Genieten van afwisselende landschappen in mooi Utrecht. Deze zin prijkt op de cover van de wandelgids Nivon Streekpad 13 Utrechtpad. Dat klinkt veelbelovend en al bladerend door de gids concludeer ik al snel dat de belofte helemaal wordt waargemaakt. De omgeving van Utrecht heeft de wandelaar heel veel te bieden. Niet alleen cultuur, maar zeker ook heel veel natuur.
Wat ik zelf altijd leuk vindt, is dat één van de wandelroutes een gebouw passeert dat ik ken. Dat is ook in de wandelgids Nivon Streekpad 13 Utrechtpad het geval. Dat is al meteen op de eerste route het geval. Wandel je vanuit het centrum van de stad Utrecht naar Odijk, dan passeer je het hoogste gebouw van Utrecht, het Conclusion-gebouw en daar werk ik sinds jaar en dag. Via Fort Lunetten wandel je naar De Moestuin om vervolgens via de Uithof naar Amelisweerd te marcheren. Mooi is het hier, weet ik uit ervaring en dat geldt ook voor de routes die in het vooruitzicht liggen.
De wandelgids Nivon Streekpad 13 Utrechtpad beschrijft 11 wandelingen. Je wandelt in een cirkel. Start- en eindpunt is het centrum van Utrecht. Maar vooraleer je de cirkel rond bent, ben je plaatsen als Bunnik, Cothen, Wijk bij Duurstede, Leersum, Veenendaal, Renswoude, Scherpenzeel, Amersfoort, Baarn en Hollandsche Rading gepasseerd. De kortste wandeling heeft een lengte van 11 kilometer. De langste wandeling telt 19 kilometer. Dat is in het vlakke landschap van Utrecht te doen. Hoewel, vlak, de Utrechtse Heuvelrug kent toch wel wat pittige klimmetjes.
Leuk vind ik dat in de inleidende hoofdstukken waar natuurlijk al heel wat bezienswaardigheden beschreven worden, ook een natuurfotograaf wordt geïnterviewd. Sjaak Hoogendoorn is als natuurfotograaf actief in de regio en hij geeft tips voor wandelaars die graag natuurfoto’s willen maken. Van de zwarte specht bijvoorbeeld, of van de boommarter of ijsvogel. Een tipje van de sluier: wil je graag een ijsvogel op de foto, prik dan een stok in een sloot waar de ijsvogel voorkomt. Ga op een afstandje zitten wachten tot de ijsvogel op de stop komt zitten. Hij komt dan ‘vanzelf’. Ik moet zeggen: dat hebben wij ook wel eens gedaan en … het werkte!
In 2021 werd het dorp Leersum getroffen door een valvind met veel schade tot gevolg, Zes- tot zevenduizend bomen gingen tegen de vlakte. Daar werd eerst om getreurd, maar de open ruimten die ontstonden werden al snel opgevuld met nieuwe bomen en struiken. Reeën, vossen, dassen, vogels en insecten vonden er een nieuw thuis. De valwind heeft dus gezorgd door een rommeltje waarin de biodiversiteit floreert.
Het zogenaamde Utrechtpad is bewegwijzerd. Let op straatmeubilair, hekken en bomen en volg de geelrode markering.
Er prijken mooie routes tussen hoor. Eigenlijk formuleer ik dat verkeerd. Alle routes zijn mooi, maar de routes met veel natuur spreken mij het meeste aan. Bijvoorbeeld de route over het zuidelijke deel van de Utrechtse Heuvelrug waarbij je ook Leersum met zijn valwind passeert. Je passeert zandverstuivingen, bossen en heidegebieden. De volgende route voert je van Leersum naar Amerongen, en ook hier wandel je door de natuur. Bijvoorbeeld over de Ginkelduinse heide.
Op de achterflap vind je een aantal QR-codes naar handige apps voor onderweg. Over qr-codes gesproken: bij elke wandelroute kun je via een QR-code de routebeschrijving en een GPX-bestand downloaden. Zo is ook de digitale mens van alle moderne gemakken voorzien.
Uitgestrekte bossen, veengebieden en kronkelende rivieren. Je vindt het allemaal in de provincie Utrecht. De wandelgids Nivon Streekpad 13 Utrechtpad biedt dan ook veel wandelplezier!
Nivon Streekpad 13 Utrechtpad / NIVON / als paperback