Recensie: Praktijkboek vogelfotografie, Daan Schoonhoven

Niet eerder werd er op zo grote schaal vogels gefotografeerd als juist nu. Door digitale technieken is fotograferen betaalbaarder dan ooit. En het is terecht wat de auteurs in de inleiding schrijven: vogels fotograferen is heerlijk. Ze geven ongeveer tien redenen waarom vogels fotograferen zo leuk is. En in de rest van het Praktijkboek vogelfotografie leggen ze uit hoe je vogels kunt fotograferen. Het zijn verhalen uit de praktijk. Heel instructief en niet minder inspirerend. Wie vogels wil fotograferen, heeft aan dit boek heel veel.

 

In het Praktijkboek vogelfotografie van Daan Schoonhoven komen vrijwel alle facetten van vogels fotograferen aan bod. Of het nu gaat om je apparatuur en de te hanteren techniek. Of het nu gaat om dat belangrijke fenomeen ‘licht’ dat een foto kan maken of verpesten. Of het nu gaat om het inspelen op het gedrag van vogels, om de vraag hoe je dichter bij vogels komt, hoe je je eigen vaste schuilhut kunt bouwen, of een mobiele drijfhut, alles komt aan de orde. Het is dat de vorige zin nogal lang werd anders had ik hem verlengd met de volgende informatie. In het Praktijkboek vogelfotografie vind je ook hoofdstukken over groothoekfotografie, artistieke en sfeervolle fotografie, over de compositie en het beeldverhaal, over verantwoord vogels fotograferen en vogels in vlucht met behulp van infraroodvallen. De laatste drie hoofdstukken handelen over comfort en hulpmiddelen, het voorbereiden van een vogelreis en goede locaties in Nederland voor vogelfotografie.
Het Praktijkboek vogelfotografie is een deel uit de serie Birdpix. Het is het achtste deel. Alle delen hebben gemeen dat ze zijn gevuld met foto’s van topfotografen. Ik heb eerlijk gezegd niet uitgezocht of het nu amateurfotografen zijn of professionals, maar elke foto is een pareltje op zich. Wat ik ook zo mooi vind is het hoofdstuk over dichter bij de vogels komen. Kijk eens naar de foto van Martijn Horsten terwijl hij onder zijn camouflagekleed op het wad ligt. Lekker met je snufferd in de blubber en ondertussen een schitterende foto van twee tureluurs maken. Jaloersmakend.

Vogels fotograferen kost naast de nodige pingels ook veel geduld, creativiteit en doorzettingsvermogen. Maar elke bladzijde in het Praktijkboek vogelfotografie getuigt ervan dat dit echt een fantastische hobby is. Heerlijk in de natuur, proberen zo dicht mogelijk bij de vogels te komen en een zo mooi mogelijke compositie maken. Eenmaal thuis bewerk je de foto’s op je computer. Het resultaat kun je boven de bank hangen, gebruiken als wallpaper op je beeldscherm of publiceren op je website.

Geloof me, als je het Praktijkboek vogelfotografie uit hebt, wil je niets anders dan de natuur in. Op zoek naar vogels. Met je fotocamera. Op zoek naar unieke beelden. Lezen dus maar!

Praktijkboek vogelfotografie / Daan Schoonhoven / Birdpix / hardcover