Recensie: Roofvogels en uilen van Noordwest-Europa, Paul Böhre en Joris De Raedt

Roofvogels. Je houdt van ze of je hebt er een hekel aan. Ik ken een duivenmelker die vrijwel altijd verontrust naar de hemel kijkt of de slechtvalk van Doel boven zijn hokken vliegt. Zelf ben ik fan van de kracht en souplesse van roofvogels én uilen. Uilen vindt ik vooral mysterieus, want wat ik ook probeer, ik krijg ze maar zelden te zien. Van tijd tot tijd verschijnen er de meest fraaie boeken over roofvogels en uilen. Magazine Roots bracht onlangs zo’n boek uit: Roofvogels en uilen van Noordwest-Europa van redacteur Paul Böhre en ilustrator Joris De Raedt.

Wat je ook vindt van roofvogels en uilen: Roofvogels en uilen van Noordwest-Europa van Paul Böhre en Joris De Raedt is een heel fraai boek. De uitgever heeft zijn stinkende best gedaan om er een bijzonder boek van te maken. En dan doel ik met name op de vormgeving. Illustrator Joris De Raedt heeft een geheel eigen stijl die er zijn mag. Alle roofvogels en uilen worden op een iconische wijze afgebeeld. Modern, strak en toch heel herkenbaar. Kijk naar de platen en je bent verkocht.

Het is echt een overzichtsboek, dit Roofvogels en uilen van Noordwest-Europa. Alle soorten die je in Noordwest-Europa kunt tegenkomen, staan erin vermeld. Van slangenarend tot slechtvalk, van kerkuil tot dwergooruil. Zelfs de gieren van oude wereld staan erin. Met uitgebreide beschrijvingen over uiterlijk, verspreiding, leefwijze, biotoop, gedrag en in hoeverre de soort bedreigd is. Aan elke soort wordt een hoofdstuk gewijd en nu begrijp je waarom het boek maar liefst 256 pagina’s telt. Wat ik ook leuk vindt is dat elke soort in twee woorden wordt getypeerd: de biddende torenvalk, de trouwe kerkuil, etc. De schrijfstijl is heel toegankelijk. De auteur hanteert geen moeilijke vaktermen en heeft de informatie in korte, beeldende stukjes tekst ingedeeld. Prettig lezen dus. Roofvogels en uilen van Noordwest-Europa is daarmee geschikt voor een heel breed publiek.

Trouwens, niet alleen wordt elke soort individueel omschreven en afgebeeld, Roofvogels en uilen van Noordwest-Europa bevat ook tal van overzichten. Van alle uilen bijvoorbeeld. En van de vleugelvormen van de valken. Achterin het boek vind je tips voor het zien van roofvogels en uilen, uitleg over de anatomie en een overzicht van de kleur en vorm van de eieren per soort.

Illustrator Joris De Raedt is er overigens ook fraai in geslaagd om het gedrag in beeld te brengen. Vliegbeelden, of de typische duikvlucht die soorten maken als ze een prooi zien. Ook de eieren heeft hij getekend. Getekende overzichtskaartjes geven aan wat het verspreidingsgebied is van de betreffende soort. Roofvogels en uilen van Noordwest-Europa dankt aan het bijzondere werk van De Raedt zijn eigenzinnige en verrassende uitstraling. Zoals boven het voorwoord terecht staat vermeld: ‘Tekeningen met een hart.’ Magazine Roots heeft er echt iets moois van gemaakt.

Wil je iemand verrassen met een fraai boek over roofvogels en uilen, dan zou ik Roofvogels en uilen van Noordwest-Europa zeker overwegen. Een lust voor het oog en een feest om te lezen. Om met een variant op de kop boven het voorwoord te spreken: ‘Een boek met een hart.’

Roofvogels en uilen van Noordwest-Europa / Paul Böhre en Joris De Raedt / Fontaine Uitgevers / hardcover

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)