en schokbestendig. Een betaalbare topverrekijker met een stoer uiterlijk.

Met de Leica Utravid zijn we aanbeland in de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. 

Compacte camera's vanaf € 1.500,00

Deze verrekijkers behoren tot de absolute top.

Kijk je door deze verrekijker, dan heb je niet in de gaten dat je door een verrekijker kijkt.

Samengesteld uit topmaterialen.

De Swarovski Swarovski NL Pure 8x32 verrekijker is de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, dan is dit model de beste keus. Zelf getest op de Brouwersdam, echt een aanrader. Is met 490 gram wel iets zwaarder dan de meeste andere modellen in dit overzicht en dat heeft met de iets grotere lensdiameter te maken.De NL Pure-reeks is werkelijk nóg beter, maar ook duurder. Ben je op zoek naar het beste van het beste, bekijk dan de NL Pure-reeks

Een sublieme verrekijker die ook nog een heerlijk in de hand ligt! Met ook nog eens een ultrabreed gezichtsveld! 

Een stoere en oerdegelijke verrekijker die ook nog eens is samengesteld uit topmaterialen. Aan de kwaliteit van het beeld hoef je niet te twijfelen. Dat is haarscherp!