Recensie: Puur Piemonte, Rik Jensen

Piemonte is volgens Rik Jensen, columnist van Italië Magazine, oud-correspondent voor NRC Handelsblad en Radio 1, het best bewaarde geheim van Italië. Wel, dat geheim willen wij deze zomer gaan ontdekken met een vakantie aan de oevers van het Ortameer. Zich compleet laten verrassen wil de moderne mens niet meer en dus bereidt hij zich terdege voor op de reis. De culinaire reisgids Puur Piemonte leek me daarvoor een goed middel.

 

 

 

Piemonte en haar bewoners hebben zich altijd als een buitenbeentje in de Italiaanse geschiedenis gevoeld. En dat wijdt Rik Jensen mede aan de besloten ligging tussen de bergmassieven van de Franse en Zwitserse Alpen en in het zuiden de Apennijnen. De  bergen zitten in de genen en het bloed van haar bewoners. Niet voor niets heet de regio Piemonte ook wel de Voet van de Berg. Maar voor een Calimero-complex lijkt me geen enkele reden. Hoewel. Deze recensie schrijf ik in de wetenschap dat gisteravond het grote Juventus uit Turijn de Champions League-finale heeft verloren van Real Madrid. De vijfde keer op rij dat De Oude Dame de finale verloor. Maar toch, historie genoeg daar in Piemonte. Denk alleen maar aan Hannibal die een paar honderd jaar voor Christus de Zwitserse Alpen probeerde over te steken om Rome te veroveren.
Of denk eens aan de heilige berg bij het Ortameer. Deze Sacro Monte di Orta is een bijzondere plaats en het is deze locatie die ons op het idee bracht een vakantie naar Piemonte te boeken. Want wat is het geval? Een collega-uitgeverij bracht een maand geleden de reisgids Franciscus, Sacro Monte en het Ortameer uit. En deze spirituele reisgids mocht ik aanbieden aan de boekhandel. De enthousiaste verhalen van uitgever én auteur deden de rest. Trouwens, deze reisgids ga ik later nog bespreken.

Puur Piemonte is geen reisgids in de klassieke betekenis van het woord. Het enige landkaartje prijkt voorin boven het colofon. Rik Jensen is columnist en zo is deze reisgids ook opgebouwd. Elk hoofdstuk is een column over het goede leven in Noord-Italië, ondersteund door een of meer foto’s. Want dat het leven goed is daar in de beschutting van de Alpen, dat blijkt wel uit dit boek. Ontdek al lezend de vele regionale keukens, boerenmarkten, hotspots van ristorantes. Of laat het watertanden beginnen met het lezen van het verhaal over de chocolade hazelnoottaart waar de stad Turijn bekend om staat. Witte truffels, vitello tonato en vele soorten slow food wachten je op. Voor een overzicht van de beste markten en antiekmarkten blader je helemaal naar het eind van Puur Piemonte. Sommige columns worden afgesloten met een authentiek Piemonts recept. Waarom zou je immers niet in Nederland kunnen genieten van het goede Italiaanse leven? Moet toch kunnen in een globaliserende wereld?

Veel aandacht voor de natuur in Noord-Italië moet je niet verwachten in Puur Piemonte. De auteur laat zich vooral leiden door zijn smaakpapillen, maar wat is daar mis mee? Mooie verhalen, 43 in totaal, leuk ter voorbereiding van een vakantie naar deze prachtige Italiaanse regio. Met de natuur maak je vanzelf wel kennis. Culinaire hotspots zijn vaak wat lastiger te vinden, vertelt Rik Jensen. Soms zelfs bijna onmogelijk. Maar voor goed eten moet je moeite doen, voegt hij er in één van zijn verhalen aan toe. Met Puur Piemonte in je bagagekoffer zou het vinden van die hotspots iets gemakkelijker moeten zijn.

Puur Piemonte / Rik Jensen / Edicola Italië / paperback