recensie rondje wandelen in nederland wandelgids

Recensie: Rondje wandelen in Nederland

Een rond boek voor volwassenen, die kom ik niet vaak tegen. De wandelgids Rondje wandelen in Nederland zet het rondje in de titel door in de vormgeving. Een rond boek. Met daarin 16 wandelingen door mooie natuurregio’s in Nederland. De inhoud spreekt me aan, maar of dat ook voor de vorm geldt?

Aan goede wandelgidsen geen gebrek. Het lijkt wel alsof het Nederlandse volk massaal aan de wandel is. Elke jaar verschijnt weer een groot aantal nieuwe wandelgidsen. Tja, aan wandelen komt geen einde en ik lees in Psychologie Magazine dat er goede redenen zijn om te gaan wandelen, zoals daar zijn:

  1. Wandelen verbetert je mentale welzijn, oftewel: het vermindert de depressiviteit.
  2. Je geheugen gaat er beter door werken.
  3. Wandelen maakt je een stuk creatiever.

Goed, lekker aan de wandel dus. Je kunt dichtbij huis beginnen, maar waarom zou je de kans niet grijpen om mooie gebieden in Nederland te ontdekken? In Rondje wandelen in Nederland verken je in elke provincie één of meer regio’s. Van Groningen tot Zeeland, je komt werkelijk in elke provincie. In Drenthe zwerf je over de Kielse Kei waar je bos en hei verkent. Bij Haaksbergen in Overijssel zijn het ook al uitgestrekte bossen en heideveldjes die je passeert op je tocht. Plus een waterzuiveringsgebied vol riet. Bij Hoog Soeren in Gelderland wissen vennen en bossen elkaar af. Goed voor bijzondere insecten en veel zangvogels. In Noord-Holland is het een weidegebied dat je aandacht vraagt. Terwijl je tot slot in Zeeland door het duingebied op Schouwen-Duiveland zwoegt.

Stuk voor stuk fraaie wandelingen dus. Variërend in lengte van 5 tot 18 kilometer. Leuke dagtochten, ook geschikt voor kinderen. Startpunt en routebeschrijving zijn bij elke wandelroute duidelijk weergegeven. Met daarbij summiere informatie over bezienswaardigheden die je op je pad tegenkomt.

Omdat wandelen hongerig maakt, staan er tussen de wandelroutes door ook recepten. Nou ja, dat vind ik nou niet de meest zinnige inhoud van de gids. Ik neem aan dat je ook zonder deze gids wel in staat zult zijn om wat boterhammen te smeren. Als je je het kunt permitteren zoek je op je wandeling een leuke horecagelegenheid op om lekker ontspannen te genieten van een goede lunch of avondmaaltijd. Die recepten zijn dus overbodige content, om dat oneerbiedige woord maar eens te gebruiken. Had er een wandeling extra in geplaatst, zou ik denken.

Dan de vorm. Rondje wandelen in Nederland. Van mij mag je dat rondje best vertalen naar een bijzondere vorm hoor. Maar dit wordt echt niks. De rug is te kort om de rest van het boek in de plooi te houden. Ik heb het boek plat op de tafel liggen, maar pak ik het op en vouw ik het boek open, dan voel ik het al wijken. Laat staan wanneer je het in je rugzak meezeult. Dit boek ligt binnen de kortste keren in stukken. Los van het feit dat de kaft onbuigzaam is. Niet handig om in een rugzak te stoppen. En daarbij komt dat het formaat gewoon onhandig groot is. Nee, ik ken uitgevers die handzamer wandelgidsen uitgeven. Hoewel de vormgeving weer eens wat anders is, is dit verre van handig.

Conclusie: de wandelgids Rondje wandelen in Nederland biedt een leuke mix aan wandelingen aan. Te voet verken je heel Nederland. De recepten hebben in mijn ogen geen toegevoegde waarde. En de vormgeving is bijzonder, maar ook bijzonder onpraktisch. Kortom: als je de gids meeneemt tijdens je wandeling, dan zou ik omzien naar een handzamer gids. Is het een tafelboek, dan is het leuk. De prijs daarentegen is bijzonder vriendelijk.

Rondje wandelen in Nederland / Ruitenbergboek B.V. / hardcover

De beste reisgidsen voor natuurliefhebbers: