Recensie: Hayman’s Zakgids – Vogels, Peter Hayman

In mijn overzicht van beste vogelgidsen van Europese vogels scoort de Hayman’s Zakgids – Vogels van Peter Hayman opvallend hoog. Deze gids had voorheen een andere titel: de Nieuwe zakgids vogels. Wat is de kracht van deze vogelgids?

De Hayman’s Zakgids – Vogels is een compacte uitgave. Het is met recht een zakgids te noemen. Ondanks het kleine formaat biedt deze vogelsgids informatie over maar liefst 450 Europese vogelsoorten. Daarmee kom je een flink eind, zeker in Nederland. De illustraties zijn gedetailleerd waarbij per vogelsoort veel detailinformatie wordt gegeven zoals bijvoorbeeld het vlieggedrag en verschillen tussen volwassen en onvolwassen vogels.

Wat ik verder zo prettig vind aan de Hayman’s Zakgids – Vogels is dat auteur Rob Hume (Hume schreef de teksten en Hayman illustreerde) erin slaagt de teksten erg toegankelijk te houden. Veel vogelgidsen zijn doorspekt met vaktermen, dat is in deze vogelgids nauwelijks het geval. Daarmee is hij ook geschikt voor jeugdige vogelaars. Heb je een zoon of dochter die vogels wil leren herkennen, dan is dit een heel geschikte vogelgids (en een leuk cadeautje).

Voor vogelaars die met lichte bepakking het veld in willen, is de Hayman’s Zakgids – Vogels van Peter Hayman in mijn ogen de beste keuze.

Hayman’s Zakgids – Vogels / Peter Hayman / Kosmos Uitgevers / Gebonden

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)