Recensie: Planeet Aarde II, Stephen Moss

Ook zo genoten van de televisieserie Planeet Aarde II? Van de dieren in de jungle, de bergen, de woestijnen, grasvlakten, op eilanden en zelfs in steden? Geniet dan na met het bijhorende boek Planeet Aarde II van Stephen Moss. Even fraai als de televisieserie. Gloedvolle teksten en verbluffende foto’s.

De oude meester van de natuurfilm, David Attenborough, zweeft op een van de eerste pagina’s in een mand onder een luchtballon over besneeuwde bergtoppen. Hij legt uit hoe ze de meest spectaculaire scenes hebben opgenomen: die van een jagende sneeuwpanter die tevergeefs een Himalayathargeit besprong. De geit ontsnapte en de filmcrew had een unieke opname. ‘Documentaires als Planeet Aarde II geven ons meer en meer begrip voor moeder Aarde, hoe zij werkt en wat zij nodig heeft om draaiende te blijven. En dat zij draaiende blijft is voor ons allemaal van het grootste belang. We zijn van moeder Aarde afhankelijk voor ons voedsel, voor de lucht die we inademen. Haar gezondheid is onze gezondheid. Haar voortbestaan is vitaal voor het onze.’ Ik sluit me graag aan bij deze woorden uit het voorwoord van de wereldberoemde bioloog.

Het boek Planeet Aarde II ondertussen is van een even verbluffende schoonheid als de televisieserie. De teksten hebben evenveel zeggingskracht, de foto’s zijn stuk voor stuk spectaculair. Een opname oogt misschien spectaculairder, maar van een boek geniet je op een andere manier. Lezen bevordert je verbeeldingskracht. Je reist als het ware in je gedachten naar verre oorden. Op die manier reis je in Planeet Aarde II af naar de gebieden die ik hierboven al noemde: de jungle, bergen, woestijnen, enzovoort.

Heb je de televisieserie gezien, dan is dit boek ook een feest van herkenning. Kijk hoe de zwaardkolibrie nectar opzuigt uit een passiebloem. Zie de jaguar die het aandurft om een yacarekaaiman aan te vallen. En wat te denken van de flamingo’s hoog in de Altiplano in Bolivia? Wat een intense kleuren! Niet minder spectaculair is de foto van de zuidelijke karmijnrode bijeneters die in het kielzog van een kudde olifanten meevliegen. Hoe krijg je zo’n foto zo haarscherp genomen? David Attenborough geeft in zijn voorwoord al aan dat ze voor de televisieserie van de modernste technieken gebruik hebben gemaakt, maar deze foto is echt griezelig scherp.

Ben je geïnteresseerd in het verhaal achter Planeet Aarde II, lees dan zeker het hoofdstuk Achter de schermen. Met een infraroodcamera die hoorde bij een militaire uitrusting, registreerde een cameraman de warmtegolven van ieder zoogdier. Achtentwintig dagen zat hij op wacht en toen kwam de panter voorbij. Zie hoe het team een ultramoderne drone de lucht in dirigeert. Ook cameravallen bleken een onmisbaar instrument om de uiterst schuwe en zeldzame sneeuwpanters te filmen. Heb je ambities om professioneel natuurfilmer (fotograaf mag ook) te worden, lees dit hoofdstuk dan zeker.

Het boek Planeet Aarde II is niet minder spectaculair dan de televisieserie. De ondertitel luidt ‘Een nieuwe kijk op de wereld’ en ik meen dat die pretentie wordt waargemaakt. Verwonder je over de buitengewone wijze waarop dieren weten te overleven onder vaak barre omstandigheden. Verwonder je over het bijzondere leven op planeet Aarde.

Een bijzonder geschenk voor jong én oud.

Planeet Aarde II / Stephen Moss / Kosmos Uitgevers / gebonden