recensie prachtige pyreneeen leuntje aarnoutse

Recensie: Prachtige Pyreneeën, Leuntje Aarnoutse

De Pyreneeën, het machtige gebergte dat Frankrijk en Spanje van elkaar scheidt, heb ik slechts vanuit de verte mogen bekijken. Maar een bezoek staat nog op mijn verlanglijst. Want de natuur is er overweldigend. En ook wie meer van de cultuur is, komt er aan zijn trekken. Dat lees ik allemaal in de heel informatieve reisgids Prachtige Pyreneeën van Leuntje Aarnoutse.

Het boek Prachtige Pyreneeën pretendeert niets meer te zijn dan een overzicht van bezienswaardigheden in de Pyreneeën, en dan vooral de Centrale Pyreneeën aan de Franse kant. Het is ingedeeld in vier hoofdstukken: het hooggebergte, de ongerepte valleien, aan de voet van de Pyreneeën en de Comminges. Het laatste gebied ligt aan de voet van het gebergte. De auteur spreekt van een ‘roemrijk gebied’ waar je nog sporen van de Romeinen aantreft.

Maar mijn aandacht gaat natuurlijk allereerst uit naar de natuur. Nou, daar is de auteur ook kort over. Ga de bergen in, het liefst zo hoog mogelijk! ‘Want er is niets mooiers dan dat!’ Vervolgens beschrijft ze allerlei wandelingen. Van meerdaagse wandelingen tot dagtochten, alles kan. Voor de ware doorzetters beschrijft ze zelfs een wandelweek door het hooggebergte rondom Luchon. De foto’s doen verlangen naar het echte werk. Grappig dat ik ook een wandeling met een ezel aan je zijde tegenkom. Ik heb nog niet zo lang geleden de roman Broeder Ezel gelezen van Liesbeth Goedbloed. De hoofdpersoon loopt ook met een ezel door het hooggebergte. Alleen was dat een Italiaans hooggebergte… Wie meer informatie verlangt, wordt gewezen op allerlei handige websites.

Natuurlijk passeren ook de beren, de marmotten en het fraaie plantje edelweiss de revue. Ik lees dat de berenpopulatie schrikbarend is gekrompen. Boeren en buitenlui hebben het niet zo op die machtige beesten en hebben ze eeuwenlang vervolgd. Kleine kans dus dat je er eentje tegenkomt. Gelukkig wijst ze je op een website met berenfilmpjes. In het hooggebergte wemelt het ook van de roofvogels als vale gier, rode wouw en aasgieren. Bij het meer van Puydarrieux kun je in het najaar grote groepen kraanvogels zien, op doortocht naar Spanje. Wat mijn interesse vooral wekte was de alinea over dagvlinders. Ja, in de bergen wemelt het van de vlinders, waaronder de Pyreneeën-erebia.

Goed, dit was in vogelvlucht de natuur. Maar het boek Prachtige Pyreneeën biedt natuurlijk nog veel meer natuur en vooral ook: cultuur, religieuze bezienswaardigheden, culinaire geneugten, prehistorische tekeningen, Romeinse overblijfselen, welness-oorden, alles komt voorbij. Speciale aandacht voor bedevaartsoord Lourdes en natuurlijk de camino, de pelgrimage naar de graf van de apostel Jakobus.

Kort en bondig komen honderden bezienswaardigheden in de Pyreneeën voorbij in de gids Prachtige Pyreneeën. Ga je met vakantie in het centrale deel van de Pyreneeën of aan de voet ervan, dan is dit een goede gids. Om je vakantie voor te bereiden, of om mee te nemen op vakantie. Zo weet je zeker dat je geen hoogtepunt zult missen. Of beter nog: je kunt zo een aantal hoogtepunten uitkiezen. Want om ze allemaal te ervaren, heb je wel een héél lange vakantie nodig.

Prachtige Pyreneeën / Leuntje Aarnoutse / Edicola Frankrijk / paperback

De beste verrekijkers voor wandelaars en fietsers (want lekker licht en compact):

Model

Omschrijving+ Prijzen vergelijken

Een heel betaalbare verrekijker die nog eens waterdicht is ook. Ideaal voor gebruik op en langs het water. Met zijn 290 gram heerlijk licht. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 114 meter en dat is goed voor dit type verrekijker. Het fijne van Bushnell is dat je liefst 30 jaar fabrieksgarantie krijgt. Dat zegt iets over de kwaliteit. Een goede verrekijker voor wie niet te veel wil uitgeven.

Ook voor dit model van Kowa geldt dat het heerlijk licht is, 260 gram. Deze lichtgewicht verrekijker is waterdicht. Ideaal voor op het water en het voorkomt dat de lenzen plotseling beslaan. Het gezichtsveld is 108 meter en dat is goed. Een goede verrekijker maar wel een stuk duurder dan de vorige.

Met een gewicht van slechts 228 gram biedt deze verrekijker een heerlijk kijkcomfort. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 125 meter en dat is voor lichtgewicht verrekijkers echt heel goed. Ook de Steiner Safari zit in een (iets) hogere prijsklasse, maar daarvoor krijg je wel een hoogwaardige kwaliteit lenzen. Een goede verrekijker voor wie elke overbodige gram er één te veel is.

Ook dit model van Vortex maakt gebruikt van lenzen die voorzien zijn van meerdere coatings. Hij is wel wat aan de zwaardere kant met zijn 397 gram. Maar voor sommige mensen ligt een zwaardere verrekijker weer lekkerder in de hand. Het gezichtsveld is met 110 meter op 1.000 meter gewoon goed. 

Deze lichtgewicht verrekijker van Meopta heeft lenzen die voorzien van meerdere coatings. Hierdoor blijft de vertekening van het beeld aan de randen beperkt. Dit model is waterbestendig. Het gewicht is 400 gram en het gezichtsveld op 1.000 meter 110 meter. De betere kwaliteit lenzen kost (iets) extra.

Een kwaliteitsmodel dat is ontwikkeld voor de actieve wandelaar en vogelaar. Kowa is een gerespecteerde aanbieder van telescopen en verrekijkers. De lenzen zijn voorzien van meerdere coatings waardoor de beeldkwaliteit beter is dan de goedkoopste modellen.

Met dit model zitten we in de subtop. Een schitterend afgewerkte verrekijker die stof- en waterdicht is, uitgerust is met hoogwaardige lenzen (nog beter dan de voorgaande modellen). Het gezichtsveld ligt op 140 meter. Dit model is wel iets zwaarder, namelijk 540 gram. Dat komt door de diameter van de lenzen. Die is met 32 millimeter net iets groter dan de eerder genoemde modellen.

De Zeiss Terra ED zit dicht tegen de topkijkers aan, maar is een stuk goedkoper. Reken op hoogwaardige lenzen en een waterdichte afwerking (tot 1 meter diepte). Dit model weegt 310 gram en het gezichtsveld is 97 meter op 1.000 meter. Dat is iets minder dan de modellen hierboven. De meerwaarde van dit model is de uitstekende beeldkwaliteit.

Met de Leica Utravid zijn we aanbeland in de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, oftewel: het beste van het beste, dan is deze Leica te samen met het model hieronder een uitstekende keus.

De Swarovski Swarovski NL Pure 8x32 verrekijker is de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, dan is dit model de beste keus. Zelf getest op de Brouwersdam, echt een aanrader. Is met 490 gram wel iets zwaarder dan de meeste andere modellen in dit overzicht en dat heeft met de iets grotere lensdiameter te maken.De NL Pure-reeks is werkelijk nóg beter, maar ook duurder. Ben je op zoek naar het beste van het beste, bekijk dan de NL Pure-reeks