Recensie: Het rariteitenkabinet, Gordon Grice

Een rariteitenkabinet aanleggen. Dat slaat op allerlei dingen verzamelen uit de natuur. Van schedels van dode dieren tot schelpen, insecten, spinnen, mineralen en slangenhuid. Dat is weer eens een andere manier van natuurbeleving. Op zoek in de natuur naar allerlei bijzondere vondsten. Hoe doe je dat? Hoe leg je een rariteitenkabinet aan? En welke dingen kun je dan zoal verzamelen? Gordon Grice beantwoordt al deze vragen in zijn boek Het rariteitenkabinet.

 

 

 

 

Ik verzeker je: zodra je dingen gaat verzamelen, kijk je opeens met heel andere ogen naar de natuur. Er vallen simpelweg andere dingen op dan voorheen. Verzamel je bladeren, dan kijk je voortaan aandachtig naar alle bomen en struiken. Verzamel je juist schelpen, dan is voortaan je blik gericht naar de grond, waar je ook loopt. Want grote dele van de wereld stonden ooit onder water en dus kun je vrijwel overal schelpen vinden. Zelfs hoog in de bergen worden er schelpen gevonden. Ik geef toe: op sommige plekken moet je wel heel diep spitten om een fossiele schelp op te diepen, maar ga naar het strand van de Maasvlakte en je vindt per dag een paar emmers vol oude schelpen. En misschien nog een paar fossiele tanden of botten erbij.
Gordon Grice legde op zijn zesde zijn eerste rariteitenkabinet aan. Zijn eerste vondst was een schedel van een stinkdier. Het sigarenkistje waarin hij zijn vondsten bewaarde bevatte al snel ook heel andere zaken. Oude munten, maiskolven, de stekels van een stekelvarken en een duivelsklauw, een soort plantenzaadje.

Een rariteitenkabinet aanleggen is een eeuwenoude traditie. Al meer dan tweeduizend jaar lang verzamelt men alles wat los en vast zit. In oeroude tijden waren het de tempels waar het spul werd bewaard. Later legden rijke Europeanen enorme verzamelingen aan. Van vogeleieren tot complete skeletten. En soms een levende oerang-oetan, zoals onze eigen prins Willem van Oranje. Gordon Grice geeft in zijn boek Het rariteitenkabinet een overzicht van beroemde kabinetten. Het kabinet van Ole Worm bijvoorbeeld, of het kabinet van Manfredo Settala.

Daarnaast bevat Het rariteitenkabinet allerlei praktische adviezen voor de hedendaagse verzamelaar. Het begint bij de vraag waar je je vondsten in bewaart. Dat kan in een viskoffer, maar het kan ook in houten kratjes en sinaasappelkisten. Ook een antieke letterkast is een leuk gadget voor wie een rariteitenkabinet wil aanleggen. Daarna krijg je een lesje biologie, want Gordon Grice legt je omstandig uit hoe het leven op aarde geclassificeerd wordt. Dat heeft namelijk ook alles te maken met ordenen (en wat is een verzamelaar uiteindelijk anders dan iemand die ordent? tenminste, als hij het goed doet).

Per dier- en plantensoort gaat Gordon Grice dan uitgebreid in op wat je zou kunnen verzamelen. Van schedels tot geweien, van sporen van dieren tot veren van vogels. Eieren natuurlijk. En schilden van schildpadden. Tja, dan nemen we de afgestroopte huiden van slangen ook maar mee. Een iets dodelijker verzamelobject zijn de insecten. Ik ken iemand die allemaal vlinders heeft opgeprikt. Ja, lekker zeg. Het gaat al niet best met de dagvlinders in Nederland en tal van andere insecten. Ga je ze vangen om ze op te prikken! Ik adviseer je om in deze gevallen te gaan fotograferen of filmen. Je object blijft in leven en kan zich voortplanten en jij hebt een afbeelding van het dier. In dit opzicht kan Het rariteitenkabinet de sprong naar de 21e eeuw nog wel maken. Verzamelen hoeft allang niet meer fysiek. Het kan ook digitaal.

In zee zwemt ook heel veel mooist. Van kreeft tot krab, garnaal en zeester. Allemaal potentiële verzamelobjecten voor in het rariteitenkabinet. En dan moeten we het natuurlijk nog hebben over het herbarium. Voor veel mensen een geliefde bezigheid. Het drogen van planten en deze ordenen. Tot slot de stenen en mineralen voor wie geïnteresseerd is in geologie.

In Het rariteitenkabinet van Gordon Grice betreed je een andere wereld. Die van de verzamelaar. Waarom ook niet? Ik heb zelf talloze wandelingen over het strand gemaakt op zoek naar haaientanden, fossiele schelpen en botten. En zo valt er nog heel veel te verzamelen in de natuur. Leuke bezigheid, leuk boek.

Het rariteitenkabinet / Gordon Grice / Van Goor / hardcover

 

 

De verrekijkers van dit moment (gerangschikt per prijsklasse):

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen.

Door Roots Magazine verkozen tot beste verrekijker in deze prijsklasse.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld.

Relatief laag gezicht.

Waterdicht!

Haarscherp beeld.

Hoogwaardige  lenzen.

Zeer helder en scherp beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Betaalbaar model in deze prijsklasse.

Natuurgetrouw en helder beeld.

Ergonomisch zéér prettig model

Haarscherp beeld.

Superieure kleurneutraliteit.

Hoogwaardige technologie.

Scherp en helder beeld van rand tot rand.

Extreem breed beeld.

Zéér comfortabel.

Dé nieuwe reeks topkijkers van Swarovski. Levert nóg meer kijkgemak, helderheid, lichtheid, contrast en stabiliteit op. En met een gezichtsveld van 159 meter is dit model onovertroffen. De ab-so-lu-te topkijker van dit moment!

Na de NL Pure hét topmodel van Swarovski. Nog altijd een revolutionair model dat garant staat voor levenslang fabuleuze kijkervaringen. En nu ook nog eens behoorlijk in prijs verlaagd!

Hét topmodel van Zeiss dat niet alleen een fantastisch beeld oplevert, maar ook nog eens heerlijk in de hand ligt, weet ik uit ervaring. En het gezichtsveld van 148 meter is ook absoluut top. Een geweldige verrekijker!