Recensie: Op zoek naar vlinders en libellen, Anna Herlings, Kars Veling en Rik Wever

Het is zomer en de tijd dat ik er speciaal op uit ging om zangvogels te observeren en te filmen, ligt achter me. Ga ik nu vogels kijken, dan zoek ik liefst een slikgebied op om steltlopers, waadvogels, eenden en andere watervogels te kijken. Maar ik doe ook nog iets anders! Ik ga op zoek naar dagvlinders en libellen! Want de zomer is dé tijd van het jaar om naar deze prachtige insecten te zoeken. De Vlinderstichting helpt me daarbij. In het nieuwe boek Op zoek naar vlinders en libellen introduceert ze de beste gebieden in Nederland om vlinders en libellen te zien. Zo’n boek is een welkome aanvulling op mijn verzameling vlinderboeken!

Actuele Top 10 Best Verkochte Verrekijkers

Wat is de Top 10 Best Verkochte Verrekijkers van dit moment? En welk merk staat het meest in de Top 10? Wat blijkt? Een goede verrekijker hoeft niet duur te zijn!

Het werk van De Vlinderstichting en meer informatie

In de inleidende hoofdstukken beschrijven de auteurs, allen verbonden aan De Vlinderstichting, het werk van de stichting dat bestaat uit het doen van onderzoek, het samenwerken met beheerders van (natuur)gebieden om te komen tot herstel van natuurwaarden die voor vlinders en libellen van belang zijn en het geven van voorlichting en educatie. Dat laatste wordt meteen in de praktijk gebracht in een kort hoofdstuk hoe je een natuurlijke tuin kunt aanleggen. Je hoeft er beslist geen grote tuin voor te hebben…

Vlinders en libellen, wat zijn het eigenlijk? Wat is het verschil tussen dagvlinders en nachtvlinders, tussen libellen en juffers? En hoe ga je op zoek naar nachtvlinders? Zoetige vlinderstroop blijkt een uitstekend middel te zijn om ‘s nachts nachtvlinders te lokken. Maar het moet wel de juiste vlinderstroop zijn! Ga naar de website van De Vlinderstichting en download daar verschillende recepten voor vlinderstroop. Ga zeker niet op eigen houtje aan de slag, want voor je het weet kleven de vleugels van de nachtvlinders vast in de stroop.

Heel handig is trouwens ook de vliegentijdentabel voor de vlinders en libellen. Je ziet per soort de maanden waarin deze insecten rond vliegen.

recensie op zoek naar vlinders en libellen de beste vlindergebieden in nederland

Beschrijvingen van de beste vlinder- en libellengebieden

En dan volgen de beschrijvingen van de beste vlinder- en libellengebieden in Nederland. Van het meest zuidelijke puntje van Limburg tot het Lauwersmeer in het noorden, het Noord-Hollands duinreservaat in het westen en het Bargerveen in het oosten, alle windstreken doen mee. Het meest verrassend vind ik de gebieden in de Zeeuwse- en Zuid-Hollandse Delta. Daar denk ik niet als eerste aan als het om vlinders en libellen gaat. Dat is anders met gebieden als de Sint-Pietersberg, de Moerputten of de Kampina. Die hebben al een behoorlijke faam. Ik neem daarom eens een kijkje in de gebieden op de eilanden in de zuidwesthoek. Niet in het minst, omdat ik zelf in Zeeland ben opgegroeid.

De Braakman in Zeeuws-Vlaanderen

De Braakman is het eerste gebied in Zeeland dat wordt beschreven. Deze voormalige zeearm van de Westerschelde is halverwege vorige eeuw afgesloten en ingepolderd. Het gebied heeft zich in de loop van de jaren ontwikkeld tot één van de belangrijkste natuurgebieden in Zeeland. En tot mijn verrassing komt er een heel bijzondere dagvlinder voor: het kaasjeskruiddikkopje dat vanuit Vlaanderen de provincie Zeeland aan het veroveren is. Dat is goed nieuws! Ook het bruin blauwtje komt er veelvuldig voor. Ben je ook op geïnteresseerd in nachtvlinders, dan maak je kans op de gele kustspanner en de sint-jansvlinder. En ook de libellen hebben een veroveringsdrang. Zo zijn de gaffelwaterjuffers vanaf eind vorige eeuw bezig met een opmars vanuit Noord-Frankrijk. En ook de imposante zuidelijke glazenmakers zit vanwege klimaatverandering in de lift.

De Kop van Schouwen

In Zeeland bevindt zich nog een ander vlindergebied: de Kop van Schouwen. Hier groeit het duinviooltje, de waardplant voor de kleine parelmoervlinder. Deze soort zie ik eigenlijk alleen in de Alpen, maar hij komt dus ook op de Kop van Schouwen voor! Evenals de grote vos die er regelmatig wordt gezien. Ook de roomvlek wordt er gezien, een nachtvlinder. Deze soort maakt me nieuwsgierig. Hij lijkt op de grote beer die ik al vaak heb gezien. Deze nachtvlinder ziet er prachtig uit. In en rond de vennen in het duingebied wemelt het trouwens ook van de bijzondere libellensoorten.

De Kwade Hoek op Goeree-Overflakkee

Een eiland verder, we belanden dan in Zuid-Holland, strekt de Kwade Hoek zich uit. Dit natuurgebied is bij mij vooral bekend vanwege de wadvogels én de bijzondere zangvogels die er overwinteren, maar dit duingebied herbergt ook behoorlijke populaties dagvlinders. In piekjaren kun je er behoorlijke aantallen oranje luzernevlinders zien. Het scheefbloemwitje wordt er gezien. En ik moet snel naar de Kwade Hoek om het mannetje van de steenrode heidelibel te filmen. Ik heb juist het vrouwtje gefilmd, maar het mannetje nog niet…

Veel meer befaamde gebieden

Ook de andere gebieden die in het boek Op zoek naar vlinders en libellen worden beschreven mogen er zijn. De Weerribben bijvoorbeeld, het Dwingelderveld en Texel. Niet alle gebieden heb ik bezocht, maar wel weet ik dat je in alle beschreven gebieden prachtige wandelingen kunt maken en dat je er niet alleen insecten kunt zien, maar natuurlijk ook vogels. Hou je wel aan de richtlijnen van de terreinbeheerders, want een stap te veel betekent in vlinderland vaak een waardplant plat en kapot. Zeldzame vlinders en libellen zijn helaas zeer gevoelig voor verstoring. En woon je niet in de buurt van één van de beschreven gebieden, troost je dan: er is vast ook bij jou een natuurgebied in de buurt waar je op zoek kunt naar vlinders en libellen. Sterker nog: speur ook in je tuin naar deze prachtige insecten. Zeker op zonnige dagen kun je er verrassende waarnemingen doen (mits je een groene tuin hebt natuurlijk).

Prachtig vormgegeven en toegankelijk geschreven

Ik vergeet bijna te vermelden dat Op zoek naar vlinders en libellen prachtig is vormgegeven. De vlinders en libellen die worden genoemd, worden in de meeste gevallen ook afgebeeld. Handig wanneer je een gebied gaat bezoeken. Dan weet je naar welke soorten je gericht kunt zoeken. En de teksten zijn voor iedereen toegankelijk geschreven. Een mooi en behulpzaam boek dus voor iedereen die in Nederland op zoek wil naar bijzondere vlinders en libellen. Elke insectenliefhebber zou het in de boekenkast moeten hebben staan.

Op zoek naar vlinders en libellen / Anna Herlings, Kars Veling en Rik Wever / KNNV Uitgeverij / als paperback

argusvlinder uitsnede

PS.
Ga je vlinders kijken, dan heb je ook een goede vlindergids nodig. Liefst een paar, want elke gids legt zijn eigen accenten. Tijdens mijn vlindervakanties neem ik vaak een hele stapel gidsen mee. Waarbij ik overigens ook nog ter aanvulling een aantal websites raadpleeg. Omdat het verschil soms in de kleinste details zit, vind ik het heel handig om uit verschillende informatiebronnen te kunnen putten. Bekijk hier mijn overzicht van de beste vlindergidsen van dit moment.

Duurzame producten voor de vogels in je tuin

Het hele jaar rond de vogels in je tuin welkom heten. En zeker in de herfst en de winter! Met verantwoorde producten zoals vogelvoer en nestkasten om in te schuilen. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin.