Recensie: Pocket vogelboek, Gerard Janssen

Fanatieke vogelaars kicken op bijzondere soorten. Een zeldzame soort in het vizier, dat is het summum. Toch lees ik gelukkig ook aanstekelijke verhalen van doorgewinterde vogelaars die juist ook oog hebben voor de gewonere soorten. Die tellen immers ook mee. Het is helemaal waar wat Gerard Janssen in het voorwoord van het Pocket vogelboek schrijft: ‘Geen twee vogelseconden zijn hetzelfde en geen twee vogelseconden duren even lang.’ En dat geldt ook, of juist, voor gewone vogels.

 

 

 

 

Het Pocket vogelboek van Gerard Janssen is een ode aan de heel gewone vogels in tuin, park en bos. Soorten als pimpelmees, winterkoninkje, gaai, boomklever, blauwe reiger en zwartkop krijgen allemaal een paar bladzijden in dit bijzonder fraai vormgegeven gidsje annex notitieboek. Een vogelgids in de strikte zin van het woord is het niet, want daarvoor ontbreken de gedetailleerde beschrijvingen. Het is vooral een lofzang op al die bijzondere vogels die je gelukkig nog overal kunt tegenkomen, zelfs op je balkon. De fijnzinnige teksten van Gerard Janssen laten een glimp zien van de schoonheid of het bijzondere van de vogels. Zo staat bij de staartmees opgetekend:

‘Als je stil genoeg zit,
komen er soms groepjes
staartmezen langs. Kleine
bolletjes wol met een lange
staart en bonte kleuren, die
net zo graag ondersteboven hangen
als rechtop zitten.’

De tekstjes doen poëtisch aan en geven de dromerige tekeningen (en enkele foto) van Maartje van den Noort extra glans. Maartje van den Noort heeft een voorliefde voor vogels van iedere dag. Haar geheel eigen stijl zet je aan tot kijken, tekenen, schrijven of dromen. Dat haar werk geliefd is blijkt ook wel uit de vele exposities die door het hele land worden georganiseerd.
Ik merkte het hierboven al op, het Pocket vogelboek is tevens een notitieboekje. Je kunt er persoonlijke aantekeningen in kwijt. Van je belevenissen van elke dag tot je eigen tekeningen en schetsen van vogels of van wat dan ook. Je kunt zelfs toonladders van vogelzang noteren. Ik zou zeggen: een hartstikke leuk notitieboekje om je waarnemingen van vogels bij te houden. Ik zie op mijn website dat er regelmatig wordt gezocht naar manieren om je waarnemingen vast te leggen, welnu, het Pocket vogelboek vind ik een van de mooie notitieboekjes die je hiervoor kunt gebruiken. Zo niet het mooiste. Door het formaat en de afwerking neem je het bovendien zonder moeite mee op je vogeltochten.

Het leuke van een notitieboekje als het Pocket vogelboek is dat het je dwingt goed naar vogels te kijken of te luisteren. Je kijkt als het ware met andere ogen en je luistert met nieuwe oren. Juist dan kun je een levendige schets of tekening maken van de vogel die je ziet. Of kun je de toonladder noteren die je denkt te horen.

Het Pocket vogelboek: een ode aan al die gewone vogels die eigenlijk helemaal zo gewoon niet zijn. Elke vogel is uniek en daarmee bijzonder. En elke vogel is het waard om bekeken te worden. Dat enthousiasme straalt af van het Pocket vogelboek, dat een deel is van een serie. Andere delen in de serie zijn Pocket Herbarium en Pocket Insecten. Wat deze deeltjes met het Pocket vogelboek gemeen hebben is de prachtige vormgeving. En dus zijn het stuk voor stuk ook nog eens heel leuke cadeauboekjes.

Pocket vogelboek / Gerard Janssen / Uitgeverij Snor / hardcover