Recensie: Hayman’s Zakgids – Vogels, Peter Hayman

De Hayman’s Zakgids – Vogels van Peter Hayman is een vogelgids die al heel lang op de markt is. Weliswaar in de eerste jaren met een andere titel: de Nieuwe zakgids vogels, maar toch. Waar menig vogelgids inmiddels al verouderd en achterhaald is, houdt deze vogelgids het nog altijd uit. Wat is de kracht van deze vogelgids? Dat ontdek je in deze bespreking.

De Hayman’s Zakgids – Vogels is een compacte uitgave. Het is met recht een zakgids te noemen. Ondanks het kleine formaat biedt deze vogelsgids informatie over maar liefst 450 Europese vogelsoorten. Daarmee kom je een flink eind, zeker in Nederland. De illustraties zijn gedetailleerd waarbij per vogelsoort veel detailinformatie wordt gegeven zoals bijvoorbeeld het vlieggedrag en verschillen tussen volwassen en onvolwassen vogels.

Wat ik verder zo prettig vind aan de Hayman’s Zakgids – Vogels is dat auteur Rob Hume (Hume schreef de teksten en Hayman illustreerde) erin slaagt de teksten erg toegankelijk te houden. Veel vogelgidsen zijn doorspekt met vaktermen, dat is in deze vogelgids nauwelijks het geval. Daarmee is hij ook geschikt voor jeugdige vogelaars. Heb je een zoon of dochter die vogels wil leren herkennen, dan is dit een heel geschikte vogelgids (en een leuk cadeautje). De prijs is alleszins redelijk te noemen en jongeren zullen zich geen bult sjouwen vanwege het gewicht. Ideaal dus.

jako van gorsel met verrekijker

Voor vogelaars die met lichte bepakking het veld in willen, is de Hayman’s Zakgids – Vogels van Peter Hayman in mijn ogen de beste keuze.

Hayman’s Zakgids – Vogels / Peter Hayman / Kosmos Uitgevers / Gebonden

recensie vogels van europa rob hume

PS
Wil je weten welke vogelgidsen ik op dit moment als de beste gidsen van dit moment beschouw, bekijk dan mijn Top 10 beste vogelgidsen. Je vindt er voor ieder wat wils. Van heel uitgebreide gidsen voor doorgewinterde vogelaars tot wat meer toegankelijke vogelgidsen voor wie net is begonnen met vogels kijken.