recensie onkruid herkennen henk glas

Recensie: Onkruid herkennen, Henk Glas

Onkruid, iedereen heeft er wel iets mee. Of helemaal niets. Ben je een ouderwetse moestuinier, dan zie je alle vreemde planten liefst ter plekke verdorren. Ben je een biologische tuinier, dan zou je meer compassie kunnen hebben met onbekende groene sprietjes die uit de aarde te voorschijn komen. Maar hoe je ook in het leven staat wat onkruid betreft, het begint met herkenning. Daarom is er nu een praktische gids voor alle tuiniers: Onkruid herkennen van Henk Glas.

De auteur van Onkruid herkennen heeft helemaal gelijk als hij schrijft: ‘Wat de een ziet als onkruid, vindt de ander een aanwinst voor de tuin.’ En voor tuin kun je natuurlijk ook lezen: een akker. Want boeren hebben zo ook kun bedenkingen als er opeens vreemde planten tussen het tarwe of de aardappelplanten groeien. Dat gaat ten koste van de productie. Ooit waren er twee veldgidsen om onkruiden te herkennen: de gidsen Akkeronkruiden en Weide-onkruiden. Die gidsen waren verouderd en zijn daarom geheel herzien. Dat resulteerde in de veldgids Onkruiden herkennen. Groot voordeel: het aantal onkruiden dat in Onkruid herkennen wordt beschreven is stukken groter dan de planten in de twee genoemde gidsen.

De veldgids Onkruid herkennen is geen ingewikkelde gids. Dat is een groot voordeel ten opzichte van officiële flora als de Heukels’ Flora van Nederland en de Veldgids Nederlandse Flora. Deze uitgebreide veldgidsen bevatten vaak determinatiesleutels. Dat is met Onkruiden herkennen zeker niet het geval. Voor de gewone tuinier is dat grote winst, want daarmee is deze veldgids stukken eenvoudiger te hanteren.

recensie onkruid herkennen henk glas

Om de plant op het gezicht te kunnen herkennen, zijn de planten in vorm en kleur zo natuurgetrouw mogelijk afgebeeld. Per plant tref je meerdere foto’s aan. Van een kiemplantje, van een ouder exemplaar en vaak een paar close-ups van de stengel of het blad. En van een bloeiende plant, want aan de bloemen herkent men de plant. Op deze wijze worden 146 planten beschreven.

De omschrijving van de planten is uitgebreid en laagdrempelig. Begrijpelijke taal dus. Bijzondere werkingen of toepassingen worden ook vermeld. Zo lees je bij de grote brandnetel dat van de stengelvezel in vroeger tijden neteldoek werd geweven. Tot het vlas de brandnetel verdrong. Vanaf dat moment was brandnetel een onkruid. Overigens wel een smakelijk onkruid. De jonge spruiten smaken even smakelijk als spinazie en hebben een gunstige uitwerking op bloed, haar en huid. Ook voor het vee zijn de brandnetels gezond. Ik zou zeggen: hier en daar wat brandnetels laten woekeren in de weilanden. En: negeren dus die branderige pijn. Gebruik de brandnetels als groente. Of verwerk de brandnetel tot thee. Sommige onkruiden zijn zo gek dus nog niet.

jako van gorsel met verrekijker

Voor wie actief in tuin of moestuin is de gids Onkruid herkennen een leuke en praktische gids. Niet moeilijk geschreven, wel opgeluisterd met veel en duidelijke foto’s.

Onkruid herkennen / Henk Glas / Kosmos Uitgevers / paperback

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)