Recensie: Rother wandelgids Noorwegen, Bernhard Pollmann

Het moet er geweldig wandelen zijn, daar in de nationale parken van Noorwegen. Jotunheimen, Rondane en Dovre heten de parken. Bergachtig terrein is het, zeg maar gerust: hier heersen de bergreuzen. Niet voor niets wordt deze regio wel ‘het dak van Scandinavië’ genoemd. Hier vind je het ‘Huis van de reus.’ Geniet je van het allemansrecht. En ben je zo ongeveer helemaal op jezelf teruggeworpen. De Rother wandelgids Noorwegen beschrijft 52 wandelingen door het bergachtige landschap. Voor elk type wandelaar. Weer een praktisch en inspirerend nieuw deel in de serie Rother wandelgidsen.

Van midden juli tot midden augustus gaan de Noren zelf uit wandelen. Dat is het hoofdwandelseizoen, lees ik in de Rother wandelgids Noorwegen van Bernhard Pollmann. Met onderkoelde humor schrijft hij in de inleidende hoofdstukken over het wandelen over het ‘dak van Scandinavië. Het allemansrecht biedt je allerhande vrijheden zolang je maar op afstand van bebouwing blijft, je als een natuurliefhebber gedraagt en geen kampvuren stookt in een bepaalde periode. Je tent mag slechts twee dagen op dezelfde plaats staan. In het hooggebergte echter langer. ‘De periode ‘langer’ wordt bepaald door de in de rugzak meegenomen proviand.’ En even verderop, bij de uitleg over de hutten die je kunt huren, lees ik: ‘In zelfbedieningshutten met een voorraadkast vindt u conservenblikken, verpakte etenswaren, knekkebrød en andere levensmiddelen, die sommige wandelaars er toe aanzetten om hun eigen proviand mee te nemen.’ Wie hier uit wandelen gaat, moet in zekere zin zelfredzaam zijn. Niet in het minst, omdat de meeste wandelroutes bepaald niet eenvoudig zijn. Natuurpaden voeren over boomwortels en rotsen, door moerasgebieden (met hun wolken muggen) en soms waad je door beken. Voor de ware natuurliefhebber geen probleem. Voor mij misschien toch nog een stap te ver, hoewel ik de ongerepte natuur in deze regio graag eens wil verkennen. Ik ben vooral benieuwd naar de vogels en insecten (lees: dagvlinders) die je hier kunt zien.

Bij elke wandeling geeft de auteur van de Rother wandelgids Noorwegen de moeilijkheidsgraad aan. Ik zie in het overzicht veel rode symbooltjes. Dat zijn de tamelijk moeilijke wandelingen. Opvallend genoeg toch ook nog een behoorlijk aantal blauwe wandelingen die je ook met kinderen kunt doen. Acht wandelingen vallen in de categorie ‘moeilijk’. Wie deze wandelingen verkiest, moet hoge eisen stellen aan zichzelf en aan de uitrusting. De kortste wandeling duurt anderhalve uur. Kies je voor de langste wandeling, dan ben je maar liefst vijf dagen onderweg.

recensie rother wandelgids noorwegen bernhard pollmann

Wat maakt het wandelen in de nationale parken in Noorwegen nu zo moeilijk? Wel, je wandelt over alle natuurlijke ondergronden die je maar verzinnen kunt. Van paden door moerassen tot puinhellingen boven de boomgrens. En zelfs over grote rotsblokken waar het letterlijk klauteren is. Soms, maar bij hoge uitzondering, zijn passages beveiligd met staalwerk: kabels, kettingen of pennen. En bedenk je: zelfs in de zomer kan het terrein met sneeuw bedekt zijn. Welkom in het Noorse paradijs!

Bernhard Pollmann beschrijft in de inleidende hoofdstukken alles wat je moet weten wanneer je gaat wandelen in dit ruige deel van Noorwegen. Een vast onderdeel van de Rother Wandelgidsen is het overzicht van de mooiste wandelingen, compleet met een korte beschrijving van wat deze wandelingen zo mooi maakt. In Fokstumyra wandel je door het rijk van veel zeldzame orchideeën. Vanaf het Viewpoint Snøhetta heb je een eersteklas uitzicht op rendieren en muskusossen. En overal zijn de uitzichten even indrukwekkend.

Voor alle Rother wandelgidsen, dus ook voor het deel Noorwegen geldt: praktisch, inspirerend en door het formaat makkelijk mee te nemen. De gidsen behoren tot de kleinste die er zijn. Je neemt ze dus eenvoudig mee tijdens je wandelingen. Elke wandeling wordt duidelijk beschreven, compleet met hoogtelijnen. Kleurenfoto’s geven een indruk van hoe het landschap eruit ziet. Het register achterin met plaatsnamen is ontzettend handig. Even zoeken op de plaats waar je bent of naar toe wilt, en de dichtstbijzijnde wandeling(en) opzoeken. En voor de gps-tracks volg je de link en gebruik je de code in de gids.

Kortom, ook dit deel in de serie Rother wandelgidsen beveel ik weer aan voor wie wil gaan wandelen in Noorwegen.

Rother wandelgids Noorwegen / Bernhard Pollmann / Uitgeverij Elmar / als paperback

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)