recensie plassen over kwallenbeten

Recensie: Plassen over kwallenbeten, Maartje Kouwen Steijn van Schie

Een leuk boek ontdekt: Plassen over kwallenbeten. In deze vrolijke en humoristische uitgave worden 50 hardnekkige misverstanden over biologie ontrafeld. Bijvoorbeeld over slangen. Dat die zouden hypnotiseren of wurgen. Of over lemmingen die massaal zelfmoord zouden plegen. Freek Vonk die het voorwoord schreef, belooft je al: er gaat een wereld voor je open.

Een van de meest hilarische misvattingen is dat je na een kwallenbeet het beste over de getroffen plek kunt urineren. Foute boel, want zo doende activeer je juist de irriterende cellen die nog in ruste waren. Je huid zal alleen maar erger gaan prikken. Ook het schuren met zand (beproefd middel in onze familie) of het schrappen met een stuk plastic over de huid, helpt geen zier. Het enige dat helpt is azijn. Dus voortaan een flinke fles azijn mee naar het strand.

Nog eentje uit de sfeer van de gezondheid: cola zou tegen diarree helpen. Helaas, zelfs Cola Light werkt niet, tenzij je vijf keer zoveel cola drinkt als de hoeveelheid voedsel die je hebt verorberd. En zou je dat doen, dan krijg je vanzelf diarree. Toch stellen de schrijvers dat cola wel degelijks tegen de diarree helpt: om er de toilet mee te reinigen. Eerlijk is eerlijk: ik twijfel nog. Hoewel ik het drinken van cola al lang geleden heb af weten te zweren, denk ik toch dat ik bij een zwakke maag weer cola zal drinken. Coca Cola, want die vind ik lekkerder dan Pepsi.

En zo staat Plassen over kwallenbeten boordevol hilarische verhalen over de leukste misvattingen. Het maagdenvlies dat geen maagdenvlies blijkt te zijn. Op je stuitje vallen dat toch echt geen blindheid veroorzaakt. En dat suiker druk zou maken. Wetenschappelijk gezien ook lariekoek. Wil je weten hoe het zit, dan dit leuke boekje lezen.

De teksten zijn hilarisch. De misvattingen, de verklaringen en de oplossingen herkenbaar en origineel. Even een heel andere kijk op biologische verschijnselen. Freek Vonk heeft gelijk: er gaat een wereld voor je open. En een leuk prijsje bovendien.

Plassen over kwallenbeten / Maartje Kouwen Steijn van Schie / Nederlands Instituut Voor Biologie / als hardcover

De mooiste insectenboeken van dit moment:

Plaats hier je reactie