Recensie: Photo Ark, Joel Sartore

Joel Sartore is een natuurfotograaf die voor National Geographic werkt. Hij fotografeerde in het kader van zijn project meer dan 6.000 dieren. Indringende dierportretten, waarvan vele bedreigd of na het maken van de foto zelfs uitgestorven. Vierhonderd foto’s zijn nu gebundeld in het vuistdikke boek Photo Ark. Wil je op een indringende manier kennis maken met bijzondere dieren, open dan dit boek maar eens.

 

 

 

 

Harrison Ford, vicevoorzitter van de raad van bestuur van Conservation International, schreef het voorwoord in Photo Ark. Projecten als die van Joel Sartore herinneren ons eraan dat we goed voor alle soorten op aarde moeten zorgen. Zijn foto’s dagen ons uit. Ze bekoren, laten ons lachen, zuchten en nadenken. Als we naar al die afzonderlijke soorten kijken, ontdekken we waar wij iets kunnen betekenen. En dat niet alleen in het belang van de diersoorten, maar ook in het belang van de mens zelf. Want het beschermen van de biodiversiteit in de wereld is uiteindelijk nodig om onszelf te redden. Mens en dier zitten beide in de ark.

De titel Photo Ark refereert natuurlijk aan het bekende verhaal uit de Bijbel waarin Noach de dieren en de mensheid redt door het bouwen van een ark. Nu valt het te betwijfelen of de miljoenen bekende en onbekende dieren allemaal in die ark hebben rondgedobberd, maar daar gaat het niet om. Het gaat om het idee. Wij mensen kunnen dieren redden. En de rode draad in de bijdragen in Photo Ark is: en dat zijn we ook aan hen verplicht.

Want in het Antropoceen gaat de uitsterving van soorten sneller dan ooit te voren. Duizend keer sneller zelfs. Als de huidige trend doorzet, is aan het eind van deze eeuw een op de drie soorten om ons heen verdwenen. En in sommige groepen, zoals de amfibieën zelfs een op de twee. Een verschrikkelijke ramp in slow motion. En vandaar dit boek: om mensen de kans te even om meer van de dieren te leren kennen. Want wie dieren beter leert kennen, gaat ze ook meer waarderen en dus beschermen. Vanuit dat besef is Joel Sartore zijn project begonnen en dat is uitgemond in een wonderschoon boek voor even mooie foto’s.

De ene foto imponeert nog meer dan de andere. Neem de Bengaalse plome lori bijvoorbeeld. Of de dwerginktvis, geflankeerd door het Afrikaanse luipaard. Beide ongeveer dezelfde vlekkenstructuur. Beide adembenemend mooi. Ik zou je ook willen wijzen op de miljoenpoot, het steppeslufthondje, het vogelbekdier, de azuurblauwe daggekko, de slangenhalsschildpad en de Alaskazeeotter.

De vierhonderd foto’s in Photo Ark zijn ingedeeld in vijf hoofdstukken: Spiegels, Partners, Tegenpolen, Rariteiten en Hoopvolle verhalen. Tussendoor geeft Joel Sartore bijzondere portretten van mensen die zich inzetten voor de bescherming van dieren. Bijzondere mensen vaak, even bijzonder als de dieren die ze proberen te beschermen.

De foto’s zijn over het algemeen in dierentuinen gemaakt. Door gebruik te maken van natuurlijk of van kunstlicht, van zwart of wit doek, krijgen de foto’s hun bijzondere uitstraling. Nabewerking met Photoshop deed de rest. De foto’s hebben inderdaad een intensiteit die je zelden ziet. Alle foto’s zijn gemaakt in het kader van het National Geographic Photo Ark project. Een project met als doel alle soorten die in gevangschap leven te documenteren. En om mensen te inspireren om actief te worden met de bescherming van dieren.

Een bijzonder boek, Photo Ark. Een waanzinnig mooi cadeau voor elke dierenliefhebber. Verdient een plek op elke koffietafel, in elke wachtkamer en in elke boekenkast of bibliotheek. Om ons te verwonderen over zoveel bijzonder leven om ons heen. Leven dat niet verloren mag gaan.

Photo Ark / Joel Sartore / Fontaine Uitgevers / hardcover / ook verkrijgbaar als Engelstalige editie