recensie reisgids faeröer fred geers

Recensie: Reisgids Faeröer, Fred Geers

De Faeröer Eilanden staan al heel lang op mijn verlanglijstje. Ik heb een voorliefde van dit soort barre oorden. Bomen en struiken groeien niet op het eiland (uitgezonderd de bebouwde kommen dan, maar die tellen wat mij betreft niet mee). Het gaat me natuurlijk niet alleen om het landschap, maar ook om de bijzondere flora en fauna die je er aantreft, en dan vooral de vogels. Faeröer-specialist Fred Geers schreef een praktische reisgids naar de Faeröer. Wil je weten welke plekken je op deze eilandengroep moet hebben bezocht, dan is dit een heel praktische reisgids.

Uit achttien eilanden bestaat de Faeröer. Afgelegen stukken land tussen Noorwegen, Schotland en IJsland. Te bereiken per vliegtuig of per boot. Lege eilanden zijn het. Kaal, omdat er geen bomen en struiken groeien. Komt door de ijstijden. Die bleken funest voor hogere begroeiing. Plantengroei beperkt zich tot een aantal grasssoorten, mossen en bergplanten. Taaie planten dus die zich hebben aangepast aan de barre klimatologische omstandigheden.

De Faeröer dus. Waar je heerlijk kunt wandelen over de steile hellingen. Eilanden die je bezoekt om de stilte te proeven. Het valt me op dat de meeste bezienswaardigheden een direct verband hebben met de natuur. Dat is nou precies waarom ik de eilanden graag nog eens wil bezoeken.

Maar voor mij, fervente vogelaar, zijn het natuurlijk met name de vogels die me aantrekken. Met de papegaaiduiker voorop. Andere markante vogels die je op Faeröer tegenkomt zijn roodkeelduiker, ijsduiker, stormvogeltje, drieteenmeeuw, goudplevier, jan-van-gent en kuifaalscholver. Meer dan 260 vogelsoorten zijn er te zien. Gezien het oppervlakte natuurlijk behoorlijk veel. Zouden er bomen en struiken groeien, dan had de soortenrijkdom nog veel hoger geweest. Veel vogelsoorten zie je bij ons in Nederland en België niet, of alleen in winterkleed. Je kunt trouwens ook een gratis Engelstalige brochure over vogels op de Faeröer downloaden. Het doorbladeren van deze brochure bevestigde eens te meer mijn wens om eens af te reizen naar deze eilandengroep.

Natuur, cultuur, de mooiste bezienswaardigheden, geschiedenis, praktische informatie en veel meer. Alles komt te samen in deze compacte reisgids. Geschreven in een redelijk kleine letter en daarmee wil ik vooral zeggen: bevat ontzettend veel informatie. Deze reisgids verscheen bij een uitgever van een serie praktische reisgidsen naar tal van bijzondere bestemmingen.

Faeröer / Fred Geers / Odyssee Reisgidsen / paperback

Andere interessante reisgidsen voor natuurliefhebbers: