recensie prachtige pyreneeen leuntje aarnoutse

Recensie: Prachtige Pyreneeën, Leuntje Aarnoutse

De Pyreneeën, het machtige gebergte dat Frankrijk en Spanje van elkaar scheidt, heb ik slechts vanuit de verte mogen bekijken. Maar een bezoek staat nog op mijn verlanglijst. Want de natuur is er overweldigend. En ook wie meer van de cultuur is, komt er aan zijn trekken. Dat lees ik allemaal in de heel informatieve reisgids Prachtige Pyreneeën van Leuntje Aarnoutse.

Het boek Prachtige Pyreneeën pretendeert niets meer te zijn dan een overzicht van bezienswaardigheden in de Pyreneeën, en dan vooral de Centrale Pyreneeën aan de Franse kant. Het is ingedeeld in vier hoofdstukken: het hooggebergte, de ongerepte valleien, aan de voet van de Pyreneeën en de Comminges. Het laatste gebied ligt aan de voet van het gebergte. De auteur spreekt van een ‘roemrijk gebied’ waar je nog sporen van de Romeinen aantreft.

Maar mijn aandacht gaat natuurlijk allereerst uit naar de natuur. Nou, daar is de auteur ook kort over. Ga de bergen in, het liefst zo hoog mogelijk! ‘Want er is niets mooiers dan dat!’ Vervolgens beschrijft ze allerlei wandelingen. Van meerdaagse wandelingen tot dagtochten, alles kan. Voor de ware doorzetters beschrijft ze zelfs een wandelweek door het hooggebergte rondom Luchon. De foto’s doen verlangen naar het echte werk. Grappig dat ik ook een wandeling met een ezel aan je zijde tegenkom. Ik heb nog niet zo lang geleden de roman Broeder Ezel gelezen van Liesbeth Goedbloed. De hoofdpersoon loopt ook met een ezel door het hooggebergte. Alleen was dat een Italiaans hooggebergte… Wie meer informatie verlangt, wordt gewezen op allerlei handige websites.

Natuurlijk passeren ook de beren, de marmotten en het fraaie plantje edelweiss de revue. Ik lees dat de berenpopulatie schrikbarend is gekrompen. Boeren en buitenlui hebben het niet zo op die machtige beesten en hebben ze eeuwenlang vervolgd. Kleine kans dus dat je er eentje tegenkomt. Gelukkig wijst ze je op een website met berenfilmpjes. In het hooggebergte wemelt het ook van de roofvogels als vale gier, rode wouw en aasgieren. Bij het meer van Puydarrieux kun je in het najaar grote groepen kraanvogels zien, op doortocht naar Spanje. Wat mijn interesse vooral wekte was de alinea over dagvlinders. Ja, in de bergen wemelt het van de vlinders, waaronder de Pyreneeën-erebia.

Goed, dit was in vogelvlucht de natuur. Maar het boek Prachtige Pyreneeën biedt natuurlijk nog veel meer natuur en vooral ook: cultuur, religieuze bezienswaardigheden, culinaire geneugten, prehistorische tekeningen, Romeinse overblijfselen, welness-oorden, alles komt voorbij. Speciale aandacht voor bedevaartsoord Lourdes en natuurlijk de camino, de pelgrimage naar de graf van de apostel Jakobus.

Kort en bondig komen honderden bezienswaardigheden in de Pyreneeën voorbij in de gids Prachtige Pyreneeën. Ga je met vakantie in het centrale deel van de Pyreneeën of aan de voet ervan, dan is dit een goede gids. Om je vakantie voor te bereiden, of om mee te nemen op vakantie. Zo weet je zeker dat je geen hoogtepunt zult missen. Of beter nog: je kunt zo een aantal hoogtepunten uitkiezen. Want om ze allemaal te ervaren, heb je wel een héél lange vakantie nodig.

Prachtige Pyreneeën / Leuntje Aarnoutse / Edicola Frankrijk / paperback

De beste verrekijkers voor wandelaars en fietsers (want lekker licht en compact):