Recensie: Hayman’s Zakgids – Vogels, Peter Hayman

In mijn overzicht van beste vogelgidsen van Europese vogels scoort de Hayman’s Zakgids – Vogels van Peter Hayman opvallend hoog. Deze gids had voorheen een andere titel: de Nieuwe zakgids vogels. Wat is de kracht van deze vogelgids?

De Hayman’s Zakgids – Vogels is een compacte uitgave. Het is met recht een zakgids te noemen. Ondanks het kleine formaat biedt deze vogelsgids informatie over maar liefst 450 Europese vogelsoorten. Daarmee kom je een flink eind, zeker in Nederland. De illustraties zijn gedetailleerd waarbij per vogelsoort veel detailinformatie wordt gegeven zoals bijvoorbeeld het vlieggedrag en verschillen tussen volwassen en onvolwassen vogels.

Wat ik verder zo prettig vind aan de Hayman’s Zakgids – Vogels is dat auteur Rob Hume (Hume schreef de teksten en Hayman illustreerde) erin slaagt de teksten erg toegankelijk te houden. Veel vogelgidsen zijn doorspekt met vaktermen, dat is in deze vogelgids nauwelijks het geval. Daarmee is hij ook geschikt voor jeugdige vogelaars. Heb je een zoon of dochter die vogels wil leren herkennen, dan is dit een heel geschikte vogelgids (en een leuk cadeautje).

Voor vogelaars die met lichte bepakking het veld in willen, is de Hayman’s Zakgids – Vogels van Peter Hayman in mijn ogen de beste keuze.

Hayman’s Zakgids – Vogels / Peter Hayman / Kosmos Uitgevers / Gebonden

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)

2 reacties op “Recensie: Hayman’s Zakgids – Vogels, Peter Hayman

  1. Ook mijn favoriet voor mee op excursies in het veld! Helaas staan er een paar kleine (vertaal)foutjes in, die ik al herhaaldelijk bij de uitgever heb aangegeven, maar na vele herdrukken blijven verschijnen. Zo worden de geslachten van o.a. de Grutto’s, Wulpen en Kievit verwisseld en staan de bijschriften bij de detailportretten van Yelkouan- en Vale pijlstormvogel omgekeerd. En verder, minder storend, enkele pictogrammen die niet voor de NL’se situatie zijn aangepast (broedvogels die bij ons niet tot broeden komen en doortrekkers die bij ons juist wel broeden). Desalniettemin een toppertje!
    Overigens zijn de teksten van Rob Hume, een Britse expert. Hij is bij de herdrukken van de kaft verdwenen, zodat alleen de illustrator Peter Hayman over is gebleven.

Reacties zijn gesloten.