Recensie: Ontdek de wonderlijke wereld van oceanen, Polly Cheeseman

Er valt heel te ontdekken op onze planeet, en voor kinderen het allermeest. Want voor hen is werkelijk alles nog nieuw. Als natuurliefhebber zie ik niets liever dan dan kinderen de natuur gaan ontdekken. Dat kan op allerlei manieren, waaronder met het kleurrijke doeboek Ontdek de wonderlijke wereld van de oceanen waarmee ze de wonderlijke wereld van de oceanen in duiken. 

 

 

 

 

 

Polly Cheeseman verzamelde allerlei grappige wetenswaardigheden. Wist je dat meer dan zeventig procent van het aardoppervlak uit water bestaat? En dat in en boven dat water de meest merkwaardige wezens leven? In haar doeboek Ontdek de wonderlijke wereld van oceanen maken kinderen kennis met een aantal van deze dieren. Van de dolfijn tot de blauwe vinvis, van de grote fregatvogel tot de parelkwal en Pacifische zeilvis. En passant deelt ze ook allerlei leuke feitjes voor kinderen. Zoals dat vissen door kieuwen ademen en dat er ongeveer 32.000 vissoorten zijn.

Een heel interessant hoofdstuk in Ontdek de wonderlijke wereld van oceanen vind ik die over gevaarlijke giffen. In de zee leven aardig wat rare snuiters die hun leven te danken hebben aan de inzet van gif. De zeeslang bijvoorbeeld, behoort tot de giftigste slangen ter wereld. Een beet kan fataal zijn. En het gif van de kusbuskwal ook. Het gif in zijn giftige tentakels tast hart, zenuwstelsel en huid aan. Dit zijn voorbeelden van dieren die hun gif inzetten om prooidieren te vangen. De koraalduivel echter zet zijn giftige stekels in om zich te verdedigen. Je kunt je als aanvaller maar beter niet prikken aan deze stekels. Ook langzame dieren, zoals de kegelslak, maken gebruik van gif. Zo kunnen ze dieren vangen die veel sneller zijn dan hen.




Spectaculair is het hoofdstuk over de haaien. Kijk eens een witte haai in de ogen en bek! Dan mag je hem meteen natekenen. Ook de walvishaai, hamerhaai en doornhaai mogen er zijn. Angstaanjagende beesten. Angstaanjagender dan de vogels die in Ontdek de wonderlijke wereld van oceanen voorbij komen. De papegaaiduiker vind iedereen leuk. De bruine pelikaan is een geliefde tropische vogel. En de Afrikaanse zeearend is een enorme roofvogel die in een duikvlucht vis uit het water plukt. De roodstaartkeerkringvogel leeft van vis, evenals de Jan-van-gent. Lees erover en puzzel daarna met de vogelnamen.

Ik kan in deze bespreking van het doeboek Ontdek de wonderlijke wereld van oceanen niet alles noemen. Kinderen gaan figuurlijk op reis. Naar de zeebodem, naar koraalriffen en naar de pinguïns. Ze gaan ‘op jacht’ naar walvissen, tropische vissen, zeeschildpadden, zeemonsters, rare jagers en snelle zwemmers. En op elke pagina kunnen ze een puzzel maken, een paar stickers plakken, een stel vragen beantwoorden en iets anders leuk. De antwoorden op alle opdrachten vind je achterin het doeboek.

Ook achterin het doeboek tref je een grote poster. Leuk om boven het bed op te hangen. In de woonkamer, hal of in de keuken mag ook. Of anders: in het klaslokaal, want het doeboek Ontdek de wonderlijke wereld van oceanen leent zich ook heel erg voor gebruik op de basisschool. Ook verkrijgbaar trouwens is een deel over dieren op het land: het doeboek Ontdek de wonderlijke wereld van dieren.

Niets dan lof dus voor het doeboek Ontdek de wonderlijke wereld van oceanen. Als je dan ook nog weet dat de prijs ontzettend gunstig is voor zo’n full colour boek van deze omvang, dan besef je: dit boek kun je je kinderen niet onthouden. Eén risico loop je met dit boek: dat je kinderen de dieren wel eens in hun natuurlijke omgeving willen gaan bekijken. Dat wordt dan een reisje naar verre oorden. De dierentuin is in dat geval een goedkopere tussenoplossing.

Ontdek de wonderlijke wereld van oceanen / Polly Cheeseman / Kosmos Uitgevers / paperback

 

 

 

De beste verrekijkers voor kinderen:

Voor de allerjongste kinderen licht ik er toch een verrekijker van een paar tientjes uit: de Napi verrekijker 8×21. Heel veel licht komt er niet door, maar voor overdag is het voldoende. Voor kinderen van een jaar of vier of vijf aan wie je nog geen verrekijker van tachtig euro of meer wilt uitgeven, is dit een leuk instapmodelletje. 

Dit vind ik nou echt een fraaie verrekijker voor kinderen. Vergroting van acht keer is perfect. De diameter van de lens is 42 millimeter, en dat betekent dat het met de lichtsterkte goed zit. Het gewicht is opmerkelijk laag: nog geen 300 gram en dat maakt dit model uitermate geschikt voor kinderen.

    Een heel compacte verrekijker met een gewicht van iets meer dan 400 gram. De vergroting van tien keer is wel iets gevoeliger voor trillingen, en daarom is dit model geschikt voor kinderen vanaf een jaar of tien. Maar die zullen er zeker veel plezier aan beleven!

    Een verrekijker met een gewicht van 575 gram. Een stoer model dus, voor sommige kinderen een aangenaam kenmerk. Een goed instapmodel voor wat oudere kinderen. De doorsnede van de lenzen is 42 millimeter en dat betekent dat deze verrekijker overdag goed presteert.

    Een leuke dakkantkijker voor relatief weinig geld. Een heel laag gewicht, namelijk iets meer dan 200 gram en dat verkleint de kans op trillingen doordat de verrekijker te zwaar is. Geschikt voor jongere kinderen vanaf een jaar of acht.

    Dit model is beduidend lichter dan de verrekijkers hierboven. En dat betekent een kleinere kans op vervelende trillingen. Geschikt voor kinderen vanaf acht jaar.

    Een verrekijker voor kinderen met veel kracht in de armen. Het gewicht is namelijk ruim 710 gram. Bovendien is de vergroting 10 keer en dat betekent dat deze verrekijker gevoelig is voor trillingen. Alleen geschikt voor kinderen vanaf een jaar of dertien, schat ik in.