Recensie: Rother wandelgids Côte d’Azur, Daniel Anker

De mooiste kust- en bergwandelingen van de Côte d’Azur. Vijfenveertig in totaal. Ze voeren je door woeste dalen, over onbereikbare bergtoppen en langs de azuurblauwe zee. De Rother wandelgids Côte d’Azur van Daniel Anker brengt je op de mooiste plekjes van de Côte d’Azur. Het vergt soms behoorlijk wat inspanning, maar daarvoor krijg je ook wat.

 

 

 

De Côte d’Azur, een van de beroemdste kusten van Europa. Misschien zelfs van de wereld, zo pretendeert Daniel Anker in het voorwoord van de Rother wandelgids Côte d’Azur. Bekend om zijn mondaine vakantieoorden, de prachtige stranden en de heerlijke Provence. Wie neemt er de moeite om de bergachtige regio te voet te verkennen? Daniel Anker maakt in de Rother wandelgids Côte d’Azur duidelijk dat er voor de ware wandelaar grote uitdagingen te vinden zijn.
Het Alpenmassief duikt immers aan de Côte d’Azur de Middellandse Zee in. Naast overweldigend natuurschoon stuit je er op ontelbaar veel archeologische vindplaatsen. De Romeinen waren destijds immers ook aanwezig aan dit fraaie stukje Franse kust. Maar je passeert ook een Saraceense burcht, woeste klippen, karakteristieke weggetjes en dorpjes en een stel heilige eilandjes voor de kust van de roemruchte plaats Cannes.

De wandelingen zijn ingedeeld van eenvoudig naar zeer moeilijk. De beste tijd om te wandelen is de periode april tot juni. Dan staat alles in bloei en is het betrekkelijk rustig. Het water van de Middellandse Zee is dan evenwel nog behoorlijk koel. In de zomer kan het juist snikheet zijn, meer regel dan uitzondering. Zowel op het strand als in de bergen. Volg dan zeker de praktische aanwijzingen op die Daniel Anker in zijn Rother wandelgids Côte d’Azur geeft. En één van die adviezen is: neem voldoende water mee.

Van beroemde kustplaatsen als Saint-Tropez tot Monaco, van woeste bergtoppen tot verlaten bergpaadjes, van eiland tot hoogvlakte, met de Rother wandelgids Côte d’Azur verken je deze enorme verscheidenheid van landschappen. Ondertussen wijst Daniel Anker je er ook op dat er voor de ware bourgondiër overal in de Côte d’Azur wat te beleven valt. Zoals in veel plaatsen in Frankrijk koestert de bevolking haar lokale lekkernijen. Na een urenlange en vermoeiende wandeling hoef je dus niet lang na te denken wat je moet doen. Eerst een plons in zwembad of zee en daarna genieten van de lekkernijen die men in de trendy restaurants serveert. Overgoten door een van de heerlijke lokale wijnen.

De Rother wandelgids Côte d’Azur is evenals alle andere deeltjes in de reeks een handzaam wandelgidsje. De wandelingen worden duidelijk beschreven, compleet met overzichtskaartjes, bereikbaarheid, moeilijkheidsgraad en duur van de wandeling. Het formaat is prettig, je steekt het in elke rugzak. En dan moet ik ook nog de gps-tracks vermelden die je kunt downloaden.

Wil je van de overweldigende natuur van de Côte d’Azur proeven, dan is wandelen de beste manier. Er op uit dus, met de Rother wandelgids Côte d’Azur in de hand.

Rother wandelgids Côte d’Azur / Daniel Anker / Uitgeverij Elmar / als paperback en als e-book