Hou je van experimenteren en maak je in de tuin het liefst gebruik van de natuurlijke kringloop? Dan bieden de meer dan 50 recepten in het boek Plantchemie van Katja Staring je vast de nodige inspiratie. Je maakt je eigen plantaardige mest, antislakkenspray, bodemverbeteraar en veel meer. Het leuke is: je hoeft niets van buitenaf in te kopen. Alle ingrediënten groeien gewoon in je tuin of liggen in je keuken.
Drie hoofdstukken telt Plantchemie: Superbodem, Supergroei en Tuinlab-experimenten. Het belang van een Superbodem lijkt me wel helder. Planten halen hun voeding uit de bodem. Water, zuurstof, mineralen en elementen. Zorg voor een bodem die in balans is en je planten zullen weelderig groeien. Of je bodem een beetje in balans is, en uit wat de verhouding tussen zand, klei en veen is, kun je zelf eenvoudig testen. Doe een potjestest of breng het bodemprofiel in kaart door een grondboortest te doen. Niet moeilijk, wel heel nuttig om eens te doen. Want het maakt nogal verschil of de tuinbodem bestaat uit zand, klei, veen of löss. Elke bodemsoort heeft zijn eigen kenmerken en zijn eigen wijze van onderhoud.
De zuurgraad meet je heel eenvoudig door rode kool aan de kook te brengen en de vloeistof te mengen met grondmonsters. De vloeistof zal verkleuren en de kleur geeft aan hoe zuur je grond is. Belangrijk, want is de zuurgraad te laag, dan zullen de planten in je tuin nauwelijks groei vertonen en kunnen er zelfs schadelijke metalen in je planten terecht komen. Zeker wanneer je een moestuin hebt, is bodemkennis dus van groot belang.
Ik blader door het boek, want ik kan onmogelijk alles opnoemen. Wie een praktische aard heeft en ervan houdt om te experimenteren die zal met Plantchemie zijn hart ophalen. Zelf een wormenbak maken. Mulch (een mengsel van groen en bruin tuinafval) maken. Plantaardige mest maken zodat je geen kustmest hoeft te kopen. Zelf potgrond maken zodat er geen hoogveengebieden worden afgegraven voor jouw tuin.
Maar ook allerlei tips om planten beter te laten groeien wanneer die verpieteren. En het mengen van planten omdat die elkaar onderling versterken, een ontdekking van schrijfster en biologisch tuinierster Gertrud Franck. Dat je insecten kunt inzetten om schadelijke diersoorten te bestrijden zal menigeen wel weten. Maar hoe doe je dat? Het begint met het koesteren van de wespen, oorwormen en mieren in je tuin. De volgende stap is het raadplegen van de tabel ergens halverwege het boek. Daarin vind je een overzicht van planten die je kunnen helpen om plagen te bestrijden. Plant bijvoorbeeld uien aan wanneer je (woel)muizen uit je tuin wilt weren. Maden ga je tegen met afrikaantjes. En roest bij rozen bestrijdt je met een thee die je trekt van boerenwormkruid. Slakken blijken geen liefhebber te zijn van knoflook, dus maak daar maar eens een prettig riekende sprak van.
Het gaat nog verder. De echte experimenten staan achterin het boek. Hoe je zelf papier kunt maken met organisch materiaal uit eigen tuin, bijvoorbeeld. Maak je eigen zalfjes van medicinale planten. En met een uitgekiende mix van kruiden uit eigen tuin kun je het water in je bad verrijken en lig je lekker te relaxen in de badkamer.
Maak van je tuin een laboratorium. Het boek Plantchemie combineert daarbij het nuttige met het aangename. Je tuin vaart wel bij de vele praktische tips die je in dit boek aantreft. En met de aansprekende recepten die je zelf kunt maken, vaar je zelf ook wel met de experimenten die worden beschreven. Voor alle tuiniers, doeners en mensen die wel van een avontuur houden, is dit een heel inspirerend boek. Daarnaast: je wordt er echt een betere tuinier door. Niet alleen voor jezelf, maar ook met het oog op de biodiversiteit in je eigen omgeving en met het oog op milieu en klimaat. Allemaal redenen om dit boekje aan te schaffen en in de praktijk te brengen.
Plantchemie / Katja Staring / KNNV Uitgeverij / als paperback