Recensie: Onmogelijke dierenhelden, Jennifer Holland

onmogelijke dierenheldenWonderbaarlijke verhalen worden verteld vanaf het moment dat de mensheid met het vertellen van verhalen begon. In veel wonderverhalen staan mensen centraal, en als het stokoude verhalen betreft goden en andere vreemde wezens. Jennifer Holland koos in haar boek Onmogelijke dierenhelden andere personages: dieren. Haar eerdere boeken waren regelrechte bestseller en dat vind ik geen wonder. De hartverwarmende verhalen spreken menigeen aan. Zelfs mij, die met een gezonde dosis scepsis aan het lezen van dit boek begon.

Koop dit boek

 

 

Op een van de eerste bladzijden in Onmogelijke dierenverhalen citeert Jennifer Holland Joseph Campbell. ‘Een held is iemand die zijn of haar leven heeft gewaagd voor iets wat groter is dan hij- of zijzelf.’ Dat betreft menselijke helden. Maar, merkt Jeniffer Holland in haar treffende inleiding op, ‘andere helden zijn wat … hariger.’ Zo stuitte ze tijdens haar onderzoek of een wallaby die op en neer sprong en met zijn grote poten op een deur bonsde om hulp te krijgen voor een boer in nood. En op een pitbull die zijn gewonde baas van de treinrails sleepte en een Afghaanse windhond die koppig voor de rijdende grasmaaier van zijn baas bleef liggen om een nest konijnen in het gras te beschermen.
Hulpvaardig gedrag komen we overal in de dierenwereld tegen. Ook dieren blijken soms iets aardigs voor een ander te doen zonder dat ze er aanwijsbaar iets voor terugkrijgen. ‘Is het geen mooie gedachte dat niet-menselijke wezens aardige dingen doen, gewoon omdat hun hart ze dat ingeeft?’

In Onmogelijke dierenhelden passeren allerlei verschillende dieren de revue. Een zeeolifant redde haar verzorgster van een aanval door kleine zeeolifanten. Een leonberger, de koning onder de honden, redde zijn baasje uit een snelstromende rivier. Dolfijnen die een haaienaanval voorkomen op een zwemmer uit Nieuw-Zeeland. Een eland die een verdrinkende marmot met zijn bek uit een waterbak tilt. Een lama, normaal gesproken niet zo happig op mensen, is een lichtje in een verpleegtehuis. Ze helpt de 89-jarige Helen overeind komen. Verleid een ouwe mopperpot die in maanden geen woord zegt, tot een praatje. En bezoekt een dame op leeftijd die alzheimer heeft. Net als de anderen wil ze gewoon haar handen op de lama leggen, is dolgelukkig als het dier haar weer komt opzoeken.

De onmogelijke dierenhelden kunnen zich ook in grimmig gebied als held manifesteren. Wat te denken van Ararat de soldaat. Hij is alleen geen typische soldaat. Hij weegt zes pond, heeft grote oren, een lange neus met snorharen en een vrijwel haarloze staart. Ararat is een gambiahamsterrat die in oorlogsgebieden wonderen verricht. Ararat was de eerste rat die landmijnen feilloos wist op te sporen en redde zo het leven van talloze kinderen en volwassenen. Want weinig dingen erger dan landmijnen die op springen staan. Okay dan, nog een laatste wonderverhaal. Dat van een schaap dat zich op een dag vreemd begon te gedragen: hij beukte vele malen met zijn kop tegen zijn verzorgster, telkens op dezelfde plek. Toen ontdekte zijn verzorgster precies op die plek een knobbel die een agressieve vorm van kanker bleek. Het schaap redde het leven van Emma.

Nu moet ik je eerlijk bekennen dat ik met een gezonde dosis scepsis met het lezen van Onmogelijke dierenhelden begon. Zeker toen ik las dat er veel hondenverhalen in staan. Zowat iedereen op deze wereld heeft een hond, als één op de miljoen honden een heldendaad verricht, heb je een boek zo dik als er nooit eerder één verscheen. Maar na het lezen van de eerste zoveel verhalen in dit boek draait zelfs de grootste cynicus bij. Dit is nou echt een bundel hartverwarmende verhalen die elke dierenliefhebber zal aanspreken. Het zijn niet perse wilde dieren die de hoofdrol vervullen, ook tamme dieren komen er in voor, of misschien wel vooral. Het is daarmee geen doorsnee natuurboek. Ben je op zoek naar een boek waar je een goed gevoel aan overhoudt, lees dan Onmogelijke dierenhelden van Jennifer Holland. Op elke bladzijde is de verterende glimlach dichterbij dan je denkt.

Onmogelijke dierenhelden / Jennifer Holland / Kosmos Uitgevers / Paperback

Koop dit boek

 

alle recensies van natuurboeken