Recensie: Om wie je bent, Aaltje van Zweden

Om wie je bent is het autobiografische verhaal van Aaltje van Zweden. Ze vertelt openhartig over haar leven, haar moeilijke jeugd, haar huwelijk met de wereldbekende dirigent Jaap van Zweden, haar kinderen en met name over hun zoon Benjamin. Eindoordeel: ‘Voor iedereen die is geïnteresseerd in kinderen (met autisme) of die zelf ouder is, een waardevol en ontroerend boek dat leest als een roman.’

Aaltje ontmoet op haar achttiende de liefde van haar leven. Na een jaar trouwt ze met Jaap en daarna genieten ze van hun twee kinderen en hun afwisselende leven. Jaaps carrière verloopt zeer voorspoedig en hij reist de hele wereld over. Dan raakt Aaltje zwanger van hun derde kind en voelt ze vanaf het begin dat er iets mis is. Na een lange periode van onderzoeken volgt de diagnose autisme.  Ze vertelt over hun strijd, hun zoektocht en uiteindelijk de ontdekking van een prachtige methode voor het omgaan met kinderen met autisme. De verrukking dat de methode bij Benjamin inderdaad werkt geeft je zelfs als lezer energie. Prachtig om te lezen dat ze zoveel mensen in Nederland weet te bereiken en daardoor zoveel kinderen met autisme een toekomst geeft.

Om wie je bent is geschreven door een liefdevolle moeder die strijdt voor haar kind met autisme en intussen ook een verwerkingsproces doormaakt van haar eigen traumatische jeugd. Je krijgt gaandeweg steeds meer beeld van hoe ze was als klein meisje en hoe ze ontwikkelde tot de vrouw die ze nu is. De vrouw van een wereldbekende dirigent. Maar het mooie vind ik dat ze zoveel meer is dan de vrouw van…. Ze is een gepassioneerde moeder die met haar strijd voor haar autistische zoon ook zoveel betekent voor andere ouders met een kind met autisme

Wat ze zelf nooit had kunnen denken is dat de geboorte van hun zoon Benjamin ervoor heeft gezorgd dat ze haar eigen trauma kan verwerken. Ze ziet het zelfs zo dat juist Benjamin haar kracht heeft gegeven haar eigen traumatische verleden een plek te kunnen geven.

Ook vond ik het boeiend hoe ze het leven beschrijft als ‘vrouw van een wereldbekende dirigent’, hoe hun relatie standhield en zich verdiepte juist ook door de komst van hun zoon Benjamin.

Kortom, Om wie je bent van Aaltje van Zweden is een aanrader, niet alleen voor mensen die een kind hebben met een beperking, of voor mensen die zelf een traumatische jeugd hebben gehad. Zeker voor hen is Om wie je bent een boek vol herkenning en inspiratie. Voor iedereen die ook maar enige interesse heeft in kinderen (met autisme) of die zelf ouder is, een waardevol en ontroerend boek. En heel belangrijk: Om wie je bent leest als een roman. Heel aangenaam dus. Het is alsof Aaltje van Zweden haar verhaal zelf aan je vertelt.

Recensie geschreven door Carja van Gorsel-Schrijver.

Om wie je bent / Aaltje van Zweden / Ambo | Anthos / als paperback en als e-book