Recensie: Ontdek de natuur
Kinderen die de natuur in trekken op ontdekkingstocht. Dat is mooi. Maar ze willen natuurlijk ook wel weten wat ze zoal zien. En dingen leren die de natuur juist zo interessant maken. Waarom vlinders een oogtekening op hun vleugels hebben bijvoorbeeld. Of hoe bijen met elkaar communiceren en hoe de waterspin onder water kan ademhalen. Ontdek de natuur is een fris ontdekkingsboek dat door zijn heldere opzet optimaal is afgestemd op de leefwereld van kinderen vanaf ca. 10 jaar.

 

 

 

 

Tja, wat kom je zoals tegen in de natuur? Planten, heel veel planten. En paddenstoelen, in het ene jaargetij meer dan het andere, maar eigenlijk kun je het hele jaar door wel paddenstoelen zien. Hetzelfde geldt voor insecten die alleen in heel strenge winters niet te zien zijn, tenzij je een vermolmde boomstam gaat open wrikken. Voor vissen en reptielen moet je goed je best doen en in grote delen van het land ook voor amfibieën. Maar ze zijn er wel en als je er dan een zien, is de verrassing des te groter. Zo werkt het althans bij mij. Gelukkig zijn er vrijwel overal nog vogels te zien. Ik geef toe, op veel plekken zijn het vrijwel altijd dezelfde soorten, maar toch. Stap een natuurgebied in en je maakt kans op heel bijzondere soorten, zoals bijvoorbeeld de bonte specht. En dan als laatste, de zoogdieren. Vaak heel schuw en vooral ‘s nachts actief. Maar wie weet zie je wel een spoor van een hert of wild zwijn.

In het boek Ontdek de natuur worden tachtig planten en dieren aan de kinderen voorgesteld. Compleet met frisse en duidelijke foto’s en teksten die de meeste kinderen zullen snappen. De letters zijn groter dan gemiddeld en dat zullen ook veel kinderen op prijs stellen. Aan welke tachtig planten en dieren moet je denken? Aan de berk bijvoorbeeld. ‘Een slanke, elegante boom, die je meteen aan zijn driehoekige bladeren en witte schors herkent.’ En de wilg die groeit op plekken waar veel water staat. Op de foto staat een imposante treurwilg met zijn hangende takken. Braam, waterlelie, adelaarsvaren en gewoon haarmos zijn andere plantensoorten die worden besproken.

Vliegenzwam en eekhoorntjesbrood zijn twee paddenstoelen die aan je worden voorgesteld. De vliegenzwam houdt van sparren en berken, lees ik. Daarmee leeft de vliegenzwam in een symbiose (mycorrhiza). Kijk, de auteurs schuwen niet hier en daar een moeilijk woord te gebruiken. Voor het ene kind misschien wat moeilijk, maar voor kinderen met bovengemiddelde gaven een mooie uitdaging.

Dieren natuurlijk ook te over in Ontdek de natuur. De springspin bijvoorbeeld, en de eerder genoemde waterspin. Veldkrekel, vliegend hert en glimworm zijn andere mooie insecten. Evenals de hommel, dagpauwoog en kleine vos. Duizendpoten zullen sommige kinderen best eng vinden, al helemaal omdat in sommige films insecten als duizendpoten en schorpioenen de sinistere bad guys vergezellen. Archetypen van angst, maar waarom eigenlijk? Ik snap het best, maar als je er goed over nadenkt zijn ook deze dieren helemaal niet eng.

Kinderen die wel eens vissen zullen vast wild worden van de snoek en de karper. Als een snoek groter wordt dan een meter, is zij altijd een vrouwtje. Dat is ook voor mij nieuw. Nou ja, ook volwassenen ontdekken nu en dan iets nieuws in Ontdek de natuur. De ringslang en groene kikker mogen ook in dit verband worden genoemd. Zij leven tenslotte ook in en om het water.

Vogels dan. Die kun je zelfs in je eigen tuin zien. De pimpelmees bijvoorbeeld, merel, boomklever, het roodborstje en de ekster. Leuk om te lezen bij de kraai is dat de ijstijd ervoor zorgde dat er twee ondersoorten van de zwarte kraai ontstonden: de zwarte kraai in het westen en de bonte kraai in het oosten. De torenvalk zie je niet vaak in de huis, tenzij je op een boerderij woont misschien.

Ontdek de natuur is door zijn opzet een alleraardigst boekje voor kinderen van de bovenbouw basisschool. Ze ontdekken de meest voorkomende dieren en planten en een enkele bijzondere soort. Leuk om te lezen en te bekijken en vast een feest voor kinderen die nog vaak door de natuur struinen. Fraai uitgevoerd als hardcover en verrassend aangenaam geprijsd.

Ontdek de natuur / Veltman Uitgevers / hardcover

 

 

De beste vogelgidsen voor kinderen van dit moment: