recensie wandelgids noord portugal roel klein

Recensie: Noord-Portugal, Roel Klein

Portugal is een interessant land voor liefhebbers van cultuur, natuur en wat mij betreft vooral van vogels. Het land heeft een aantal uitgestrekte en ongerepte natuurparken binnen haar grenzen. En dat gecombineerd met het warme klimaat levert een enorme vogelrijkdom op. Wandelen kun je natuurlijk ook in al die natuurgebieden. Soms wandel je zelfs door een historische stad van formaat. De wandelgids Noord-Portugal van Roel Klein beschrijft wandelingen in het noorden van het land. Waar je historische steden en ongerepte natuurgebieden doorkruist.

De wandelgids Noord-Portugal opent met een stadswandeling door Porto. Je ontdekt de stad door een route te volgen onder bruggen door, op naar de oceaan. Wat zeg ik, het eindpunt is het vissersdorpje São Pedro da Afurada, en laat dat plaatsje nu net aan een interessant wetland grenzen in de monding van de rivier de Douro! Cultuur en natuur gaan tijdens deze wandeling hand in hand.

Meer in het noorden doorkruis je het natuurpark Peneda-Gerês. Hier voeren de wandelroutes je door een ruig berglandschap waar wolf, steenarend en alpenkraai voorkomen. Sommige rotsformaties zijn even imposant als bijzonder gevormd: ze lijken op reuzenreptielen. Het is echt een kaal, onherbergzaam landschap waar je helemaal op jezelf bent toegewezen. Rode rotslijster, ortolaan, duinpieper en bergfluiter broeden er. Ik kwam een aanbieder van wandelreizen naar het natuurpark Peneda-Gerês tegen, die website wil ik je niet onthouden.

Iets meer naar het zuiden, bij de stad Vila Real ontdekken we een ander natuurpark: Parque do Alvão. Een van de hoogtepunten is de rivier de Olo, die zich door een nauwe kloof in een kaal en woest landschap stort. Hier zie je wellicht vogels als de slangenarend, hop en rode patrijs.

Nog meer naar het zuiden, aan de kust, ligt de Lagune van Aveiro. Deze plek schijnt aan Holland te doen denken. Je loopt langs grachtjes en door vlak land waar je talloze waadvogels kunt zien. Van steltkluut tot flamingo, van zilverplevier tot rosse grutto. Een mix van exotische vogels en vogels die je tijdens de trekperioden ook in bij ons in Oosterschelde en Waddenzee zien kunt. Bijzonder zijn de zoutpannen die hier en daar nog in gebruik zijn om zout te winnen.

Verder biedt de wandelgids Noord-Portugal wandelingen aan door de natuurparken Montesinho en Douro Internacional. Nergens leven zoveel Iberische wolven als in het eerste gebied. In het tweede gebied ontspringt de rivier de Doura in een bergachtig gebied waar vale gier en aasgier leven.

Terug even naar de kust in de omgeving van Aveiro. Daar werd in het gebergte tijdens de Tweede Wereldoorlog door zowel de Duitsers als de Engelsen wolfraam gedolven. Een metaal dat van belang was voor de productie van pantser en kanonslopen. Beide machten werkten op nog geen steenworp afstand van elkaar vandaan in de mijnen. En naar het schijnt nog aardig vreedzaam ook. De auteur vertelt er een kostelijk verhaal over.

De wandelgids Noord-Portugal bevat 26 wandelingen door een van de mooiste landen van Europa. Natuurschoon te over en ook op cultureel gebied valt er veel te ontdekken. Een handig, praktisch gidsje dat je eenvoudig meeneemt in koffer of tas. Veel kleurenfoto’s en overzichtelijke kaartjes. Kortom, een heel nuttige wandelgids voor wie Portugal te voet wil verkennen.

Tja, aan een boekrecensie informatie over vogels kijken in Portugal toevoegen is niet heel gebruikelijk, maar ik doe het toch. Portugal is namelijk een héél interessant vogelland.

Noord-Portugal / Roel Klein / Buijten & Schipperheijn / paperback

De beste verrekijkers voor wandelaars (want licht en compact):

Een heel betaalbare verrekijker die nog eens waterdicht is ook. Ideaal voor gebruik op en langs het water. Met zijn 290 gram heerlijk licht. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 114 meter en dat is goed voor dit type verrekijker. Het fijne van Bushnell is dat je liefst 30 jaar fabrieksgarantie krijgt. Dat zegt iets over de kwaliteit. Een goede verrekijker voor wie niet te veel wil uitgeven.

Ook voor dit model van Vanguard geldt dat het heerlijk licht is, 260 gram. Deze lichtgewicht verrekijker is waterdicht. Ideaal voor op het water en het voorkomt dat de lenzen plotseling beslaan. Het gezichtsveld is 108 meter en dat is goed. Een goede verrekijker voor wie niet te veel wil uitgeven.

Met een gewicht van slechts 228 gram biedt deze verrekijker een heerlijk kijkcomfort. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 125 meter en dat is voor lichtgewicht verrekijkers echt heel goed. Ook de Steiner Safari zit in een (iets) hogere prijsklasse, maar daarvoor krijg je wel een hoogwaardige kwaliteit lenzen. Een goede verrekijker voor wie elke overbodige gram er één te veel is.

Ook dit model van Vortex maakt gebruikt van lenzen die voorzien zijn van meerdere coatings. Hij is wel wat aan de zwaardere kant met zijn 397 gram. Maar voor sommige mensen ligt een zwaardere verrekijker weer lekkerder in de hand. Het gezichtsveld is met 110 meter op 1.000 meter gewoon goed. 

Deze lichtgewicht verrekijker van Meopta heeft lenzen die voorzien van meerdere coatings. Hierdoor blijft de vertekening van het beeld aan de randen beperkt. Dit model is waterbestendig. Het gewicht is 400 gram en het gezichtsveld op 1.000 meter 110 meter. De betere kwaliteit lenzen kost (iets) extra.

Een kwaliteitsmodel dat is ontwikkeld voor de actieve wandelaar en vogelaar. Kowa is een gerespecteerde aanbieder van telescopen en verrekijkers. De lenzen zijn voorzien van meerdere coatings waardoor de beeldkwaliteit beter is dan de goedkoopste modellen.

Met dit model zitten we in de subtop. Een schitterend afgewerkte verrekijker die stof- en waterdicht is, uitgerust is met hoogwaardige lenzen (nog beter dan de voorgaande modellen). Het gezichtsveld ligt op 140 meter. Dit model is wel iets zwaarder, namelijk 540 gram. Dat komt door de diameter van de lenzen. Die is met 32 millimeter net iets groter dan de eerder genoemde modellen.

De Zeiss Terra ED zit dicht tegen de topkijkers aan, maar is een stuk goedkoper. Reken op hoogwaardige lenzen en een waterdichte afwerking (tot 1 meter diepte). Dit model weegt 310 gram en het gezichtsveld is 97 meter op 1.000 meter. Dat is iets minder dan de modellen hierboven. De meerwaarde van dit model is de uitstekende beeldkwaliteit.

Met de Leica Utravid zijn we aanbeland in de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, oftewel: het beste van het beste, dan is deze Leica te samen met het model hieronder een uitstekende keus.

De Swarovski CL Companion behoort tot de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, dan is dit model de beste keus. Zelf getest op de Brouwersdam, echt een aanrader. Is met 490 gram wel iets zwaarder dan de meeste andere modellen in dit overzicht en dat heeft met de iets grotere lensdiameter te maken.De NL Pure-reeks is werkelijk nóg beter, maar ook duurder. Ben je op zoek naar het beste van het beste, bekijk dan de NL Pure-reeks