Recensie: Pieterpad Deel 2 Vorden: Maastricht, Maarten Goorhuis

Wandelen van Vorden naar Maastricht. Niet alleen met de voeten, maar ook met hart en ziel. Je maakt kennis met de diverse soorten landschappen, je proeft natuur en cultuur. Het Pieterpad is inmiddels een begrip in wandelaarsland. Wie Oost-Nederland van noord naar zuid – of andersom – wil leren kennen, die doet er goed aan het Pieterpad te gaan bewandelen. Etappe na etappe, vanuit Limburg dwars door een aantal provincies naar het Groninger wad. In Pieterpad Deel 2 ontdek je de verschillende etappes tussen Vorden en Maastricht.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

De reisgids Pieterpad Deel 2 Vorden: Maastricht is meer je reisgenoot voor onderweg. Gedetailleerde beschrijvingen van de etappes voeren je over de juiste paden. Markeringen in het veld in combinatie met de routelijnen op de kaart maken het niet al te lastig om de weg te vinden. En is dit niet voldoende (de auteurs geven aan dat dit niet voldoende is), dan vind je op de Pieterpad website de benodigde aanvullende informatie. Je kunt namelijk niet alles in een wandelgids opnemen; hij zou heel dik worden en loeizwaar.

Het Pieterpad wordt aangemerkt als de Nederlandse camino. In de jaren zeventig ontstaan en een aantal decennia later niet meer weg te denken. In 1983 werd het officieel in gebruik genomen. Miljoenen mensen hebben inmiddels het Pieterpad of delen ervan, bewandeld. De meest gehoorde charme van het Pieterpad is de afwisseling, de diversiteit aan landschappen waarvan zowel de natuur- als de cultuurliefhebber zal genieten. Nee, het is geen pelgrimspad. Er wordt immers geen koers gezet naar een heilige plaats.

En dan starten de etappes, te beginnen in de Achterhoek, in het Bergherbos, een eeuwenoud en heuvelachtig bosgebied. Je passeert Kasteel Vorden. Je ziet de vergane glorie van oude industrie die ooit van grote economische betekenis was. Vervolgens kom je aan in de Gelderse Poort, het stroomgebied van de Rijn, tevens een ambitieus natuurontwikkelingsgebied. De Slag om Arnhem in de Tweede Wereldoorlog heeft hier zijn sporen achtergelaten.

recensie Pieterpad Deel 2 Vorden Maastricht maarten goorhuis wandelgids pieterpad

De Maasterrassen dienen zich aan. De Grubbenvorst, het aspergecentrum van Nederland. Boschhuizer Bergen is een Natura 2000 gebied met stuifzanden, naaldbossen en droge heide. Daar zou ik wel eens willen ronddwalen op zoek naar bijzondere vogelsoorten. En dan vervolg je het Pieterpad over de Rand van Nederland, langs de grens met Duitsland ga je dus. Het ene moment loop je in Nederland, het andere in Duitsland. Je wandelt vervolgens door een gebied waar aardbevingen kunnen ontstaan: door de Roerdalslenk waar in 1992 een aardbeving met de kracht van 5,5 op de schaal van Richter plaats vond. Dat is voorwaar niet niks! Maar je wandelt er doorheen en bereikt het Limburgs Plateau met zijn Mergellandschapen, het Roomse leven en zijn korenwolven die nu helaas met speciale programma’s beschermd moeten worden.

Maastricht en Sint-Pietersberg met zijn Mosasaurus sluiten het pad af, mits je natuurlijk in het noorden bent begonnen. Ligt hier juist voor jou de start, dan moet je deze recensie hier beginnen te lezen en lees je terug naar boven.

Handig zijn de QR-codes met actuele OV- horeca- en route-informatie.

Op de binnenkanten van de flappen vind je veel aanvullende informatie, bijvoorbeeld een overzicht van alle Langeafstandwandelpaden en streekpaden in Nederland. En de lengte van elke etappe. De kortste routes in deze wandelgids hebben een lengte van 17 kilometer, de langste meet 25 kilometers.

Pieterpad Deel 2 Vorden: Maastricht is voor iedereen een uitstekend hulpmiddel om met veel vreugde het tweede deel van het Pieterpad (bezien vanuit het noorden) te volbrengen. En natuurlijk is er ook een Pieterpad Deel 1.

Pieterpad Deel 2 Vorden: Maastricht / Maarten Goorhuis / als paperback