Recensie: Rother Wandelgids Ardennen Hoge Venen, Mathieu Klos

rother-wandelgids-ardennen-hoge-venenIn het oostelijke deel van België bevindt zich unieke natuur. Zeker vanuit Nederlands perspectief bekeken. Ik schreef al eerder een artikel over vlinders kijken in het Viroindal. Dit is het meest westelijke deel van de Ardennen waar je voor Nederlandse begrippen zeer zeldzame dagvlinders kunt zien. En waar je ondertussen kunt genieten van een fraai landschap. Nu ontdekte ik een wandelgids door deze prachtige regio: de Rother Wandelgids Ardennen Hoge Venen van Mathieu Klos. Deze wandelgids biedt je maar liefst vijftig wandelingen door schier onontdekte gebieden.

button (1)

 

 

 

 

Mathieu Klos geeft in zijn voorwoord aan in eerste instantie ook niet op het idee te zijn gekomen om de Ardennen te voet te doorkruisen. Maar een wandeling vanuit de Eifel in Duitsland voerde hem de grens over en ineens stond hij in het woeste Warchedal, een prachtig wandelgebied. Maar liefst één derde van België bestaat uit ruig terrein, de Hoge Venen en de Ardennen. Feitelijk twee afzonderlijke bergketens die je zevenhonderd meter dichtbij de hemel brengen. Unieke hoogvenen bevinden zich er, uitgestrekte bossen, diepe dalen en een uitgebreid net van wandelpaden. Plus, en dat is voor de liefhebber minstens zo belangrijk: het oosten van België staat bekend om zijn culinaire hoogstandjes.

De wandelingen in de Rother Wandelgids Ardennen Hoge Venen zijn in het uiterste zuidoosten van België uitgestippeld. Ten zuiden van de lijn Luik – Aken. De wandelingen voeren je door schitterende gebieden waar je ongetwijfeld ook de nodige zeldzame dagvlinders kunt zien. En wat te denken van vogels? De meeste wandelingen in deze gids zijn als ‘tamelijk moeilijk’ aangemerkt. Tja, wat wil je in deze oeroude bergen met hun soms zeer grillige vormen? Handig is het overzicht van de pagina waarop de elf topwandelingen staan vermeldt. Een van de wandelingen voert je van het mooiste dorp van Wallonië omlaag een woest dal in. Bij een andere wandeling staat vermeld dat het bruine water van de rivier je doet verlangen naar donker bier. Gelukkig staan er ook makkelijke wandelingen tussen. Die door een uniek veenlandschap bijvoorbeeld, of over natuurpaadjes door het Hilldal. Wandelaars met een week hart kunnen in de bossen van de Ardennen misschien maar beter mijden in het laatste kwartaal van het jaar. Er vinden dan overal drijfjachten plaats. Tja, dat kun je verwachten in een streek waar het leven op bourgondische wijze wordt gevierd. Klimatologisch is de periode van april tot half oktober het best om de Ardennen te bezoeken. Maar hou er in natte perioden rekening mee dat veel natuurpaadjes nat en modderig zijn. En dat je dan in bepaalde hoogveengebieden beter niet van de gebaande paden kunt afwijken. Je loopt anders gevaar te verzinken, merkt Mathieu Klos op. Als naïeve natuurliefhebber denk ik dan: ‘dat zal best meevallen’, maar ik wil je beslist niet in gevaar brengen, dus blijf maar netjes op het pad lopen. Ook op eigen risico trouwens.

Geen betere manier om met de Ardennen kennis te maken dan te voet. Vijftig wandelingen in dit praktische gidsje. Wel, als je die hebt volbracht, begin je gewoon weer van voor af aan. Geen wandeling is immers ooit hetzelfde…

Rother Wandelgids Ardennen Hoge Venen / Mathieu Klos / Uitgeverij Elmar / paperback

button (1)

de beste natuurreisgidsen en wandelgidsen