Recensie: Rother Wandelgids IJsland, Gabriele en Christian Handl

Het eiland van vuur en ijs, dat is IJsland. Vulkanen, geisers, gletschers en eindeloze kusten vormen het weerbarstige landschap. Op tal van plekken kun je er bijzondere vogels zien. Alle reden om de natuur op dit bijzondere eiland eens te gaan verkennen. Het liefst te voet, want dan proef je het landschap pas echt. Vijfenvijftig wandelingen liggen op je te wachten in de Rother Wandelgids IJsland. Durf jij het aan?

 

 

 

Het is een eindje vliegen, maar dan ben je ook echt in een heel andere wereld. Tenminste, als je in Nederland woont. In niets is IJsland te vergelijken met ons land achter de duinen. Kliffen, ruw gebergte, ijsvlakten en fjorden hebben een magische aantrekkingskracht op elke natuurliefhebber. Bijzondere dieren en planten laten zich soms van dichtbij bewonderen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de rosse franjepoot in zomerkleed, de papegaaienduikers en roodkeelduikers. Ik zou IJsland maar wat graag bezoeken. Wie weet komt het er ooit eens van.
De Rother Wandelgids IJsland beschrijft maar liefst 55 wandelingen over het hele eiland. Zo maak je pas echt kennis met het landschap. Je komt op onherbergzame plaatsen. Je passeert geisers en warmwaterbronnen. Je steekt ijsvlakten over. En natuurlijk beklim je kliffen die zich tientallen meters boven de zee verheffen. Hoewel de Rother Wandelgids IJsland niet gericht is op vogels, wijzen de auteurs bij diverse routes op de bijzondere vogels die je er ziet. Met name aan de kust, op de kliffen, tref je spectaculaire kolonies aan van allerhande zeevogels. Maar je wordt ook gewezen op het alpensneeuwhoen en de poolvos die je in bepaalde gebieden kunt tegenkomen.

Ik waardeer de Rother Wandelgidsen vooral vanwege het compacte karakter. Je steekt de wandelgidsjes zomaar in je jaszak of rugzak en je merkt niet eens dat je de gids bij je hebt. Evenals alle andere delen in de serie zijn de wandelingen in de Rother Wandelgids IJsland ingedeeld naar moeilijkheidsgraad. Voor iedereen wat wils. Van gemakkelijk tot zeer zwaar. Een route van 8 uur en routes van nog geen twee uur. Wil je schuilen voor wind en regen, dan moet je soms genoegen nemen met slechts een uitstekend stuk lava. Want waar het vulkaangesteente metersdik op de bodem ligt, daar groeien geen bomen en planten. Gps-tracks zijn trouwens te downloaden via een speciale link.

Wie kan, moet minstens drie weken vakantie plannen. Om korter naar IJsland te gaan is milieubewust noch zinvol, schrijven de auteurs. Drie weken op IJsland rond scharrelen, dat moet het einde zijn. Daar heeft dit uitstekende wandelgidsje me al van overtuigd.

Rother Wandelgids IJsland / Gabriele en Christian Handl / Uitgeverij Elmar / paperback