Recensie: Noord-Portugal, Roel Klein

Portugal is een interessant land voor liefhebbers van cultuur, natuur en wat mij betreft vooral van vogels. Het land heeft een aantal uitgestrekte en ongerepte natuurparken binnen haar grenzen. En dat gecombineerd met het warme klimaat levert een enorme vogelrijkdom op. Wandelen kun je natuurlijk ook in al die natuurgebieden. Soms wandel je zelfs door een historische stad van formaat. De wandelgids Noord-Portugal van Roel Klein beschrijft wandelingen in het noorden van het land. Waar je historische steden en ongerepte natuurgebieden doorkruist.

De wandelgids Noord-Portugal opent met een stadswandeling door Porto. Je ontdekt de stad door een route te volgen onder bruggen door, op naar de oceaan. Wat zeg ik, het eindpunt is het vissersdorpje São Pedro da Afurada, en laat dat plaatsje nu net aan een interessant wetland grenzen in de monding van de rivier de Douro! Cultuur en natuur gaan tijdens deze wandeling hand in hand.

Meer in het noorden doorkruis je het natuurpark Peneda-Gerês. Hier voeren de wandelroutes je door een ruig berglandschap waar wolf, steenarend en alpenkraai voorkomen. Sommige rotsformaties zijn even imposant als bijzonder gevormd: ze lijken op reuzenreptielen. Het is echt een kaal, onherbergzaam landschap waar je helemaal op jezelf bent toegewezen. Rode rotslijster, ortolaan, duinpieper en bergfluiter broeden er. Ik kwam een aanbieder van wandelreizen naar het natuurpark Peneda-Gerês tegen, die website wil ik je niet onthouden.

Iets meer naar het zuiden, bij de stad Vila Real ontdekken we een ander natuurpark: Parque do Alvão. Een van de hoogtepunten is de rivier de Olo, die zich door een nauwe kloof in een kaal en woest landschap stort. Hier zie je wellicht vogels als de slangenarend, hop en rode patrijs.

Nog meer naar het zuiden, aan de kust, ligt de Lagune van Aveiro. Deze plek schijnt aan Holland te doen denken. Je loopt langs grachtjes en door vlak land waar je talloze waadvogels kunt zien. Van steltkluut tot flamingo, van zilverplevier tot rosse grutto. Een mix van exotische vogels en vogels die je tijdens de trekperioden ook in bij ons in Oosterschelde en Waddenzee zien kunt. Bijzonder zijn de zoutpannen die hier en daar nog in gebruik zijn om zout te winnen.

Verder biedt de wandelgids Noord-Portugal wandelingen aan door de natuurparken Montesinho en Douro Internacional. Nergens leven zoveel Iberische wolven als in het eerste gebied. In het tweede gebied ontspringt de rivier de Doura in een bergachtig gebied waar vale gier en aasgier leven.

Terug even naar de kust in de omgeving van Aveiro. Daar werd in het gebergte tijdens de Tweede Wereldoorlog door zowel de Duitsers als de Engelsen wolfraam gedolven. Een metaal dat van belang was voor de productie van pantser en kanonslopen. Beide machten werkten op nog geen steenworp afstand van elkaar vandaan in de mijnen. En naar het schijnt nog aardig vreedzaam ook. De auteur vertelt er een kostelijk verhaal over.

De wandelgids Noord-Portugal bevat 26 wandelingen door een van de mooiste landen van Europa. Natuurschoon te over en ook op cultureel gebied valt er veel te ontdekken. Een handig, praktisch gidsje dat je eenvoudig meeneemt in koffer of tas. Veel kleurenfoto’s en overzichtelijke kaartjes. Kortom, een heel nuttige wandelgids voor wie Portugal te voet wil verkennen.

Tja, aan een boekrecensie informatie over vogels kijken in Portugal toevoegen is niet heel gebruikelijk, maar ik doe het toch. Portugal is namelijk een héél interessant vogelland.

Noord-Portugal / Roel Klein / Buijten & Schipperheijn / paperback