Recensie: Rother wandelgids Caminho Português

Tientallen wandelroutes vanuit heel Europa leiden naar Santiago de Compostela. In die Spaanse stad zouden volgens de legende de stoffelijke resten van de apostel Jacobus begraven zijn in wat nu de kathedraal is. Langs welke wegen je pelgrimeert maakt niet zo heel veel uit. De heilige Jacobus is het doel. De Rother wandelgids Caminho Português beschrijft de Portugese Sint-Jacobsroute, van Porto naar het eindpunt, Santiago de Compostela of, wanneer je er nog geen genoeg van krijgt, naar Finisterre en Muxia.

De handzame wandelgidsen in de Rother serie kennen een vast stramien. Na het voorwoord volgen de hoofdstukken met inspirerende en praktische informatie. Ondanks het kleine formaat wandelgids bevatten deze hoofdstukken ontzettend veel informatie. Wat natuurlijk ook te danken is aan het ietwat kleine lettertype. Maar wie pelgrimeren wil, die sjouwt liever geen grote, zware gids met zich mee…

De tabel op één van de eerste bladzijden geeft de route van accommodatie naar accommodatie aan. Je start in Porto en wandelt via steden als Barcelos, Valenca en Redondela naar het noorden. Deze route voert door het binnenland. Er is echter ook een kustroute. Ook die begint in Porto en gaat via Marinhas, Viana do Casteol en A Ramallosa naar het noorden, langs de kust, waar de oceaan nooit ver weg is. In het eerste hoofdstuk vind je ook de GPS-tracks en coördinaten van de beginpunten.

Na de Camino Francés is de Portugese route het meest geliefd. De binnenlandse route heeft een lengte van ongeveer 245 kilometer. De kustroute iets met 280 kilometers iets langer. De route vergt niet heel veel ervaring, maar wie zich niet goed voorbereidt, die heeft toch een gerede kans om op te moeten geven. Geef je de voorkeur aan fietsen, dan kan dat ook. Ook voor fietspelgrims zijn de pelgrimsherbergen geopend. Voor kinderen is deze route echter minder geschikt, of zeg gerust niet geschikt.

recensie Rother wandelgids Caminho Português

Leuk om te lezen is het hoofdstuk over de geschiedenis van de Sint-Jacobsroute. Van de 11e tot het begin van de 13e eeuw beleefde het pelgrimeren en de Sint-Jacobsroute in het bijzonder zijn bloeitijd. Het schijnt dat in die jaren christelijk Europa in drommen naar Santiago trok. Vanaf de 15e eeuw droogde de stroom aan pelgrims echter op. In de zestiende eeuw raakte men echter de topattractie van de camino kwijt: de resten van de heilige apostel. In de negentiende eeuw werden de beenderen echter weer gevonden en om alle twijfel weg te halen verklaarde paus Leo XIII ze voor echt. Je snapt dat ik daar als protestant toch wel mijn bedenkingen bij heb. Maar die doen aan de schoonheid en de uitdagingen van de camino natuurlijk niet af.

Wil je de Caminho Português gaan wandelen, lees dan zeker deze hoofdstukken. Ze zijn buitengewoon onderhoudend en rijk aan informatie.

Elk traject wordt uitgebreid beschreven. Lengte, duur, de plaatsen op de route, het hoogteverschil, accommodaties en zo nog een aantal praktische gegevens worden beschreven. Ook wordt aangegeven of je lastige plaatsen op de route tegenkomt. En zou een pelgrimsherberg over een beperkt aantal plekken beschikken, dan wordt dat ook vermeld. Vervolgens wordt de route beschreven en word je tussendoor gewezen op bezienswaardigheden. Een plattegrond geeft de route weer. En ook handig: de dwarsdoorsnede van de route met daarop de plaatsen en de hoogteverschillen.

En zo pelgrimeer je naar Santiago de Compostela of, als je nog verder wil gaan, naar Finisterre of Muxia aan de Spaanse kust.

De Rother wandelgids Caminho Português is door zijn handzame formaat ideaal om mee te nemen tijdens de pelgrimage. Het neemt nauwelijks plaats in beslag en weegt niet veel. Weer een welkome gids in de uitgebreide en befaamde serie Rother Wandelgidsen!

Rother wandelgids Caminho Português / Cordula Rabe / Uitgeverij Elmar / als paperback