Recensie: Roofvogels en uilen in Europa, Jaap Schelvis en Arno ten Hoeve

Roofvogels en uilen spraken velen tot de verbeelding. Ook mij. Het zijn jagers die vaak een mysterieus bestaan leiden. Voor me ligt een mooi boek dat alle roofvogels en uilen in Europa afbeeldt en beschrijft. De titel is even toepasselijk als duidelijk: Roofvogels en uilen in Europa.

Ondanks de waardering is er jammer genoeg ook een haat-liefde verhouding met roofvogels en uilen. We waarderen deze jagers omdat ze muizen en andere schadelijke dieren vangen en opeten. We verafschuwen ze omdat de jagers zich ook vergrijpen aan onze duiven, kippen en de schattige konijnen in de duinen. Ja, zo gaat dat in de natuur. En als wij mensen zo dom zijn om onze tamme duiven, vaak zo wit als sneeuw, in het buitengebied te plaatsen, dan kan er wel eens een roofvogel op af komen. Een tamme duif is immers een makkelijke prooi voor slechtvalk of havik.

In Roofvogels en uilen in Europa publiceren tientallen gerenommeerde fotograferen uit verschillende landen foto’s van alle voorkomende soorten in Europa. De foto’s zijn werkelijk schitterend te noemen. Naast de foto bevat Roofvogels en uilen in Europa ook korte, informatieve teksten over verspreiding, gedrag en wetenswaardigheden. Meer dan honderdvijftig soorten zijn opgenomen. Roofvogels en uilen in Europa is daarmee een heel mooi overzichtswerk. De teksten Jaap Schelvis en Arno ten Hoeve zijn heel toegankelijk geschreven. Voor een breed publiek te lezen dus. Roofvogels en uilen in Europa is dan ook typisch een boek voor de ‘gewone’ natuurliefhebber. Mooie foto’s, leuke teksten en ook nog eens voornaam uitgevoerd als hardcover.

Van lammergier tot Balkansperwer, van zeearend tot sakervalk, je komt ze allemaal tegen in dit prachtige boek.

Roofvogels en uilen in Europa / Jaap Schelvis en Arno ten Hoeve / Rebo Publishers / hardcover

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)