Recensie Provinciewandelgids Zeeland Wandelbart

Recensie: Provinciewandelgids Zeeland, WandelBart

Een wandelgids Zeeland die maar liefst 22 routes bevat. Die wekt mijn interesse. En al helemaal omdat een groot aantal routes natuurgebieden aandoen die ik op visdief.nl beschrijf. Te voet vogels kijken, dat is de allerbeste manier. Je bent één met de natuur, hoort en ziet de vogels en al het andere in de Zeeuwse natuur. Voor wie natuur wil combineren met cultuur is de Provinciewandelgids Zeeland van de bekende WandelBart helemaal ideaal. Want je komt ook door de leukste stadjes!

De Provinciewandelgids Zeeland laat je het beste van deze aangename provincie ontdekken. Van het Verdronken Land van Saeftinghe in het oosten van Zeeuws-Vlaanderen tot leuke stadjes als Veere en Middelburg. Plan Tureluur op Schouwen-Duiveland en het Walcherse duingebied (waar naar verluid de eerste bijeneters hebben gebroed). Je doet alle eilanden aan, inclusief mijn geboorte-eiland Tholen. Behalve dan Sint-Philipsland, dat kleine eiland is overgeslagen. Nu ja, dat is niet erg. Gewoon de auto op de haven van Sint-Philipsland parkeren en over de zeedijk het eiland omlopen. Daar heb je geen routegids voor nodig.

Tweeëntwintig wandelroutes dus. Door stiltegebieden en stadjes. Over strand en door duin. Over Thoolse bloemdijken en langs authentieke bakkers waar je overheerlijke Zeeuwse bolussen kunt kopen. Over vestingwallen en door de geboorteplaats van Michiel de Ruyter. Het kan allemaal in Zeeland! Bij alles ligt de nadruk trouwens op natuur en groen. Voor wie op zoek is naar stilte en rust dus ideaal.

Bij elke wandeling worden praktische gegevens genoteerd, zoals afstand, begin- en eindpunt, aanwezige horeca, of honden toegestaan zijn en gratis gps-tracks. De wandelroute wordt basis beschreven. Hier links, daar rechts, dat soort van aanwijzingen. En bij elke wandelroute tref je een aantal foto’s van de route. Precies zoals het een goede wandelgids betaamt.

WandelBart is de bedenker van de befaamde wandelroutereeks Groene Wissels. Hij werkt samen met de NS en stelde internationale NS-wandelingen samen, NS-themawandelroutes en NS-wandelboekjes. Hij is ook wandeladviseur bij de NS en alsof het niet genoeg is NS-wandelambassadeur. NS en wandelen zijn een twee-éénheid zo te lezen.

Er zit niets anders op wandelaars. Jullie moeten naar Zeeland. Voor prachtige natuur én cultuur.

Provinciewandelgids Zeeland / WandelBart / Anoda Publishing / paperback

De beste verrekijkers voor wandelaars (want licht en compact):

Model

Omschrijving+ Prijzen vergelijken

Een heel betaalbare verrekijker die nog eens waterdicht is ook. Ideaal voor gebruik op en langs het water. Met zijn 290 gram heerlijk licht. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 114 meter en dat is goed voor dit type verrekijker. Het fijne van Bushnell is dat je liefst 30 jaar fabrieksgarantie krijgt. Dat zegt iets over de kwaliteit. Een goede verrekijker voor wie niet te veel wil uitgeven.

Ook voor dit model van Kowa geldt dat het heerlijk licht is, 260 gram. Deze lichtgewicht verrekijker is waterdicht. Ideaal voor op het water en het voorkomt dat de lenzen plotseling beslaan. Het gezichtsveld is 108 meter en dat is goed. Een goede verrekijker maar wel een stuk duurder dan de vorige.

Met een gewicht van slechts 228 gram biedt deze verrekijker een heerlijk kijkcomfort. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 125 meter en dat is voor lichtgewicht verrekijkers echt heel goed. Ook de Steiner Safari zit in een (iets) hogere prijsklasse, maar daarvoor krijg je wel een hoogwaardige kwaliteit lenzen. Een goede verrekijker voor wie elke overbodige gram er één te veel is.

Ook dit model van Vortex maakt gebruikt van lenzen die voorzien zijn van meerdere coatings. Hij is wel wat aan de zwaardere kant met zijn 397 gram. Maar voor sommige mensen ligt een zwaardere verrekijker weer lekkerder in de hand. Het gezichtsveld is met 110 meter op 1.000 meter gewoon goed. 

Deze lichtgewicht verrekijker van Meopta heeft lenzen die voorzien van meerdere coatings. Hierdoor blijft de vertekening van het beeld aan de randen beperkt. Dit model is waterbestendig. Het gewicht is 400 gram en het gezichtsveld op 1.000 meter 110 meter. De betere kwaliteit lenzen kost (iets) extra.

Een kwaliteitsmodel dat is ontwikkeld voor de actieve wandelaar en vogelaar. Kowa is een gerespecteerde aanbieder van telescopen en verrekijkers. De lenzen zijn voorzien van meerdere coatings waardoor de beeldkwaliteit beter is dan de goedkoopste modellen.

Met dit model zitten we in de subtop. Een schitterend afgewerkte verrekijker die stof- en waterdicht is, uitgerust is met hoogwaardige lenzen (nog beter dan de voorgaande modellen). Het gezichtsveld ligt op 140 meter. Dit model is wel iets zwaarder, namelijk 540 gram. Dat komt door de diameter van de lenzen. Die is met 32 millimeter net iets groter dan de eerder genoemde modellen.

De Zeiss Terra ED zit dicht tegen de topkijkers aan, maar is een stuk goedkoper. Reken op hoogwaardige lenzen en een waterdichte afwerking (tot 1 meter diepte). Dit model weegt 310 gram en het gezichtsveld is 97 meter op 1.000 meter. Dat is iets minder dan de modellen hierboven. De meerwaarde van dit model is de uitstekende beeldkwaliteit.

Met de Leica Utravid zijn we aanbeland in de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, oftewel: het beste van het beste, dan is deze Leica te samen met het model hieronder een uitstekende keus.

De Swarovski Swarovski NL Pure 8x32 verrekijker is de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, dan is dit model de beste keus. Zelf getest op de Brouwersdam, echt een aanrader. Is met 490 gram wel iets zwaarder dan de meeste andere modellen in dit overzicht en dat heeft met de iets grotere lensdiameter te maken.De NL Pure-reeks is werkelijk nóg beter, maar ook duurder. Ben je op zoek naar het beste van het beste, bekijk dan de NL Pure-reeks