Recensie: Puglia, een bijzondere belevenis, Hetty de Vogel

De hak en hiel van Italië, dat is Puglia. Twee bekende steden liggen in deze regio: Bari en Lecce. Het is een regio met een geschiedenis die eeuwen teruggaat. En in het kader van deze website ook van belang: je treft er ongerepte natuurgebieden die het bezoeken meer dan waard zijn. Hetty de Vogel, tientallen jaren woonachtig in Puglia, neemt je in haar boek Puglia, een bijzondere belevenis mee naar deze bijzondere regio.

 

 

 

‘In Puglia lijkt het alsof de tijd stil is blijven staan,’ schrijft Hetty de Vogel in de inleiding van haar prachtig vormgegeven reisgids Puglia, een bijzondere belevenis. Of het nu de duizenden eeuwenoude olijfbomen zijn, de honderden kilometers kust, de grotten, de kleine huisjes met hun puntdaken of de vele andere bezienswaardigheden, Puglia heeft een geheel eigen karakter. Geen wonder, want Grieken, Romeinen en Arabieren lieten er hun sporen na. Elke steen getuigt van een rijke en eeuwenoude geschiedenis.
Hetty de Vogel neemt je in acht hoofdstukken mee naar evenveel plekken die je niet mag missen tijdens een bezoek aan Puglia. Ze geeft daarbij informatie over de geschiedenis, over tradities, over culinaire hoogtepunten. Ook wandelt ze door de bekendste steden en dorpen, door grotten en natuurparken. En wie in is voor een verfrissende duik: ook het azuurblauwe water van de Middellandse Zee wordt beproefd. Auto- en wandelroutes worden vermeld. In die zin is het een zeer inspirerende reisgids.

Voordat ik ga uitvlooien wat de mooiste natuurparken zijn in Puglia, wijs ik je eerst op een verrassende ontdekking: Sinterklaas, oftewel de Bisschop San Nicola uit Turkije, blijkt ook iets met Puglia te hebben. Wat blijkt? Zijn relieken zijn in de elfde eeuw in Turkije gestolen en overgebracht naar Bari. Later namen de Spanjaarden ze mee naar Spanje. Leuk toch?

Het eerste natuurreservaat dat ik tegenkom in Puglia, een bijzondere belevenis, is Torre Guacete. Een stuk mediterrane kust met beschermde flora en fauna. Je kunt het gebied te voet en op de fiets verkennen. Ook de grotten van Leuca zijn een bijzonder natuurfenomeen. Ze hebben bijzonder gevormde stalagtieten en in één grot klinken vreemde echo’s. De kust in de omgeving van Leuca is trouwens fenomenaal. Wat een prachtige kliffen, wat een schitterend water. Hier moet de onderwaternatuur ook fascinerend zijn, vermoed ik. Ten zuiden van Porto Cesareo ligt de ongerepte baai Porto Selvaggio, een natuurpark en een van de mooiste plekjes aan de Ionische kust.

Puglia, een bijzondere belevenis besteedt meer aandacht voor cultuur, geschiedenis en culinaire hoogstandjes dan aan natuurparken. Maar dat geeft niet. Je wordt wel gewezen op de mooiste stukjes natuur. Je kunt ter plekke zelf ontdekken welke dieren en planten er leven. Wat me opvalt is de fraaie uitvoering. Een buigzame en stevige cover. Veel kleurige en haarscherpe foto’s. Vooral de foto’s van de gerechten doen het water door je mond stromen. Ik heb weer een plekje in Europa ontdekt dat ik ooit zou willen bezoeken.

Puglia, een bijzondere belevenis / Hetty de Vogel / Edicola Publishing / paperback