Recensie: Rother wandelgids Andalusië, Bernd Plikat

Andalusië, een prachtige regio in Zuid-Spanje. Een gebied vol tegenstellingen. De met sneeuw bedekte bergtoppen van de Sierra Nevada contrasteren behoorlijk met de subtropische en zonovergoten kust. Natuurpracht is er overal te vinden. Alle reden dus om Andalusië ook te voet te verkennen. En de Rother wandelgids Andalusië van Bernd Plikat biedt vijftig wandelingen door dit gevarieerde landschap.

De kortste wandelroute duurt een kleine twee uur. De langste echter maar liefst tien uur. Dat geeft wel iets aan over de verscheidenheid van de routes. Die variëren van licht tot zwaar. En dat kun je je wel voorstellen met zoveel bergtoppen in de regio. Tel daarbij op het mediterrane klimaat waarbij de temperaturen soms hoog oplopen, en je beseft dat je goed moet timen wil je een beetje aangenaam kunnen wandelen. De zomers zijn heet en heel droog en de winters juist zacht en soms regenachtig. Op de hoogvlakten kan het ‘s winters echter heel koud worden. April en mei zijn wel de beste maanden om te gaan wandelen in Andalusië, denk ik.

Zoveel landschappen, zo ongerept soms, dat zorgt voor een heel rijke flora en fauna. In de bergen vind je jeneverbes en heidebrem terwijl je in de warme streken juist dwergpalmen en olijfbomen vindt. Typisch van die mediterrane bomen dus. Twee maal per jaar wordt de regio bezocht door talloze vogelaars die afkomen op het spektakel in de vogelwereld: de vogeltrek. Honderduizenden vogels trekken dan langs het zuidwesten van Andalusië. Ook reptielenliefhebbers kunnen in Andalusië hun hart ophalen. Kameleons, zeldzame hagedissen en slangen leven in de regio. Nog een pluspunt voor natuurliefhebbers: grote delen van Andalusië bestaan uit beschermde natuur. Je maakt in de Rother wandelgids Andalusië kennis met de belangrijkste natuurgebieden waar natuurlijk ook wandelroutes door zijn uitgezet.

De Rother wandelgids Andalusië geeft vooral praktische beschrijvingen van de wandelroutes. De beleving, daarvoor zorg je zelf. Bij elke wandelroute is een foto van het gebied afgedrukt. En die foto’s stralen allemaal uit: een ruige, bergachtige en authentieke streek waar het heerlijk toeven is. Beklim de hoogste Spaanse toppen en doe als een van de wandelaars op de foto: op je buik vanaf een van de bergtoppen een woest dal overzien.

De Rother wandelgids Andalusië is een praktische wandelgids die je heel makkelijk meeneemt. Het praktische formaat past in elke jaszak en zeker in een rugzak. Vijftig wandelroutes van hoge kwaliteit voor deze prijs, dat is een goede deal. En een goede voorbereiding voor je wandelvakantie in Zuid-Spanje.

Serie Rother Wandelgidsen

De serie Rother Wandelgidsen breidt gestaag uit. De deeltjes zijn kennelijk erg in trek. En dat vind ik niet gek, want het formaat van de wandelgidsjes is bijzonder compact. Heel handig dus voor onderweg. De boekjes nemen nauwelijks ruimte in beslag.

Rother wandelgids Andalusië / Bernd Plikat / Uitgeverij Elmar / paperback