Recensie Provinciewandelgids Zeeland Wandelbart

Recensie: Provinciewandelgids Zeeland, WandelBart

Een wandelgids Zeeland die maar liefst 22 routes bevat. Die wekt mijn interesse. En al helemaal omdat een groot aantal routes natuurgebieden aandoen die ik op visdief.nl beschrijf. Te voet vogels kijken, dat is de allerbeste manier. Je bent één met de natuur, hoort en ziet de vogels en al het andere in de Zeeuwse natuur. Voor wie natuur wil combineren met cultuur is de Provinciewandelgids Zeeland van de bekende WandelBart helemaal ideaal. Want je komt ook door de leukste stadjes!

De Provinciewandelgids Zeeland laat je het beste van deze aangename provincie ontdekken. Van het Verdronken Land van Saeftinghe in het oosten van Zeeuws-Vlaanderen tot leuke stadjes als Veere en Middelburg. Plan Tureluur op Schouwen-Duiveland en het Walcherse duingebied (waar naar verluid de eerste bijeneters hebben gebroed). Je doet alle eilanden aan, inclusief mijn geboorte-eiland Tholen. Behalve dan Sint-Philipsland, dat kleine eiland is overgeslagen. Nu ja, dat is niet erg. Gewoon de auto op de haven van Sint-Philipsland parkeren en over de zeedijk het eiland omlopen. Daar heb je geen routegids voor nodig.

Tweeëntwintig wandelroutes dus. Door stiltegebieden en stadjes. Over strand en door duin. Over Thoolse bloemdijken en langs authentieke bakkers waar je overheerlijke Zeeuwse bolussen kunt kopen. Over vestingwallen en door de geboorteplaats van Michiel de Ruyter. Het kan allemaal in Zeeland! Bij alles ligt de nadruk trouwens op natuur en groen. Voor wie op zoek is naar stilte en rust dus ideaal.

Bij elke wandeling worden praktische gegevens genoteerd, zoals afstand, begin- en eindpunt, aanwezige horeca, of honden toegestaan zijn en gratis gps-tracks. De wandelroute wordt basis beschreven. Hier links, daar rechts, dat soort van aanwijzingen. En bij elke wandelroute tref je een aantal foto’s van de route. Precies zoals het een goede wandelgids betaamt.

WandelBart is de bedenker van de befaamde wandelroutereeks Groene Wissels. Hij werkt samen met de NS en stelde internationale NS-wandelingen samen, NS-themawandelroutes en NS-wandelboekjes. Hij is ook wandeladviseur bij de NS en alsof het niet genoeg is NS-wandelambassadeur. NS en wandelen zijn een twee-éénheid zo te lezen.

Er zit niets anders op wandelaars. Jullie moeten naar Zeeland. Voor prachtige natuur én cultuur.

Provinciewandelgids Zeeland / WandelBart / Anoda Publishing / paperback

De beste verrekijkers voor wandelaars (want licht en compact):