recensie reizigers in het dierenrijk prentenboek dierentrek

Recensie: Reizigers in het dierenrijk, Marketa Spackova en Eva Bartova

Weer eens een kinderboek over de natuur. Dat is altijd leuk, vooral wanneer het een prentenboek is dat wel heel mooi is vormgegeven. De trek van dieren is een fascinerend verschijnsel. Misschien vragen ook jouw kinderen wel eens: waar zijn de zwaluwen opeens gebleven? Of: waarom zie ik nu zoveel ganzen in het weiland? Lees dan met hen Reizigers in het dierenrijk en vlieg mee met insecten en vogels, of zwem mee met de walvishaai en vele andere dieren.

Vogels, vlinders, vissen, amfibieën, zoogdieren en vissen. Ze trekken allemaal. Een vogel als de noordse stern legt jaarlijks tot wel 40.000 kilometer af! Dat is even lang als een rondje om de aarde. Daarbij vergeleken is de trek van de kleine watersalamander een peulenschil, maar vergis je niet. Voor een kleine watersalamander is de reis naar het water ook een hele onderneming. Vooral wanneer ze een drukke weg moeten overstekken.

Dieren die elk kind tot de verbeelding spreken zijn de Siberische tijger, de wolf en natuurlijk de blauwe vinvis, het grootste dier op aarde. Al deze zoogdieren leggen enorme afstanden af. De blauwe vinvis wel 20.000 kilometer per jaar. En aangezien hij totl 110 jaar oud kan worden, legt een blauwe vinvis tijdens zijn leven een duizelingwekkende afstand af. Zou je dan liever een walrus zijn? Die doet het wat rustiger aan met zijn 3.500 kilometer per jaar. Een grappig dier vind ik de rode landkrab. Die loopt 8 kilometer in 18 dagen. Hij moet zelfs een helling van 190 hoog over en maakt daarbij salto’s.

Reizigers in het dierenrijk is geweldig mooi vormgegeven. De tekeningen spreken echt tot de verbeelding. En vouw de drie grote posters maar eens open. Dan gaat de dierentrek helemaal voor je leven. En zelfs het kleinste kind zal verrukt kijken naar de prachtige plaatjes.

Lekker voorlezen dus, dit prentenboek. De eerste kennismaking met de natuur. Altijd goed. Jong geleerd, is oud gedaan.

Reizigers in het dierenrijk / Marketa Spackova en Eva Bartova / KokBoekencentrum / als hardcover

Met kinderen naar buiten

Lekker met je kinderen naar buiten, de natuur in. Een leuk spel of opdracht maakt een uitstapje in de natuur een stuk leuker. Deze boeken staan boordevol tips: