recensie onkruid herkennen henk glas

Recensie: Onkruid herkennen, Henk Glas

Onkruid, iedereen heeft er wel iets mee. Of helemaal niets. Ben je een ouderwetse moestuinier, dan zie je alle vreemde planten liefst ter plekke verdorren. Ben je een biologische tuinier, dan zou je meer compassie kunnen hebben met onbekende groene sprietjes die uit de aarde te voorschijn komen. Maar hoe je ook in het leven staat wat onkruid betreft, het begint met herkenning. Daarom is er nu een praktische gids voor alle tuiniers: Onkruid herkennen van Henk Glas.

De auteur van Onkruid herkennen heeft helemaal gelijk als hij schrijft: ‘Wat de een ziet als onkruid, vindt de ander een aanwinst voor de tuin.’ En voor tuin kun je natuurlijk ook lezen: een akker. Want boeren hebben zo ook kun bedenkingen als er opeens vreemde planten tussen het tarwe of de aardappelplanten groeien. Dat gaat ten koste van de productie. Ooit waren er twee veldgidsen om onkruiden te herkennen: de gidsen Akkeronkruiden en Weide-onkruiden. Die gidsen waren verouderd en zijn daarom geheel herzien. Dat resulteerde in de veldgids Onkruiden herkennen. Groot voordeel: het aantal onkruiden dat in Onkruid herkennen wordt beschreven is stukken groter dan de planten in de twee genoemde gidsen.
De veldgids Onkruid herkennen is geen ingewikkelde gids. Dat is een groot voordeel ten opzichte van officiële flora als de Heukels’ Flora van Nederland en de Veldgids Nederlandse Flora. Deze uitgebreide veldgidsen bevatten vaak determinatiesleutels. Dat is met Onkruiden herkennen zeker niet het geval. Voor de gewone tuinier is dat grote winst, want daarmee is deze veldgids stukken eenvoudiger te hanteren.

Om de plant op het gezicht te kunnen herkennen, zijn de planten in vorm en kleur zo natuurgetrouw mogelijk afgebeeld. Per plant tref je meerdere foto’s aan. Van een kiemplantje, van een ouder exemplaar en vaak een paar close-ups van de stengel of het blad. En van een bloeiende plant, want aan de bloemen herkent men de plant. Op deze wijze worden 146 planten beschreven.

De omschrijving van de planten is uitgebreid en laagdrempelig. Begrijpelijke taal dus. Bijzondere werkingen of toepassingen worden ook vermeld. Zo lees je bij de grote brandnetel dat van de stengelvezel in vroeger tijden neteldoek werd geweven. Tot het vlas de brandnetel verdrong. Vanaf dat moment was brandnetel een onkruid. Overigens wel een smakelijk onkruid. De jonge spruiten smaken even smakelijk als spinazie en hebben een gunstige uitwerking op bloed, haar en huid. Ook voor het veel zijn de brandnetels gezond. Negeren dus die branderige pijn. Lekker eten die brandnetel. Of drinken, als thee.

Voor wie actief in tuin of moestuin is de gids Onkruid herkennen een leuke gids. Niet moeilijk geschreven, wel veel en duidelijke foto’s.

Onkruid herkennen / Henk Glas / Kosmos Uitgevers / paperback

 

Tien tuinplanten en bloemmengsels om insecten te lokken:

Samengesteld uit authentieke bloemenrassen.

Een tuin vol prachtige vlinderbloemen gegarandeerd.

Bloeitijd: het eerste jaar vanaf juni-juli en het daarop volgende jaar vanaf het voorjaar.

Biologische teelt van de zaden gegarandeerd.

Speciaal samengesteld om bijen te helpen.

Tip: Hang er een insectenhotel bij in de buurt!

De paarse bloemen kunnen tot ver in de herfst blijven komen en zullen dan zeker gevonden worden door de vlinders zoals de dagpauwoog en de atalanta. Maar ook andere insecten zullen deze plant snel vinden als hij in bloei staat.

Wil je in de nazomer ook nog bloemen in uw tuin voor de vlinders dan mag de hemelsleutel niet ontbreken. Mooie roze schermen die in augustus/september voor de vlinders een goede voedselbron zijn.

Duifkruid staat graag in de zon. Hij kent een lange bloeiperiode en trekt veel dagvlinders en ook hommels aan.

Dit is een gemakkelijke tuinplant met heldergele bloemen. Hij groeit goed en vormt een bossig gewas, dat zelfs planten uit de directe omgeving steun kan bieden.

Met deze kleurrijke bloemen in de tuin komen de vlinders bij jou thuis. Bijen komen ook graag naar de blauwe korenbloem, wat zorgt voor een goede bestuiving van uw tuin.

De lila-witte bloemen van het Bergsteentijm zijn zeer aantrekkelijk voor bijen en zweefvliegen. De plant staat graag op een open, zonnige plaats.

Het ophangen van een insectenhotel.

Een insectenvanger om ze levend buiten te zetten.

Het ophangen van een vlinderhotel.